כבכל שנה מכון המכון הבין-לאומי לחקר השלום בסטוקהולם "SIPRI" מפרסם את הדוח על מאגר הנשק העולמי. מהנתונים עולה כי ישנה עלייה של עשרות ראשי קרב גרעיניים המוכנים "לשימוש פוטנציאלי" ובנוסף עלייה במאגר ראשי הקרב הגרעיניים של סין ביחס לשנה קודמת. 

על פי הדוח, בעולם ישנן תשע מדינות להן חימוש גרעיני והן "ביצעו תהליך מודרניזציה למאגרים שלהן ופרסו חימוש גרעיני או יכולות להפעלה של חימוש גרעיני במהלך שנת 2022". המדינות שמחזיקות בגרעין, על פי "SIPRI" הן ארצות הברית, רוסיה, בריטניה, צרפת, סין, הודו, פקיסטן, צפון קוריאה וישראל. איראן, שכידוע מפתחת פצצה גרעינית, לא מוזכרת ביניהן.

צבא הענק בפעולה (צילום: STR/AFP/GettyImages)
צבא סין. מלאי הנשק הגרעיני שלו ממשיך לגדול | צילום: STR/AFP/GettyImages

במכון העריכו כי מתוך המלאי העולמי הכולל של 12,512 ראשי נפץ גרעיניים, נכון לינואר 2023, כ-9,576 נמצאים במלאי צבאי לשימוש פוטנציאלי, 86 יותר מאשר בינואר 2022.

סין מצמצמת פערים מהמעצמות

לגביי סין, המכון ציין שנכון לשנת 2023 יש להם 410 ראשי נפץ גרעיניים. עלייה משמעותית מאז ינואר 2022 אז העריכו שיש לסין 350 ראשי נפץ גרעיניים. "בהתאם לאופן שבו היא (סין) בונה את כוחותיה, כמות הטילים הבין יבשתיים בעלי יכולת נשיאה גרעינית של סין עשויה להיות כמו של ארה"ב או רוסיה עד תחילת העשור הבא", נכתב בדוח של המכון.

עוד ציינו שלארה"ב ורוסיה יש למעלה מאלף ראשי קרב גרעיניים כל אחת. בשנה שעברה, נשיא ארה"ב ג'ו ביידן התיר לפרסום את זה שנכון לספטמבר 2020 היו לארה"ב 3,750 ראשי נפץ גרעיניים - נתון שכולל ראשי נפץ לשימוש פוטנציאלי וכאלה שנמצאים באחסון לטווח ארוך.

כסגן נשיא עם קצינים (צילום: Alex Wong, GettyImages)
למתיחות מול רוסיה יש השפעה. ביידן ובכירי הצבא | צילום: Alex Wong, GettyImages

בשיא אגב, ב-1967, היו בידי המדינות הגרעיניות סך כולל של יותר מ-31 אלף ראשי נפץ גרעיניים. לאורך השנים הייתה ירידה בכמות הנשק הגרעיני שארה"ב ורוסיה החזיקו, כחלק מהסכמי פירוק שנחתמו בין הצדדים. אולם, בתקופת ממשל טראמפ ארה"ב פרשה בין היתר מהאמנה לפירוק נשק גרעיני לטווח בינוני (INF), הסכם שנחתם בין ארה"ב לבין רוסיה ב-1987.

כחלק מאותו תהליך, וושינגטון השעתה את דיאלוג היציבות האסטרטגי שלה עם רוסיה, ומוסקבה הודיעה בפברואר כי היא משעה את השתתפותה בהסכם לצמצום נשק גרעיני עליו חתמו ב-2010 נשיא ארה"ב ברק אובמה ונשיא רוסיה דאז דמיטרי מדבדב.

למרות זאת, במכון מעריכים ששתי המעצמות האלה לא חרגו מסעיפי ההסכם, למרות הפרישה ממנו. עוד ציינו בדוח, כי תהליך בקרת נשק גרעיני והדיפלומטיה לפירוק נשק מסוג זה: "סבלו מכשלים גדולים בעקבות הפלישה של רוסיה לאוקראינה", בפברואר 2022.

הכוחות בחזית (צילום: ANATOLII STEPANOV/AFP)
המשך הלחימה באוקראינה. "תרמה" גם כן למצב | צילום: ANATOLII STEPANOV/AFP

הנתונים המוצגים בדוח הביאו את מנהל מכון סטוקהולם, דן סמית', לספק הצהרה מדאיגה: "אנחנו נסחפים לאחת התקופות המסוכנות ביותר בהיסטוריה האנושית", אמר מנהל המכון.