אחרי הפעלה מוצלחת בעזה ובמבצעים מסווגים, צה"ל ירכוש פלוגה שנייה של מטוס ללא טייס מסוג "דוהר שמיים" (סקיילרק 3) של חברת אלביט, המופעל על ידי חיל התותחנים. גורמים בכירים אמרו ל-mako שלאחרונה זרוע היבשה סיכמה את עבודת המטה לקראת הרכש של הפלוגה השנייה.

יחד עם מערכות נוספות שבקליטה, כמו מערכת ציון "ראשון לציון" ו'חימוש משוטט' מסוג "מעוז" (מתוצרת חברת רפאל) מדובר ביכולת איסוף ותקיפה משמעותית לרמת מפקדי החטיבות והגדודים בדרג המתמרן.

היכולות והמטרה

ה"דוהר שמיים" מיועד לשימוש מהיר בשטח. ניתן לשגר אותו כמעט מכל נקודה. מכיוון שמדובר במל"ט גדול יותר מ"רוכב שמיים", המטע"ד (מטען ייעודי) שכולל מצלמות, בהן תרמיות, ברזולוציה גבוהה ומערכות נוספות שאסורות בפרסום, מאפשר חשיפה מהירה של אויב ותקיפה שלו, על ידי סגירת מעגל. המל"ט יודע לסמן לבד מטרות לתקיפה.

המל"ט החל להיכנס לשירות בצה"ל לפני כשנתיים. עוד לפני שסיימו את הקליטה, במבצע "שומר החומות" הוא הופעל על ידי פלגה ייעודית שהביאה לחשיפה ותקיפה של למעלה מ-20 מטרות, כולל סיכול של משגרי רקטות, נ"ט ועוד.

למל"ט טווח של מאה ק"מ ויחד עם מנוע חשמלי שקט וגובה הטיסה, הוא יכול לפעול בחשאי בגזרות השונות. בקרוב תהיה למטוס גם יכולת תקיפה קלה, מה שייתן למפקדי הכוחות כלי יעיל ואיכותי למגוון משימות איסוף ותקיפה.

המל''ט (צילום: אלביט מערכות)
דוהר שמיים | צילום: אלביט מערכות

הדרג המפעיל

בניגוד למל"טים שפועלים מבסיס של חיל האוויר ונדרשים לעבור זמן טיסה עד להגעה שלהם לזירת הפעילות, את ה"דוהר שמיים" שולחים לגזרה בה הוא פועל, מה שאומר הפעלה מהירה.

המטוס הזה הוא חלק מה"אווירייה" שזרוע היבשה בונה בשנים האחרונות במטרה לייעל את הסיוע האווירי מבלי להיות תלויים בחיל האוויר. יחד עם הארגון מחדש של המסגרות בתותחנים לחטיבות אש, ניתן לבצע משימות תקיפה מגוונות באופן עצמאי.

נכון להיום יש לצה"ל מספר קטן של "דוהר שמיים". עם סיום הקליטה של הפלוגה השנייה אותה הוחלט לרכוש, מספר הכלים צפוי לגדול. המטרה להגדיל את הזמינות של הכלים האלה לכלל חטיבות זרוע היבשה, ברמה של "דוהר שמיים" לכל מח"ט, בכל זמן נתון. בצה"ל רואים בכלי הזה כלא פחות מ"מציל חיי לוחמים" שגם "מכפיל ומשלש את הקטלניות של כל מסגרת לוחמת".