לפני שבעים שנה הוקמה שייטת 13, יחידת הקומנדו הימי, שייעודה היה לעמוד בחוד העשייה המבצעית בזרוע הים ובצה"ל כולו - תוך ביצוע פעילות ייחודית ביבשה, בים ובאוויר.

בחלוף העשורים שייטת 13 ידעה שינויים ופיתוחים רבים הן בהיבט ההון האנושי והן בהיבט אמצעי הלחימה והטכנולוגיה, ויחד עם זאת שמרה על הערכים המרכזיים שמנחים את לוחמיה בדרך: מבצעיות, מקצועיות ורלוונטיות לצד צניעות וחשאיות.

בשבוע שעבר, אחרי הכשרה מאתגרת ואינטנסיבית של יותר משנה וחצי, הצטרף מחזור נוסף של לוחמים לשורותיה של השייטת. לרגל המאורע נערך מפגש מיוחד בראשותו של מפקד שייטת 13, אל"ם ד', בו שוחחו המסיימים עם לוחמי שייטת וותיקים שסיימו את המסלול לפני כשבעה עשורים.

תרגיל של שייטת 13 (צילום: דובר צה''ל, דובר צה"ל)
מחזור חדש סיים מסלול. תרגיל של השייטת | צילום: דובר צה''ל, דובר צה"ל

לפני 70 שנה הוקמה יחידת הקומנדו הימי ויצא לדרך מסלול הכשרת הלוחמים הראשון. בשבוע שעבר, אחרי מעל שנה וחצי של מסלול ייחודי, הצטרף מחזור נוסף של לוחמים לשייטת – ולכבוד המאורע נערך מפגש מיוחד בין המסיימים לבין אותם לוחמים שהתגייסו לקומנדו הימי לפני שבעה עשורים

"מפקד שייטת 13, אל"ם ד', הגיע אליי עם רעיון לאחד בין מחזור וותיק למסיימי המסלול הנוכחיים", מספר אל"ם (מיל') איתמר, ששירת בעברו כקצין מודיעין בשייטת ובהמשך הדרך בחר להקדיש מזמנו לפעילות למען מורשת היחידה, במטרה להנגיש אותה לדורות הצעירים.

"למפגש הגיעו חמישה לוחמים בדימוס, בשנות התשעים לחייהם. הם ביקרו בחדר המורשת של היחידה, שם מוצגים מסמכים, תמונות ואמצעי לחימה מעברה של השייטת, באמצעותם אנו מקיימים שיח ולמידה", הוא מפרט. "זה היה מאוד משמעותי עבורם לראות כיצד פעילותם בשייטת תרמה לרצף הערכי והמבצעי של היחידה".

רס"ר (מיל') פנחס הוא מהלוחמים הוותיקים שנכחו באירוע, והוא מספר לנו בגאווה על נכדתו הגר, המשרתת כלוחמת סנפיר וממשיכה את דרכו בעשייה מבצעית משמעותית בזרוע הים.

"המפקד פנה אישית כדי לגייס אותנו"

"הצטרפתי לשורות שייטת 13 בשנות החמישים המוקדמות. אלוף (מיל') יוחאי בן נון, מייסד השייטת ולימים מפקד זרוע הים, ביקר בכפר מגוריי ופנה אליי ואל חבריי באופן אישי על מנת לגייס אותנו לשייטת", פנחס נזכר.

"התרגשתי מאוד לפגוש את חברי מימי הפעילות בשייטת 13", הוא משתף בחיוך. "האירוע הזכיר לי את טקס סיום המסלול שלי, אלא שהפעם קיבלתי במעמד חגיגי ומרגש את סיכת הכנפיים מידי מפקד השייטת - סיכה שעוד לא הייתה קיימת אז - וגם מטבע של שבעים שנה לשייטת".

לצד ההזדמנות לכבד את לוחמי השייטת הוותיקים, האירוע זימן מפגש מיוחד בינם לבין מסיימי המסלול הטריים. "המפגש הזה היה חשוב ומעניין מאוד עבורנו הלוחמים", מעיד סמ"ר א', שסיים הערב את המסלול. "אמנם חלפו שבעה עשורים במהלכם השייטת עברה שינויים רבים, ובכל זאת היה מדהים להיווכח כיצד ה-DNA שלה נשמר", הוא מדגיש.

"כל הערכים והיסודות של היחידה נשארו כפי שהיו, וזה אפשר לנו שפה משותפת חזקה ושיח פתוח ומעשיר עם הלוחמים הוותיקים", מוסיף סמ"ר א'. "אני מרגיש שהעבודה הקשה וההישגים של הדורות הקודמים מלמדים אותנו הלוחמים החדשים הרבה מאוד, ואני בטוח שהמוסר והערכים שהם השרישו בשייטת יבואו לידי ביטוי בעבודתנו".

המפגש הבין-דורי הזה הוא אירוע בודד בשורה ארוכה של פעילויות ומאמצים שנעשים על מנת לכבד, לשמר ולהעביר הלאה את המורשת המפוארת של שייטת 13 לאורך השנים - על כל הישגיה, לוחמיה, וגם נופליה.

המפגש בשייטת (צילום: אתר זרוע הים, דובר צה"ל)
חדר מורשת שמשמר את הקשר עם הוותיקים. המפגש | צילום: אתר זרוע הים, דובר צה"ל

"אנחנו עוסקים בהיסטוריה של השייטת לא רק משום שזה מה שקרה, אלא בעיקר משום שחשוב מאוד בעינינו להוריש ולהנחיל את הסיפורים הללו לדורות הבאים, ובכך לחזק גם את הזהות העכשווית של כלל משרתי היחידה", מדגיש אל"ם (מיל') איתמר.

"באמצעות חדר המורשת הנגיש לכלל החיילים והמפקדים, אני מוביל את תחום המורשת ביחידה תוך שימת דגש על הערכים שמאפיינים אותה - רעות, פרואקטיביות וחתירה למגע", הוא מציין.

"חזון העתיד הוא לשקף ולשתף את מורשתה של השייטת דרך סיפוריה ההיסטוריים וערכיה המובילים גם במסגרות אזרחיות מגוונות, משום שיש הרבה מה ללמוד ממנה".

הכתבה פורסמה במקור באתר זרוע הים