ממשיכים לחמש את אוקראינה. הפנטגון חתם על חוזה מול חברת ריית'און לאספקת שש מערכות טילים נגד מטוסים מסוג "NASAMS", זאת אחרי שבאוגוסט האחרון נחתם חוזה לאספקת מספר דומה של מערכות מסוג זה לצבא אוקראינה. במקביל לזה, אושר תקציב לאספקת רקטות ומשגרים מסוג "HIMARS" שזוכים להצלחה גדולה באוקראינה.

על פי ההודעה הרשמית של הפנטגון, נחתם חוזה בהיקף של 1.2 מיליארד דולר לאספקת מערכות הגנה אווירית מסוג "NASAMS" לאוקראינה. החוזה כולל חלקי חילוף, ציוד לוגיסטי וגם הכשרה של צוותים אוקראינים. מדובר על תכנית התעצמות ארוכת טווח שמטרתה לספק את מערכות ההגנה האווירית האלה בשנת 2025. המערכות שהוחלט לספק באוגוסט האחרון צפויות להגיע לאוקראינה ב-2024.

נערכים להמשך המלחמה וליום שאחרי

כמו עסקאות אחרות, גם הנוכחיות מלמדות שבאוקראינה מדברים על מלחמה שתימשך זמן רב. מעבר לזה, הם כבר מנהלים עסקאות נשק להתעצמות גם בימים שאחרי המלחמה. המשמעות של שתי העסקאות הנה אספקה של שמונה סוללות טילים בהיקף מלא בשווי כולל של כ-3 מיליארד דולר.

מערכת היירוט (צילום: Raytheon)
מערכת הגנה אווירית NASMAS | צילום: Raytheon

מדובר במערכת הגנה אווירית אשר פותחה על ידי נורבגיה ומיוצרת על ידי הנורבגים עצמם ובארה"ב. מערכת זו עלתה לכותרות בחודש שעבר, כאשר משרד ההגנה האוקראיני דיווח על אחוזי הצלחה אדירים ביירוט של כלי טיס וטילים רוסיים. ארה"ב כבר סיפקה לאוקראינה שתי סוללות "NASAMS" בהן 12 משגרי טילים.

מערכת "NASAMS" שנמצאת בשירות מאז 1998 פותחה על ידי חברת "קונגסברג" הנורבגית והיא מיוצרת על ידם בשת"פ עם "ריית'און" האמריקאית. למערכת מכ"ם בעל טווח גילוי מטרות של כ-120 ק"מ. המיירטים הם טילי אוויר-אוויר מסוגים שונים בהם AIM-120 "אמראם" לטווח בינוני ו AIM-9 "סיידווינדר" לטווחים קצרים.

לאורך השנים פותחו מספר גרסאות ושדרוגים. בעיקר שילוב של טילים מתקדמים יותר כמו דגם "ER" של האמראם, שהאריך את הטווח המבצעי שלה ל-50 ק"מ, "IRIS-T" האירופאי וטילים נוספים.

הרקטות שהוכיחו את עצמן במלחמה

המערכת בפעולה (צילום: FADEL SENNA/AFP/GettyImages)
מערכת לשיגור רקטות מסוג HIMARS | צילום: FADEL SENNA/AFP/GettyImages

במקביל לזה, הפנטגון תקצב גם אספקה של מערכות מסוג "HIMARS" בהיקף של חצי מיליארד דולר לאוקראינה. ההודעה לא מציינת כמה משגרים ורקטות העסקה כוללת.

גם תקציב להגברת הייצור של רקטות מהסוג הזה הועבר, כדי להתגבר על המחסור שמייצרת המלחמה באוקראינה וגם כדי לענות על הביקוש הרב שנוצר מצד צבאות רבים בעולם, שעוקבים אחר הנעשה בשדה הקרב במזרח אירופה ומעוניינים להשתדרג בהתאם.

מדובר באחת ממערכות הלחימה המוצלחות באוקראינה, כשלטענתם הרוסים לא הצליחו לפגוע באף אחת מהמערכות שסופקו להם, למרות שניסו ולא מעט. האוקראינים משתמשים ברקטות המדויקות האלה כדי להכות במפקדות רוסיות, מחסני נשק, מצבורי דלק ועוד.