אחרי מספר שנים של דחיות ועיכובים, סוכנות הידיעות הממלכתית האיראנית, "SNN", מדווחת שחיל האוויר האיראני יקבל מרוסיה כבר בשבועות הקרובים את קבוצת המטוסים הראשונה הכוללת 24 מטוסי קרב רוסים מסוג סוחוי Su-35E.

הדיווח הזה מגיע אחרי מתקפת הטילים והכטב"מים האיראנית נגד ישראל, כאשר הרוסים פועלים לחזק את יכולותיהם של האיראנים בהגנה מפני תקיפות ישראליות. העסקה הבשילה לכדי ביצוע אחרי שבנובמבר 2023, כפי שדיווחה סוכנות הידיעות האיראנית "תסנים" - סגן שר ההגנה מהדי פרחי אישר תכניות סופיות לרכישת מטוסי קרב מסוג סוחוי Su-35, מסוקי תקיפה Mi-28 ומטוסי אימון רוסים מסוג יאק-130.

מטוסי הקרב שרוסיה מתכוונת להעביר לאיראן, במסגרת עסקה של כ-10 מיליארד דולר וסיוע איראני למלחמה של הרוסים באוקראינה, הם באירוע שיש לו משמעות מבחינת חיל האוויר הישראלי. ואם אכן הדיווחים על מסירת מטוסי קרב ראשונים מסוג Su-35 נכונים - לרוסיה יש במלאי מטוסים למסירה מיידית. מטוסים שבמקור היו מיועדים לחיל האוויר המצרי. בשנת 2018 חתמה מצרים על חוזה לאספקת 24 מטוסים מהסוג הזה בהיקף של 3 מיליארד דולר. הרוסים החלו לייצר את המטוסים, אולם בלחץ אמריקאי מצרים נמנעה מליישם את ההסכם ולקלוט את המטוסים, שמאז מוצבים בחצר המפעל ואף תועדו בצילומי לוויין.

בעבר אף נטען שרוסיה כבר החלה להכשיר טייסים איראנים על הסוחוי, כך שהזמינות של המטוסים לצד הכשרת הטייסים מאפשרת אספקה מיידית של כלי הטיס. הסוחוי הוא אחת מיצירות הפאר של התעשייה האווירית הרוסית, ולמטוס הקרב הזה מערכות מתקדמות, יכולת נשיאה של מספר גדול של טילי אוויר-אוויר מגוונים לטווחים קצרים וארוכים. לאור הדיווחים שחיל האוויר מתאמן לתקיפה באיראן - הרי שמתכנני אותה תקיפה צריכים להתייחס להמצאותו האפשרית של הסוחוי בזירה - וסביר שכבר עשו זאת.

אחד המטוסים שנחת (צילום: MAXIME POPOV/AFP/GettyImages | Aviation_World)
מטוסי סוחוי בזמן תקיפה | צילום: MAXIME POPOV/AFP/GettyImages | Aviation_World

הסוחוי SU-35 הינו מטוס קרב דו-מנועי, רב-משימתי שיעבוד בכל מזג אוויר ושעות היממה להשגת עליונות אווירית. הוא מסוגל לשאת חימוש במשקל 8 טון, חימוש מגוון היטב שמעניק לו את היכולת להשליט את אותה עליונות אווירית נגד מטרות אוויריות ועל הקרקע. בין השאר הוא עושה זאת באמצעות טיל אוויר-אוויר R-37 לטווח של 400 ק"מ וטיל שיוט ה-KH-59 שמגיע לטווחים של כ-500 ק"מ ולמהירות של 1,000 קמ"ש. כך שלצד ההגנה מפני תקיפות ישראליות - למטוס יש גם יכולות תקיפה שמאיימות על ישראל.

אמנם הנתונים של אמצעי הלחימה הרוסים הרבה פחות מרשימים מאז המלחמה הכושלת באוקראינה, שם חיל האוויר הרוסי הפגין יכולות עלובות - אולם עיקר הסיבות למצב הה נוגעות להפעלה לקויה של כלי הטיס ולא ליכולות המטוס, כמו גם רמת פיקוד נמוכה ושימוש בחימושים פשוטים ופחות מתקדמים, ככל הנראה בגלל סיבות כלכליות. מנגד, יש לציין גם עדויות קיימות על כך שמטוסים מסוג זה הצליחו להפיל מספר כלי טיס אוקראיניים.

אגב, מסירת שני תריסר מטוסי פלנקר-E לא תשנה את מאזן הכוחות באזור (לפחות עד שהטייסים האיראנים יוכשרו למצב של מוכנות מלאה ללחימה ויצברו ניסיון בסוג זה) אבל זה יהיה צעד חשוב לקראת מודרניזציה של חיל האוויר האיראני הנחשב כיום למיושן ולא מאיים. מטוסי האימון מסוג יאק-130 יאפשרו הכשרה ואימון איכותי של הטייסים האיראנים, ומטוסים אלה יש לציין כבר נמסרו על ידי הרוסים לטהרן, ואנשי צוות אוויר של חיל האוויר האיראני כבר עברו הסמכה ואימונים על המטוס הזה. גם רכישה זו, של מטוסי אימון חדשים, מסמנת צעד משמעותי בתהליך המודרניזציה של חיל האוויר של האיראני.