תיעוד שמופץ ברשת בשעות האחרונות (שני), מציג על פי הדיווחים מטוס קרב רוסי מסוג סוחוי SU-34 שהופל באזור הקרבות בלוהנסק, אוקראינה. מי שאחראים להפלה הם הרוסים בעצמם, בשל מה שמוגדר כתקרית "אש ידידותית".

שברי מטוס הקרב הרוסי נמצאו על ידי האוקראינים בשעות הבוקר המוקדמות. קודם לכן פורסם תיעוד שיגור טיל נ"מ מסוללה רוסית לעבר כלי טיס. עם מציאת שברי המטוס באותו האזור, התגברה הערכה כי הרוסים הפילו אותו לעצמם, בשל טעות בזיהוי.

מהדיווחים עולה כי גם הרשויות באוקראינה טוענות שהמטוס הופל על ידי הרוסים בעצמם. לא דווח נכון לשעה זו מה עלה בגורל צוות הטייסים, אם נפלו בשבי, נהרגו או חולצו.

המטוס המבטיח שמתרסק באוקראינה

על פי אתר "Oryx" זהו המטוס ה-11 מסוג זה שחיל האוויר הרוסי איבד באוקראינה. מנגד, צבא אוקראינה טוען למספר גבוה הרבה יותר של מטוסים רוסים שהצליחו להפיל.

בעוד שמטוסי הסוחוי 34 הפגינו ביצועים גבוהים בסוריה ונחשבים למאוד מרשימים על הנייר, באוקראינה המצב שונה. שם הם לא הצליחו להגיע לביצועים אופטימליים, כשלא מעט מהם הופלו או נפגעו. את זה יש לייחס גם לאופן ההפעלה והאימון הלקוי של חיל האוויר הרוסי, שלמרות חודשי המלחמה הארוכים, לא מצליח לייצר עליונות אווירית בשמי אוקראינה.

גורמי מודיעין באוקראינה, בארה"ב ובריטניה, חשפו כי מטוסי סוחוי 34 שהתרסקו באוקראינה נמצאו בלי מערכות חשובות שהיו אמורות להיות מותקנות עליהם. חלק אף נמצאו עם מכשירי GPS אזרחיים, שנקנו על ידי הטייסים עצמם באתרי מכירות ברשת.

סוחוי SU-34 הרוסי הינו מטוס תקיפה לכל שעות היממה ומזג האוויר בעל יכולות אוויר-אוויר גבוהות. למטוס שני מנועים והוא מופעל על ידי שני אנשי צוות, היושבים זה לצד זה בתא הטייס.

דגם המטוס (צילום: PIOTR POLAK/AFP, GettyImages)
מטוס סוחוי 27. הפיתוח התבסס עליו | צילום: PIOTR POLAK/AFP, GettyImages
מטוס הקרב (צילום: RIA Novosti via Getty Images)
נשלחו לתקוף כחלק מניסוי. מטוסי סוחוי 34 | צילום: RIA Novosti via Getty Images

הרוסים החלו לפתח את המטוס כבר בשנות ה-80, על בסיס דגם SU-27. נפילת ברית המועצות הביאה לעיכוב הפרויקט, שחזר לשלב הפיתוח והניסויים רק באמצע שנות ה-2000. בשנת 2008 הרוסים שלחו מטוסים מסוג זה לתקוף בגאורגיה כחלק מהניסויים המבצעיים. לשירות מבצעי נכנסו המטוסים בשנת 2014.

למטוסי הסוחוי 34 יש יכולות תמרון גבוהות ועל 12 נקודות התלייה שמתחת לגוף המטוסים ניתן להתקין בין 12 ל-14 טון חימוש. זה כולל פצצות חכמות, טילי אוויר קרקע, אוויר-אוויר ועוד.