עיתון "א-שרק אל-אווסט" הסעודי דיווח היום (שבת) כי לחמאס ישנם כמה תיקונים להצעה לעסקת חטופים שהוגשה לו, אך בגלל ש"ההתייעצויות" בין בכירי הארגון לוקחות זמן - התשובה הרשמית מתעכבת. לפי הדיווח, חמאס יסתפק בערבויות של המתווכים לגבי העקרונות שלא ייחתמו במסגרת ההסכם.

בדיווח לא נכתב באיזה מפתח ידרוש חמאס לשחרר אסירים, אך הודגש כי ארגון הטרור "דבק בעמדתו לדרוש את המחירים המתאימים" להשלמת העסקה. עוד צוין, כי בין התנאים שהציב חמאס: בחירת שמות המחבלים שישוחררו מבתי הכלא הישראליים, שליטה בהיקף הסיוע לרצועה, חופש תנועה של פעיליו בסביבת הרצועה - וחזרת העזתים לבתיהם בכל מקום בשטח עזה.

פעילות כוחות צה"ל ברצועת עזה (צילום: דובר צה"ל)
אחת מדרישות חמאס: חופש תנועה ברצועה | צילום: דובר צה"ל

העיתון הלבנוני: חמאס ידרוש להוסיף שלב בעסקה

במקביל, לפי דיווח בעיתון הלבנוני "אל-אחבאר" המזוהה עם חיזבאללה, חמאס דורש להרחיב את העסקה לארבעה שלבים במקום שלושה, כולל הארכת ההפוגות. בשלב הראשון: שחרור מבוגרים ונשים. השלב השני: שחרור החיילות. השלב השלישי: שחרור הגברים שמוגדרים כאנשי צבא. השלב הרביעי: החזרת הגופות. למעשה מדובר בפיצול השלב הראשון, שלפי ההצעה המקורית כולל גם שחרור חיילות וגם שחרור מבוגרים ונשים.

לגבי השלבים הבאים, ההצעה קובעת כי ההפוגה תכלול בכל שלב כ-35 ימים, כאשר ארה"ב תהיה ערבה לכך שישראל לא תפר את הפסקת האש, וכי היא תפעל להסגת כוחותיה מערים ושכונות בתקופה זו. עם זאת, לדברי המקורות, "אין שיח על נסיגה מוחלטת מהרצועה כרגע".

הצלב האדום (צילום: ap)
הצלב האדום | צילום: ap

בנוסף דווח שהמתווכים ממצרים ומקטאר, אמרו לארגון הטרור כי הם שומעים מארה"ב שלא תהיה חזרה למלחמה בתום העסקה, וכי הממשלה הישראלית תהיה בעמדה ש"מחייבת אותה לחפש מוצא". עוד הם אמרו: "הכרזה על הפסקת המלחמה, הסרת המצור ופתיחת תהליך של שיקום - קודמים לכל הסכם מדיני על עתיד המצב בעזה".

לפי הדיווח, המצרים נוטים להעלות שוב את הרעיון של הקמת "ממשלה טכנוקרטית", שבה לא יהיה לחמאס ייצוג, כאשר היא תורכב מדמויות "מקובלות בציבור" שהמסוגלות לתקשר עם העולם החיצון כדי להוביל את תוכנית השיקום.

הסיבה לעיכוב בתשובה: "התייעצויות שלוקחות זמן"

על פי המקורות ששוחחו עם א-שרק אל אווסט, ההתייעצויות בין הנהגת חמאס בחו"ל להנהגה ברצועת עזה הן "קשות וצריכות זמן, וזה מעכב את התגובה הרשמית והסופית להצעת החדשה", כאמור. עוד צוין כי חמאס מתכוון להחליט בעצמו על סוגיית השלטון ברצועת עזה, והדגיש כי "מדובר בעניין פנים פלסטיני שייפתר ושלישראל אין שום קשר אליו".

יחיא סינוואר ואיסמעיל הנייה (צילום: Majdi Fathi/NurPhoto via Getty Images)
דיווח: חילוקי דעות בין סינוואר לאנשי הלשכה המדינית | צילום: Majdi Fathi/NurPhoto via Getty Images

באותו הקשר, מוקדם יותר דווח ב"וול סטריט ג'ורנל", כי בקרב הנהגת חמאס ישנה מחלוקת באשר להצעת המתווכים. באופן שהוא קצת מהופך מהדינמיקה עד כה, על פי הדיווח, דווקא סינוואר הוא זה שנוטה לקבל את ההצעה להפסקת אש ראשונית של שישה שבועות, ואילו מנהיגי הלשכה המדינית מעוניינים לשאת ולתת על הפסקת אש קבועה.