משרד ההגנה היפני מדווח על תכנית לבניית שתי ספינות להגנה מפני הטילים. על פי הפרטים שפורסמו, אלה יהיו ספינות המלחמה הכי גדולות של יפן מאז מלחמת העולם השנייה. תפקידה העיקרי של הספינה יהיה יירוט טילים, והיא תהיה חלק מרשת הגנה נגד טילים שהיפנים משדרגים ובונים, מול היום הסיני והצפון-קוריאני.

משקלן של הספינות צפוי להיות למעלה מ-20,000 טון, פי שתיים ויותר מספינות הטילים נגד טילים שיש להם כיום, אגיס מסדרת מאיה. על פי הדיווחים מיפן, מחירן של שתי הספינות צפוי להגיע ל-7.1 מיליארד דולר. סכום שמשקף את רמת החשיבות שהיפנים מיחסים לאיום הזה.

בנאום של שר ההגנה היפני, האמאדה יאסוקאזו, הוא אמר כי שתי הספינות החדשות להגנה מפני טילים, תאפשר למשחתות אגיס האחרות להתמקד בתפקידים קריטיים אחרים, במיוחד בהגנה מפני פלישות ימיות סיניות פוטנציאליות. כיום יש מערכות אגיס להגנה מפני טילים על שמונה ספינות משלוש סדרות שונות, כולן מתוצרת יפן. על פי התוכניות, הספינה הראשונה צפויה להיכנס לשירות בשנת 2027 והשנייה בשנת 2028.

ביפן מביטים לכיוון צפון קוריאה, שמרחיבה שוב ושוב את יכולות הטילים שלה, את הטווחים והדיוק. לזה יש להוסיף יכולת לשגר טילים בליסטיים מרכבות, משגרים ניידים וצוללות. מה שמקשה על הגילוי וההשמדה טרם השיגור. העובדה שצפון קוריאה משגרת לאורך כל השנה טילים שחלק מהם משוגרים לכיוון יפן, הגבירה את הלחץ בטוקיו עם זה את הרצון לשדרג את יכולות יירוט הטילים.

צבא הענק בפעולה (צילום: STR/AFP/GettyImages)
נערכים לאיום מכיוונם. הצבא הסיני | צילום: STR/AFP/GettyImages

שר ההגנה היפני אף אמר לאחרונה, כי המערכות שיהיו על ספינות הענק יוכלו ליירט גם טילים היפרסונים, הקיימים לכאורה בסין ולטענת הרוסים גם בארסנל שלהם. מיירטים כאלה יהיו אתגר טכנולוגי משמעותי וכלל לא ברור מה היתכנות של המערכות היפניות, כאשר מעבר לטענה שיהיו מערכות כאלה לא נמסרו פרטים נוספים.

יש לציין שאמנם מדובר בספינות ליירוט טילים, אולם ביפן מדווחים גם על יכולות תקיפה שיהיו לספינות האלה. בין השאר שיגור של טילי שיוט לטווחים ארוכים שמטרתם תהיה לפגוע במשגרי הטילים של צפון קוריאה למשל.

הספינה תהיה חלק מרשת תקשורת שתחבר בין פלטפורמות גילוי והתקפה שונות, כך שאיתור משגר טילים במדינת אויב יועבר לספינות הענק למשל שכחלק ממרכיב ההגנה יתקפו את אותו משגר. על פי חלק מהדיווחים מדובר בטילים מסוג "טייפ-12", להם טווח של כ-1,000 עד 1,500 ק"מ.

הטיל (צילום: JUNG YEON-JE/AFP, GettyImages)
איום הנלקח ברצינות ביפן. טיל של צפון קוריאה | צילום: JUNG YEON-JE/AFP, GettyImages

על רקע האיומים הגוברים מסין וצפון קוריאה, יפן שינתה בשנים האחרונות את מדיניות הביטחון שלה והגדילה שוב ושוב את תקציב הצבא. בשנת 2020, אחרי עלייה של שבע שנים ברציפות תקציב הביטחון היפני חצה את רף 51 מיליארד הדולר.

במקביל הם פתחו ברכש של כלי טיס ושדרגו את צי מטוסי הקרב שלהם, כלים משוריינים חדשים, ספינות מלחמה ומערכות טילים וסייבר. יפן גם מגדילה את יכולות התקיפה שלה, בין השאר פריסה של טילים לטווחים של כאלף ק"מ, באתרי שיגור שיאיימו בעיקר על סין.