לראשונה נשים ישרתו כלוחמות בחטיבות החי"ר של צה"ל. צוות מקצועי בראשות אלוף יואל סטריק, שהוקם לאחר בג"ץ שהוגש בנושא, קבע כי תיפתח התנסות בשירות לוחמות ביחידת החילוץ 669 של חיל האוויר, ביחידת ההנדסה למשימות מיוחדות (יהל"ם) שם הלוחמות ישרתו רק בפלגת סילוק פצצות ובמחלקות הניוד של חטיבות החי"ר.

במקרה האחרון של מחלקות הניוד מדובר בהחלטה דרמטית, זאת משום שנשים מעולם לא שירתו בתפקידי לוחמה בחטיבות החי"ר, בעוד שב-669 למשל יש נשים בתפקידי רפואה ש"חוצות קו" כבר לא מעט שנים.

על פי הודעת דובר צה"ל תפתח התנסות להקמת מחלקת לוחמות, שתשמש כמחלקת ניוד באחת מחטיבות החי"ר. עדיין לא נקבע סופית באיזו חטיבה. אם ההתנסות שהיא למעשה ניסוי לכל דבר תצליח, מחלקות הניוד יפתחו לנשים בכלל חטיבות החי"ר.

נהיגה מבצעית ופעילות תחת אש

הקמת מחלקות ניוד הן חלק מהשינוי שעשה צה"ל במבנה הגדודים והפלוגות המסייעות. תפקידה של מחלקת הניוד לסייע לכוחות שיכנסו לעומק שטח האויב בגזרות השונות בהעברת אספקה כבדה. החל ממים ומזון ועד תחמושת לנשק או מרגמות וטילי גיל. סגן עילי דודי, מ"מ ניוד במסייעת 932 של חטיבת הנח"ל, סיפר בעבר ל-mako כי: "מדובר במחלקה המתמקצעת בעיקרה בפינוי, תספוק וניוד לוחמים".

במקביל, מחלקות הניוד מתמחות בפינוי הפצועים במהירות ותחת אש תוך כדי לחימה. כמו כן גם בניוד של לוחמים תוך כדי לחימה לנקודות בהן מפקד הפלוגה או הגדוד זקוק להם במהירות, בהתאם לתמונת הקרב. גם זה נעשה בעבר ויעשה בעתיד תחת אש.

במחלקות הניוד של חטיבות החי"ר מגוון כלי רכב, כמו האמרים וטרקטורונים. הלוחמים ובעתיד הלוחמות יעברו כחלק מההכשרה שלהם קורס נהיגה מבצעית בתנאים מגוונים, כולל חבירה לכלי טיס של חיל האוויר לצורך הגעה מהירה לשדה הקרב.

הפעילות המשותפת (צילום: גל בלוך, דובר צה"ל)
תרגיל חיל האוויר ולוחמי הנח"ל | צילום: גל בלוך, דובר צה"ל

נראה שההחלטה להתחיל את הניסוי במחלקת הניוד אינה מקרית. זאת משום שלא מדובר בפלוגות החוד של הגדודים וגם לא המחלקות הכבדות של המסייעת, שם לוחמים אמורים לצעוד קילומטרים רבים עם משקלים כבדים על הגב. עיקר העבודה של מחלקת הניוד נעשית על גבי כלי רכב שונים, המיועדים ללוחמה בשטח.

אולם עדיין, מדובר במהלך דרמטי, משום שמחלקות הניוד הן משתתפות מלאות בכל קרב של גדודי החי"ר והחטיבות והן פעלו ויפעלו בחזית הלחימה. זהו צעד שיביא לשינוי בחטיבות החי"ר, שם בפעם הראשונה נשים יהיו חלק מהמערך הלוחם, בעוד שבהנדסה קרבית ויחידה 669 נשים משרתות בתפקידי לחימה כבר שנים רבות.

במקביל לפרסום על פתיחת תפקידי לחימה חדשים להתנסות נשים, צה"ל מציג גם את העלייה במספר הלוחמות לאורך השנים. על פי הצבא בשנת 2019 שרתו בצה"ל 3,167 לוחמות, בשנת 2022 הנתון זינק ל-4,528 לוחמות במגוון רחב של תפקידים, החל מהגדודים המעורבים, תותחנים, טיס, חובלות בחיל הים ועוד.