סמים בצבא (צילום: עמוס חלפיון, עיתון "במחנה")
צילום: עמוס חלפיון, עיתון "במחנה"

שבוע המלחמה בסמים ובאלכוהול: במשטרה הצבאית החוקרת (מצ"ח) מצביעים על עלייה במספר תיקי הסמים שנפתחו בשנת 2014.

מדובר בגידול לעומת השנה שעברה, במהלכה נפתחו 1,250 תיקים, שהיוו כשליש מכלל התיקים שנפתחו במצ"ח. הגידול נובע מהרחבת פקודת הסמים ביוני 2013, הכוללת כעת גם סמים סינתטיים. השנה הנוכחית הייתה הראשונה בה נאכף השימוש בסמים אלה לכל אורכה. על פי הפקודה החדשה, לאיסור השימוש בסמים כמו חשיש, גראס ואקסטזי, נוספו גם סמים סינתטיים, כמו "מיסטר נייס גאי" ו"מבסוטון". כמו כן, באוגוסט האחרון נאסר השימוש בחומרים מטשטשים נוספים כמו גת וגז מזגנים שלא נמצאים בפקודת הסמים המסוכנים. בין היתר, הוגדר בפקודה כי כל חומר הממריץ או מדכא את מערכת העצבים הוא חומר משכר. "בשנת 2012 התחזק השימוש בסמים סינתטיים, אבל הם לא נכללו אז בפקודת הסמים המסוכנים ולכן לא ניתן היה לאכוף את איסור השימוש בהם", הסביר מפקד המשטרה הצבאית החוקרת, אל"ם ארז רבן. "הסמים האלה יותר זמינים וזולים וחיילים עדיין חושבים שהם חוקיים, למרות שהם לא", הוסיף.

מסרבים להיבדק

בשנת 2011 נפתחו במצ"ח כ־1,500 תיקי סמים ובשנת 2012 המספר עלה לכ־1,650. לדברי מפקד מצ"ח, בשל עלייה שחלה בכמות החיילים שהשתמשו בסמים הסינתטיים בטרם נאכפו, בשנת 2013 חלה ירידה במספר תיקי הסמים ל־1,250. העלייה בעבירות הסמים השנה ניכרת בכל סוגי העבירות השונות: שימוש, סחר וסירוב לבדיקת נוכחות סם. "אם חייל מסרב להיבדק בבדיקת שתן וקיים מידע לפיו הוא משתמש בסמים, ייפתח לו תיק מצ"ח על סירוב להיבדק", אמר מפקד מצ"ח.

חיפוש סמים בצבא (צילום: אורי ברקת)
חיפוש סמים בצבא | צילום: אורי ברקת

פועלים נגד סמים באזרחות

לדברי מפקד מצ"ח, פחות משליש מהחיילים המשתמשים בסמים הם לוחמים. "רוב החיילים המשתמשים בסמים הם כאלה שיש להם גישה לסמים, כלומר כאלה שחוזרים מדי יום מהצבא. אנחנו רואים בחומרה רבה שימוש בסמים על ידי חיילים בכלל ולוחמים בפרט", אמר אל"ם רבן. "צה"ל נמצא במשימת הגנה על המולדת, ולכן החייל צריך להיות דרוך כל הזמן. כשחייל מעשן סמים או אלכוהול הוא לא כשיר לבצע את המשימה שלו, הוא לא מסוגל למשל לשמור או לנהוג". כמו כן, בצה"ל יש לחייל אפשרויות רבות לפגוע בסביבתו. "אם חייל נמצא תחת השפעת סמים הוא עלול להרוג מישהו עם הנשק שלו. בנוסף, העבירות האלה זורעות הרס כי החייל עלול להגיע למצב שהוא יגנוב נשק או כסף מחבריו ליחידה כדי לקנות סמים", הוסיף. במצ"ח פועלים נגד עבירות סמים גם כשהחייל נמצא בחופשה בבית. "גם אם חייל יוצא הביתה בשבת ומעשן סמים, נפתח נגדו תיק מצ"ח", סיפר אל"ם רבן.

כתם לכל החיים

על עבירות סמים מסוגים שונים, כמו שימוש בסם מסוכן, החזקתו, גידולו, ייצורו או הפקתו, החזקת כלים לצריכתו, סחר בסם מסוכן או הספקתו, נפתחת חקירה פלילית במצ"ח. הרשעה בבית־דין צבאי גוררת אחריה רישום פלילי במשטרת ישראל, המונע מהנאשם שהורשע לקבל "תעודת יושר", הנדרשת בעת קבלה לעבודה במקומות תעסוקה רבים. "על חייל לקחת בחשבון שאם נתפס על עבירת סמים הוא יסבול מכתם לכל החיים", הזהיר אל"ם רבן והוסיף, "סמים שיוצרים תחושת שמחה אצל אדם מהווים סיכון ממשי עבור אדם אחר. יש דרכים רבות לשמוח, הטובה שבהן היא לגרום לאדם אחר אושר".

>> רץ ברשת: ריקוד היפ הופ של לוחמת בגדוד קרקל

>> לסיפורים נוספים הכנסו לעמוד הפייסבוק של פז"ם