משתמשי הטיקטוק בוודאי נתקלו בתקופה האחרונה בסרטונים שמפרסמת עורכת הדין עדן זינו, שמשיגה תמורת תשלום פטורים משירות צבאי לצעירים לפני גיוס או לכאלה שכבר משרתים בצבא ורוצים לצאת. בסרטונים, אותם צעירים מספרים בגאווה איך בשירות מהיר ויעיל השיגה עבורם זינו את הפטור המיוחל.

פועלה של זינו עורר סערה, אך עורכת הדין לא מתנצלת. "אני לא מצטערת על כלום, אני עושה את עבודתי נאמנה וביושר רב", אמרה זינו ב"חדשות הבוקר", "יש כאן חיילים שנמצאים במצוקה, כל אחד ומצוקתו. אני נחשפת לסיפורים ולמקרים מאוד מורכבים. אם ניקח את דו"ח מבקר המדינה מהשנה האחרונה, הוא מראה לנו שמספר ההתאבדויות רק הולך ועולה. זה נכון וטוב שיהיו עורכי דין שיסייעו לחיילים לפתור משברים ומצוקות ולמנוע את המקרה הבא. אני שמחה שעושה את עבודתי ושאולי אני מנעתי את המקרה הבא".

אם לכאורה מדובר בהצלת נפשות, למה לעשות את זה בכסף ולא בהתנדבות?
"מה זאת אומרת כתרומה? אני עורכת דין, מקבלת שכר טרחה. להתנדב? אני לא מצליחה להבין. זאת הפרנסה שלי, למדתי בשביל זה".

עורכת הדין שמתגאה בפטור מצה"ל לצעירים
"להתנדב? זאת הפרנסה שלי, למדתי בשביל זה"

השאלה האם אלה האוכלוסיות החלשות שנעזרות בך, או דווקא החזקות שמסוגלות לשלם על זה.
"היינו הך. הצבא הוא הגורם המקצועי שמחליט האם הסיפור שהבאתי לשולחנו מצדיק כשירות לצבא או לא. הגורם המקצועי בצבא אומר את דברו, האם זה מקרה שכשיר לצבא".

חברת הפאנל לינוי בר גפן תקפה: "בסרטונים שלך לא אמרת מילה וחצי מילה על סכנת ההתאבדות ועזרה לאנשים שנמצאים במצוקה רגשית. הצגת פסטיבל של אומרי כן מהנהנים, כמו בובות. הצגת את עצמך כחילוץ מהצבא למי שלא בא לו להתגייס. עכשיו את מרכיבה על זה אג'נדה. למה את חושבת שמישהו קונה את הלוקש הזה?".

לכך הגיבה עורכת הדין זינו, "לא חושבת שזה לוקש. אני לא באה למכור לאף אחד כלום, אלא לספר את הדברים מהצד שלי, איך אני רואה אותם. לא בניתי שום סיפור כיסוי. בואו נשים רגע את הסרטונים בצד. כשלקוח מגיע לעורכת הדין עדן זינו, גם לפני הסרטונים והלינץ' התקשורתי, אני שואלת אותו: מה המצוקה שלך? אתה יודע שיש מקום לשנות את תנאי השירות? מרבית התיקים אצלי במשרד הגיעו עם מצוקה כזו או אחרת, ובסופו של יום סיימו את השירות, חלקם השתחררו בכבוד בזכותי, בזכות זה שעזרתי להם להקל בתנאי השירות".

את מסייעת לצעירים וצעירות ברי גיוס להשתחרר מהשירות הצבאי באמצעות מניפולציות. זו פגיעה קשה מאוד.
"אני מקבלת ומכבדת את הדעה הזאת, אבל עורכת הדין עדן זינו מנעה את המקרה הבא. אם ניצלה נפש אחת בישראל, זה מה שחשוב. בסופו של יום, הגורם שמקבל את ההחלטה זה הצבא. יש קב"ן, יש גורמים שנותנים את ההחלטה. עורכת הדין עדן זינו לא נותנת את הפטור, אלא מסייעת בתהליך ובבירוקרטיה".

זה נכון בתקופה כזו, כשחוק גיוס על הפרק, כשיש שבר פנימי, להשיג פטורים למי שצריכים לשרת?
"איך אתם קובעים שהם צריכים לשרת? מי שמחליט זה הגורם המקצועי בצבא. אם הוא בחן את המקרה לגופו ואמר, 'זה מקרה שיש בו מצוקה ומשבר והוא לא יכול לשרת', זה כמו במערכת המשפטית כשיש שופט שנותן החלטה אם זו הרשעה או זיכוי. בסופו של יום, אנחנו מפנים לגורמים במקצועיים בצבא. הם ראו בראות עיניהם שהסיפור מצדיק, כי זה סיפור החיים של הבן אדם. אנחנו לא ממציאים נסיבות, אלא לוקחים נסיבות מסיפור החיים. בטיקטוק אף אחד לא יבוא ויספר את סיפור החיים שלו, בטח שלא סיפור חיים קורע לב".