בימים האחרונים כשהכוחות נמצאים בתוך מערכי האבטחה של חמאס, הם נתקלים בפריטי אמל"ח חדשים, כולל רקטות מתקדמות שלא ידעו עליהן קודם לכן. זיכוי האמל"ח, השמדת מחסנים, משגרים ומנהרות מבוצע על ידי לוחמי חיל ההנדסה

צה"ל ממשיך להעמיק את הכניסה שלו לרצועת עזה, בדגש לעזה העיר וככל שהכוחות חודרים עמוק יותר למרכז הכוח של חמאס, כך כפי שמדווחים בצבא ישנה עלייה משמעותית בהיתקלויות עם מחבלים.

מחבלי חמאס מפעילים נגד כוחות צה"ל בעיקר מטענים וסוגי נ"ט שכולם מוכרים לצבא. אולם בימים האחרונים כשהכוחות נמצאים בתוך מערכי האבטחה של חמאס, הם נתקלים בפריטי אמל"ח חדשים, כולל רקטות מתקדמות שלא ידעו עליהן קודם לכן. זיכוי האמל"ח, השמדת מחסנים, משגרים ומנהרות מבוצע על ידי לוחמי חיל ההנדסה.

"חמאס השקיע בתת קרקע, על הקרקע צה"ל שולט"

איתור מנהרות  (צילום: דובר צה"ל)
איתור תשתיות תת קרקע בעזה על ידי לוחמי צוות קרב חטיבה 460 | צילום: דובר צה"ל

לחמאס יש מערכת תת קרקעית, מתקדמת, מבוצרת היטב, בה השקיע במהלך בשנים האחרונות משאבים רבים. לצה"ל יש עליונות מוחלטת מעל פני הקרקע מול חמאס. בצבא אומרים שמכל ההיתקלויות שהיו מאז החל התמרון הקרקעי, אין לחמאס שום יכולות לעמוד מול צה"ל פנים אל פנים.

בצה"ל מדגישים שעד כה בקרבות פנים אל פנים חמאס מוכרע בצורה שהם מגדירים כחד כיוונית מובהקת. זה קורה בזכות היקף ואיכות הכוחות, בגלל היכולת הטכנולוגית, רוח הלחימה והיקף הכלים והחימושים.

יש לזכור שחמאס כמו כל ארגוני הטרור מנסים שלא לפעול באופן ישיר מול צה"ל ומחפשים לפגוע בנקודות תורפה ולהיעלם במהירות. חמאס בנו מספר מנגנוני חסינות. חלק מהתוואים האלה וממרכיבי המנהור האלה אפשר לתקוף מהאוויר וזה מה שנעשה מתחילת המלחמה. אולם ככל שצה"ל נכנס פנימה, יש יותר חיכוך עם האויב.

החיכוך הזה מייצר יותר תנועה ככל שצה"ל מתקדם, והפעולות האלה מייצרות חשיפה. חשיפה שהיא רעה מאוד לאויב. החשיפה מייצרת לצה"ל הזדמנות להתחיל ולהשמיד את היכולת הזאת באופן שיטתי.

הכוחות בשטח מזהים שמדובר בכמות מאוד גדולה של פירים (130 כאלו כבר הושמדו על פי הודעת צה"ל), מנהרות ומחסנים. מטבע הדברים זה מאוד מסובך להגיע למקומות האלה, מהם המחבלים מנסים להפתיע את הכוחות בעיקר עם ירי פצצות RPG וטילי נ"ט. מדובר במאות ק"מ של מנהרות שאת רובן צה"ל מכיר טוב, בזכות הכנות מודיעיניות והנדסיות שנעשו בשנים האחרונות.

יש לא מעט חיבורים בין מנהרות הלחימה שבאזורים הקדמיים של חמאס לאזורים שבעומק הפנימיים שקרובים יותר לעיר עזה, שם יש את עיקר הסד"כ של חמאס, אמצעי הייצור ועוד. במסגרת התמרון הקרקעי צה"ל עסוק ב"לפרום" את החיבורים האלה ולהבין אותם. דרך זה לפעול מנגד עם הרבה מאוד כלים הנדסיים וחומרי נפץ.

השמדת מערך המנהרות - תהליך ארוך

איתור מנהרות  (צילום: דובר צה"ל)
מנהרה שאיתרו הכוחות ברצועת עזה | צילום: דובר צה"ל

עיקר נטל המשימה הזו נמצא על כתפי לוחמי חיל ההנדסה שנמצאים בחזית הכוחות. החיל פועל ב-3 מערכים מרכזיים:

המערך הראשון - הוא מערך הצמ"ה, בראשו ה-9D -  כלי מאוד ורסטילי וממוגן, הפועל פתיחת צירים, נטרול מטענים, מיגון כוחות והרס תשתיות, מבנים ומפקדות.

המערך השני - הוא של לוחמי חיל ההנדסה, הפלסים, שהם אלה שנוסעים על כלים כמו הנמ"רים והפומות, נושאים איתם חומרי נפץ רבים והם פורקים מהכלים כדי להשמיד מטרות קרקע ותת קרקע.

המערך השלישי - הוא יחידת יהל"ם, שמטפלים במשימות הנדסיות מורכבות, לדוגמא טיפול בתחמושת הרבה שצה"ל תופס, מנטרל ועוד. בכל עולם התת-קרקע. יהל"ם עושים הרבה משימות חשאיות ומיוחדות.

חשוב לציין שהם התכוננו לרוב האיומים. גם איום התת קרקע וגם איום המטענים שאינו חדש ומפתיע מבחינתם. אבל כל פעולה של נטרול, סיכול, ופירוק של תת קרקעית זה דבר לוקח זמן. גם הלחימה בשטח הבנוי וההרוס איטית יותר מהמהלך שראינו עד עכשיו.

המטרה של צה"ל להגיע לסיטואציה בה אין יותר מנהרות ברצועת עזה, שזה אומר תהליך מאוד ארוך. לציין שנטרול לא אומר השמדה אבל כן אומר שהמימד הזה כבר לא יהווה מרחב לחימה בשביל חמאס.

נזכיר כי ישנה הערכה שרוב החטופים נמצאים במנהרות. הכוחות המתמרנים פחות נוגעים בזה, אולם צה"ל עושה מאמצים אדירים לא לפגוע באף אחד שהוא לא פעיל חמאס.