בעקבות המלחמה בעזה והשינוי בתמונת המצב הביטחונית, צה"ל צפוי להאריך את משך השירות של הלוחמים והלוחמות לשלוש שנים. בנוסף, הפטור ממילואים יעלה גם, בחמש שנים, לגיל 45 לחוגרים ולגיל 50 ללוחמים. נטל שירות המילואים יעלה גם בכל שנה, עם הגדלה משמעותית של ימי המילואים. המהלך, שנעשה אחרי עבודת מטה, הוגש לדרג המדיני שצפוי להעביר חקיקה מהירה.

המלחמה בעזה והצטרפות חיזבאללה כמו גם גזרות אחרות, הובילו לגיוס המילואים הנרחב ביותר בצה"ל מזה עשורים רבים. למעלה מ-285,000 חיילי מילואים התגייסו מאז שבעה באוקטובר. כמו כן גייס צה"ל למילואים לוחמים ובעלי תפקידים נדרשים מיד עם תום השירות הסדיר והקבע שלהם, כפתרון זמני למצב החירום.

בתקופה האחרונה צה"ל, בהובלת אגף כוח האדם, גיבש תוכנית מקיפה הכוללת מענה לתהליכי בניין הכוח של צה״ל, בראי המלחמה והשפעותיה לשנים קדימה. המערך הסדיר ומערך המילואים נלחמים זה לצד זה במלחמה, דרך התמרון ברצועת עזה, הלחימה בגבול הצפון ובפיקוד המרכז. כמענה קצר טווח, משרתים בחובה שסיימו את השירות הסדיר, עברו לשירות מילואים ונשארו להילחם ביחידותיהם.

צה"ל יאריך את שירות הלוחמים, הלוחמות ומשרתי המילואים  (צילום: דובר צה"ל)
"יובל של שליחות" | צילום: דובר צה"ל

כמענה לטווח הארוך ובהתאם להערכת המצב במלחמה, שצפויה להימשך לאורך כל שנת 2024 ובסבירות גבוהה גם מעבר, הוחלט בצה"ל לבקש את חקיקת הארכת שירות הסדיר. לגברים ולנשים בשירות בתפקידי 16א, כלומר לוחמים, לוחמות ותומכי לחימה המשרתים והמתגייסים, יוארך שירות הסדיר למשך של 36 חודשים, במקום 30 חודשים כיום. על משך הזמן שיוארך, יקבלו המשרתים פיצוי באמצעות דמי קיום מוגדלים ומענקים מותאמים, שגובהם עתיד להיקבע בהמשך.

בצה"ל אומרים ששינוי זה יאפשר חזרה לכשירות של סד"כ צה"ל, איוש שדרות הפיקוד ובניין כוח רלוונטי ומותאם לאתגרים המתפתחים שנצפים. איוש הסד״כ הלוחם יאפשר עמידה במשימות המבצעיות באופן מלא וחליפיות עם סד״כ המילואים בגזרות השונות.

צה"ל יאריך את שירות הלוחמים, הלוחמות ומשרתי המילואים  (צילום: דובר צה"ל)
תיקוני חקיקה במערך המילואים בצה"ל | צילום: דובר צה"ל

שינוי דרמטי יהיה גם בשירות המילואים כאמור, עם נטל שירות כבד. מערך המילואים, כחלק מתפיסת מודל צבא העם, הוכיח את עוצמתו ונחיצותו במלחמה. העלאת הנטל צפויה להגדיל משמעותית את מספר המשרתים במילואים בכל נקודת זמן בשיעור של עד פי חמישה לעומת שנת 2023. כעשרה אחוזים מסד"כ הצבא בשנה זו יהיו משרתים במילואים לעומת שני אחוזים בשנה שעברה.

בנוסך, הפטור לשירות המילואים  עבור מי שאינם קצינים יעלה מ-40 לגיל 45. פטור משירות מילואים לקצינים, יעלה כאמור מגיל 45 לגיל 50, כך במתווה החדש. בנוסף פטור לבעלי מקצועות מיוחדים, טייסים אנשי מודיעין ועוד, יעלה מגיל 49 לגיל 51. כמו כן יבוטל סעיף התלת, שמגביל את התעסוקה המבצעית לפעם בשלוש שנים, וכעת אנשי המילואים יעשו קו בכל שנה. היתר יעלה מ-25 ימים ברצף ל-40 ימים ברצף, בכל שנה.

בצה״ל מבינים שמדובר בשינוי דרמטי, ומציינים יחד עם הבקשה להצעת החוק שצפויה לעבור, גם אם יהיו מספר שינויים, כי עליהם לשים לעצמם בראש סדר העדיפויות את הטיפול בנפגעים, את בניית המעטפת הרחבה לפרט ולמשפחות המשרתים בסדיר, במילואים ובקבע, את השמירה והבנייה של החוסן למשרתים, ואת המעטפת הנדרשת לכלל מערך המילואים.

מתחילת המלחמה, נפלו 564 חללי צה״ל. 55 אחוז מבין הנופלים מתחילת התמרון הם חיילים בשירות מילואים - מדובר ב-130 חללים. השינוי האמור יגדיל משמעותית את נטל השירות הצבאי על אותה אוכלוסייה, לכן החקיקה צפויה בין היתר לגרום למחאה מצד מי שדורשים בשוויון בנטל, נוכח מגזרים רבים בישראל שלא מתגייסים או עושים שירות חלקי. המשמעות הכלכלית של המהלך, צפויה להיות כבדה אף היא, עם מיליארדי שקלים לדמי מחייה בסדיר, ימי מילואים ומענקים, כשטרם ברור מה המקור התקציבי לכך.

מאז פרצה המלחמה כ-450 חרדים התנדבו לגיוס ועברו טירונות קצרה, אחריה שוחררו למילואים בתפקידים עורפיים. בצה"ל ינסו לתגמל כספית את המשרתים, אולם החוק החדש ייתר את השימוש בצו 8 במסגרתו תשלום הימ"מים גבוה יותר. בנוסף, על פי נתוני אגף כוח אדם בצה"ל, לא פחות מ-40 אלף חיילות מילואים משתתפות במלחמה, נתון שלא היה מעולם, וכן 112 אלף בעלי משפחות שמגויסים למילואים.