שב"כ ומשטרת ישראל ממשיכים בחקירת פיגוע התופת בירושלים ופועלים ברגעים אלה לאיתור חוליית המחבלים שהניחה את המטענים בתחנות אוטובוס בעיר. הפעם האחרונה שמטען התפוצץ באוטובוס בירושלים, הייתה באפריל 2016 אז היו 16 פצועים.

עבור ישראלים רבים המראות הבוקר הזכירו בעיקר את ימי האינתיפאדה השנייה, אז אוטובוסים רבים התפוצצו בערי ישראל. החשש הכבד של מערכת הביטחון שפיגוע המטענים יהיה סנונית ראשונה לשורה של פיגועים מהסוג הזה.

בכירי מערכת הביטחון התכנסו להערכת מצב יחד עם שר הביטחון בני גנץ, בין השאר כדי להבין האם הנחת המטענים מבשרת על שינוי בלחימה ביהודה ושומרון. בשב"כ, משטרה וצה"ל מבינים שמאחורי הפיגוע הזה עומדת תשתית טרור מסודרת.

המטענים - סיפור שונה לגמרי

גורמים בצבא מדגישים שהנחת מטענים במספר זירות זהו אירוע מורכב, שונה מאוד מהמפגע הבודד שיוצא עם סכין או נשק. זה דורש התארגנות משמעותית יותר וגם העברת כסף, יותר אנשים מעורבים בפעולה מהסוג הזה. כל פעולה כזו אמורה לייצר "חתימת מודיעין" אולם זה לא קרה וחוליית הטרור הזו הצליחה לחדור את חומת ההגנה של שב"כ וצה"ל.

בשב"כ מציינים שרק השנה סוכלו 34 פיגועי מטענים נגד אזרחים ישראלים. בחודשים האחרונים נחשפו מספר מעבדות נפץ, בעיקר בצפון השומרון. אחת מהן הייתה של "גוב האריות" בדירה בעיר שכם שהושמדה על ידי צה"ל.

מעבדות נפץ נוספות סוכלו גם בג'נין וערים נוספות. גורם במערכת הביטחון סיפר גם על מספר מעבדות שסוכלו על ידי מנגנוני הביטחון של הרשות הפלסטינית, שאף החרימה אמצעי ייצור וחומרי נפץ.

מעבדות בסיוע איראן ועזה

אולם למרות כל הדברים האלה, בצה"ל מעריכים שברחבי יהודה ושומרון יש כיום עשרות מעבדות נפץ. חלק מאותן מעבדות שייכות למה שמוגדר חוליות טרור עצמאיות. מעבדות אחרות שייכות לארגוני הטרור הגדולים והמוכרים. לא מעט מהן הוקמו בסיוע של ארגוני הטרור בעזה ואיראן, כולל סיוע כספי גדול לרכישת אמל"ח וחומרים לייצור חומר נפץ מאולתר, גם רכש של חומר נפץ תקני.

קיים חשש שישנה תשתית של מעבדות נפץ גם בשכונות שבמזרח ירושלים. נזכיר כי בשנת 2015 שב"כ ומשטרת ישראל חשפו תשתית חמאס שהפעילה מעבדת נפץ במזרח העיר ותכננה פיגועי תופת. בין חברי ההתארגנות היו תושבי שטחים, מזרח ירושלים ובדואי ישראלי.

כוחות באחת מזירות הפיגוע בירושלים (צילום: MENAHEM KAHANA/AFP/GettyImages)
כוחות באחת מזירות הפיגוע בירושלים | צילום: MENAHEM KAHANA/AFP/GettyImages

בינתיים, במשטרה ובשב"כ ממשיכים גם לאסוף ממצאים מזירות הפיגוע. חלקי המטען שהתפוצץ יאפשרו לאנשי החבלה של משטרת ישראל ומז"פ להכיר את המטען, אופן הייצור שלו וממצאים נוספים, שיאפשרו להבין באופן שלא ניתן לפרט איפה ומי הכין את המטען.

במקביל לזה, באירועים כאלו חוקרי משטרה ושב"כ גם אוספים את התיעוד הרב מכל המצלמות שבזירות הפיגוע, בכדי לנסות לזהות את המחבלים שהניחו את המטענים וכיוון הבריחה שלהם, ומנהלים מצוד אחריהם.