בתגובה למכתבי יחידות המילואים בחיל האוויר, ביחידות המיוחדות, המודיעין, הסייבר ההתקפי ויחידות נוספות, בהם הודיעו כי לא יגיעו למילואים במידה והרפורמה בה ורבים אחרים רואים "מהפכה משפטית" תאושר, הוטחה בהם ביקורת בה כינו אותם בין השאר "סרבנים".

מבחינת החתומים על אותם מכתבים הם אינם סרבנים, משתי סיבות עיקריות. הראשונה, כי רובם המכריע התריע על אפשרות שלא יגיע אך לא מימש זאת כל עוד החקיקה לא אושרה. השנייה עולה מטופס כתב ההסכמה החריג עליו הם חותמים, שהגיע לידי mako ובו הם מוגדרים בפירוש כ"מתנדבים". לכן, לטענתם, מי שמתנדב לא יכול להיחשב סרבן.

חיל האוויר, המבצעים המיוחדים ועוד אלו מערכים המבוססים בהגדרה על אנשי מילואים מתנדבים, בשל הכמות החריגה של ימי המילואים שהם עושים בכל שנה. זאת בשונה מאוד מחטיבות ומערכים אחרים בצה"ל.

זימון רוב אנשי המילואים של צה"ל דורש שליחת צו, 60 ימים לפני תחילת השירות. באישור של ראש אגף מבצעים ניתן לצמצם את זה ל-45 ימים ובאישור של הרמטכ"ל בעצמו ניתן לצמצם את זה ל-22 ימים לפני תחילת המילואים. גם אז נדרשת הסכמה של חייל המילואים. כל זה למעט צווי 8. בנוסף, ישנה מגבלה של כמות ימי המילואים שצה"ל יכול לזמן אליהם בכל שנה.

איך זה עובד בתפקיד הדורש התנדבות?

בתחום הזה, כמו אצל טייסים, למשל, לא שולחים צווי מילואים. בתחילת כל שנה הם חותמים על טופס "כתב הסכמה לחריגי קריאה", המאפשר לצבא לזמן אותם בהתראות קצרות גם כשלא מדובר במצבים של מלחמה. כמו כן, טופס זה מאפשר לצבא לזמן אותם לכמות ימים גדולה מהמותר בחוק.

למעשה, בחינה של הסעיפים בטופס שהגיע לידינו, מלמדת שניתן לזמן את המתנדב לשירות מילואים בלי מגבלה, בלי מרווח בין זימון לזימון, אפילו כבר למחרת השחרור מהשירות הסדיר ועוד. כך לדוגמה אחד הסעיפים אומר כי "מרווח הזמן בין שמ"פ (שירות מילואים פעיל) לשמ"פ הינו 0 וסעיף נוסף מציין כי "מרווח מינימאלי מתום השירות הסדיר" הינו גם 0. 

בלי הסכמת המתנדבים למילואים וחתימתם על הטופס הזה, צה"ל לא יצליח להחזיק את המערכים המדוברים כמו הטייסים, שנמצאים בכותרות על הרקע הזה. הטופס הזה מבטל למעשה את צו המילואים המוכר. במקומו, כאשר רוצים לזמן אותם למילואים, הדבר מתואם מראש במקרה של אימונים שגרתיים.

צוות אוויר, אילוסטרציה. למצולם אין קשר לנאמר (צילום: JACK GUEZ/AFP/GettyImages)
צוות אוויר בחיל האוויר הישראלי, אילוסטרציה. למצולם אין קשר לנאמר | צילום: JACK GUEZ/AFP/GettyImages

טייסים למשל מתאמים חודשים מראש מול האחראי בטייסת את ימי הטיסות שלהם, באופן שמסתדר לשני הצדדים. אם רוצים לזמן אותם למילואים, שוב אין צו והיחידה פשוט מרימה טלפון למילואימניק המתנדב שלה. כך הם גם מגיעים ל-70 או 90 ימי מילואים בשנה.

הם טסים בדרך כלל יום בשבוע במסגרת המילואים וכך מגיעים ל-60 ימי מילואים בשנה, לפחות. מעבר לזה, לרבים מאותם טייסים יש גם תפקיד מטה וכך, הם מגיעים ל-90 ימי מילואים בשנה ואף יותר.

הטייסים לא חריגים באירוע הזה. ביחידות הקצה של מערך המ"מ (המבצעים המיוחדים), היחידות המיוחדות כמו סיירת מטכ"ל ומקומות נוספים במודיעין הדבר דומה, כולל הטופס שחותמים עליו בכל שנה, וגם שם ניתן למצוא אנשי מילואים שמגיעים לממוצע של 70-80 ימי מילואים בשנה.