אחרי שגרמניה וארצות הברית אישרו לספק לאוקראינה לראשונה טנקים מערביים מתוצרתן מסוגי הלאופרד והאברמס, הצעד הבא מבחינת אוקראינה הוא מטוסי קרב מערביים מסוג 16-F. בקייב מאמינים שמטוסים מסוג זה יסייעו לחיל האוויר האוקראיני מול חיל האוויר הרוסי על מטוסיו והטילים ארוכי הטווח שביכולתם לשגר.

הלילה, בין שני ושלישי נרשמה התפתחות בנושא, כשנשיא ארצות הברית ג'ו ביידן נשאל על ידי כתבים האם הממשל בראשותו יסכים לספק לאוקראינה את מטוסיה -16-F והשיב על כך בשלילה. למרות תגובת ביידן, מוקדם להוריד את הנושא מהפרק.

ראשית, גם לפני אישור אספקת הטנקים המערביים לאוקראינה נרשמה סאגה ארוכה. גם אם ארה"ב לא תספק בעצמה את המטוסים, מדינות באירופה ציינו כי הן לא פוסלות את הנושא, אם תאשר להן להעביר מטוסים מתוצרת אמריקאית. פולין אמרה כי תהיה מוכנה לשקול זאת בכפוף להסכמת נאט"ו.

הולנד, שבעצמה שלחה מטוסי חמקן, 35-F למשימה של נאט"ו בפולין, כבר הצהירה מוקדם יותר החודש כי היא לא פוסלת להעביר עשרות מטוסי 16-F לאוקראינה, גם כן בתיאום עם בעלות בריתה, כחלק ממהלך של הציר התומך באוקראינה.

דגם המטוס (צילום: AFP, GettyImages)
מטוס הקרב הצרפתי ראפאל | צילום: AFP, GettyImages
מטוסי הקרב (צילום: EFFREY GROENEWEG/ANP/AFP/GettyImages)
מטוסי חיל האוויר המלכותי ההולנדי בפעילות נאט"ו | צילום: EFFREY GROENEWEG/ANP/AFP/GettyImages

בנוסף, אוקראינה פועלת בציר נוסף וביקשה לקבל מצרפת מטוסי קרב מתוצרתה מסוג ראפאל, כשההערכות המתפרסמות בתקשורת המערבית הן שבמהלך חודש פברואר צפויה התפתחות בנושא הזה. אספקה של נשק משמעותי לאוקראינה, כלומר לא טילים, רקטות ואמצעי הגנה, אלא טנקים ומטוסי קרב מתקדמים, כמו גם מערכות נוספות בסדר הגודל הזה, אספקה כזו היא צעד שבמערב שוקלים בכובד ראש ולא ממהרים לעשות.

הסיבה שאספקת מטוסים וטנקים מורכבת היא בעיקר בשל רצון לא להחריף את העימות מול רוסיה ולהפוך אותו לישיר. יש חשש מהתגובות הלא צפוית מצד רוסיה של פוטין, מאיום הגרעין ועד לצעדים הבאים שלה במלחמה באוקראינה ומול ברית נאט"ו. מנגד, ההערכות הן שצבא רוסיה נערך למתקפה משמעותית באוקראינה בחודשים הבאים ולכן במערב מבינים שצריך להגביר את הסיוע לאוקראינה.

הקרב האווירי על אוקראינה

התפיסה לגביי הלוחמה האווירית באוקראינה היא שחיל האוויר הרוסי לא הצליח להשיג את מה שמכונה "עליונות אווירית", הטייסים וכלי הטיס שמפעילים הרוסים לא הצליחו להשיג את ההכרע שציפו מהם בשדה הקרב שם, מול חיל האוויר האוקראיני ומערך ההגנה האווירי של קייב, שהם קטנים משמעותית מזה של מוסקבה.

חיל האוויר האוקראיני מפעיל בעיקר מטוסים ומערכות הגנה סובייטיות מיושנות, אך בעזרת סיוע מודיעיני ומקצועי מהמערב, רוח הלחימה ומחדלים רבים של הרוסים והפיקוד שלהם בשטח, הצליחו האוקראינים לצמצם פערים.

הרוסים הפיקו לקחים ואחרי שהפילו כמות רצינית של כלי טיס הם החלו להפעיל אותם ממרחק רב עם טילים ארוכי טווח, ואוקראינה מקווה שבעזרת מטוסים מתקדמים היא תצליח למצוא את התשובה גם לכך, כשמבחינתה היא במרוץ נגד השעון מאחר ומלבד מטוסים, הטייסים שלה גם יצטרכו לעבור הכשרה במדינות המערב.