משטרה צבאית (צילום: חגי הירשפלד, עיתון "במחנה")
כן, הם יכולים לעצור אתכם גם בלי הכובע הלבן | צילום: חגי הירשפלד, עיתון "במחנה"

קשה לתאר במילים את האימה שחש חייל כשהוא נכנס בבוקר יום ראשון לתחנה המרכזית ונתקל בעדר שוטרים צבאיים, חמושים בכובע לבן ופנקס. אם לא מספיק התיק הענק שמכביד על הגב והשביזות שמכבידה עוד יותר על הלב, אז עכשיו גם סיכון של תלונה וריתוק עומדים על הפרק. הנה כמה מיתוסים בנוגע לשוטרים צבאיים שהיה חשוב לנפץ:

אם חייל מדבר בטלפון, אסור למ.צ לפנות אליו

לא נכון. מדובר בשמועה שאולי הכי נפוצה בקרב חיילי צה"ל. כותב שורות אלה ניסה על בשרו את הטריק הנדוש ונכשל. לשוטר הצבאי ממש לא משנה אם אתה בדיוק מחליף מתכונים עם סבתא או סתם מצמיד את הקנדי קראש לאוזן, הוא יבקש ממך לסיים את השיחה ובינתיים ימתין.

שוטר צבאי חייב להצדיע לקצינים ונגדים שהוא עוצר

נכון. במידה ועצר אתכם שוטר צבאי ויש לכם לפחות ארון אחד על הכתף, המ.צ יהיה חייב להצדיע לכם לפני שתמשיכו בדרככם. לגבי נגדים – אם אתם בדרגת רב-סמל ומעלה, גם לכם חייבים השוטרים הצבאיים להצדיע אחרי שהם עוצרים אתכם. חצי נחמה.

אסור לשוטר צבאי לרדוף אחרי חייל

לא נכון. על פי חיל המשטרה הצבאית, בניגוד לדעה הרווחת, לשוטרים צבאיים מותר לרדוף אחרי חיילים שהחליטו לתת גז ופשוט לנוס על נפשם. כל עוד המרדף לא מסכן את החיים שלכם או של השוטר, קחו בחשבון שיש מצב שיתפסו אתכם לפני שתספיקו להעלם בהמון. הטכניקה הזו לא מומלצת לבעלי כושר מוגבל.

שוטרת צבאית במבצע מלביש (צילום: נועה אליהו, עיתון "במחנה")
רק להצדיע בסוף, כן? | צילום: נועה אליהו, עיתון "במחנה"

אם מ.צ לא חובש את הכובע הלבן, הוא לא יכול לעשות כלום

לא נכון. לא הכובע הלבן הוא שנותן לשוטר הצבאי את הסמכות לעצור אתכם, אלא ההכשרה שהוא עבר. כל שוטר צבאי שבידו תעודת שוטר צבאי (הוא אמור להציג אותה), יכול לתת לרשום לכם תלונה. חפשו את הכומתה הכחולה ואת השרוך כחול- אדום ותדעו מתי להיזהר.

כל חייל עם כומתה כחולה יכול לתת תלונה

לא נכון. לא כל חייל עם כומתה כחולה יכול לתת לכם דוח. חשוב לזכור שבמשטרה הצבאית יש גם מש"קי שלישות, מנהלי רשת מחשוב ועובדי רס"ר, כך שלא כל מי שהולך עם כומתה כחולה הוא בהכרח שוטר צבאי. כפי שציינו קודם, במידה ושוטר צבאי לא בתפקיד, הוא חייב להציג בפניכם תעודת שוטר צבאי אם הוא רוצה לעצור אתכם.

במקרה של בדיקת מצ"ח, לא חייבים לעשות בדיקת שתן

נכון. כשמגיעה לבסיס קבוצה של חוקרי מצ"ח, הם לרב סוגרים את כל החיילים בחלל אחד ואוספים את החוגרים שלהם. מיד לאחר מכן החיילים מתבקשים לתת דגימת שתן, כדי לבדוק אם עשו שימוש בסמים. מה שרבים לא יודעים, זה שממש לא חייבים להסכים להיבדק. גם אם יסבירו לכם שסירוב להיבדק הוא "הודאה" בצריכת סמים וגם אם יראו לכם רשימה של "חשודים" שאתם חלק ממנה, עדיין לא יכולים לחייב אתכם למלא כוס בשתן. רק חייל שיהיה כנגדו צו קש"ב (קצין שיפוט בכיר), יהיה חייב לעשות את הבדיקה. 

אסור לשוטר צבאי לגעת בך

נכון. כל עוד לא מדובר במרדף או במשהו חריג אחר, הדבר אסור: פקודת השילוב הראוי אוסרת במפורש "קרבה גופנית יתירה בין חיילים". הכוונה היא לכל מגע פיזי שלא לשם מילוי תפקידכם הצבאי. אז מה קורה אם שוטר צבאי רוצה לבדוק לחייל את אורך השיער? הוא לא יכול להעביר את אצבעותיו בין קצוות הבלורית שלו? על זה נקח"ל כותב באחד מסיכומי השנה שהוא מפרסם: "יש להוקיע כל מגע פיזי בין בעל תפקיד לחייל". אגב תספורת, אורך השיער שמותר לבנים לנוע איתו לא מוגדר בשום מקום. אבל זה מה שכן אפשר למצוא בין פקודות מטכ"ל בנושא תספורת: "שערות ראשו של חייל יהיו קצרות. חייל לא יסתפר תספורת מדורגת, וכן לא יגלח חלקים משיער ראשו ולא יגדל בלורית".

"ירידה במספר התיקים", המשטרה הצבאית (צילום: חדשות 2)
מגע פיזי - רק לשם מילוי תפקיד | צילום: חדשות 2

יש סמויים בתחנה המרכזית

נכון. לא מדובר בסתם עוד שמועה. אם אתם בורחים משוטר צבאי ולפתע מרגישים שהתיק שלכם בוגד בכם ומושך אתכם אחורה, כנראה ששוטר סמוי קלט אתכם והוא לא יעזוב לכם את התרמיל עד שתתייצבו בפני אחד השוטרים. טיפ אישי – כל עוד התיק שלכם שוקל עשרים קילו, אל תנסו לברוח (בטח לא למדרגות הנעות בכיוון ההפוך, מניסיון).

מגיעות לחייל 7 דקות התארגנות כשהוא יורד מהאוטובוס

לא נכון (כנראה). יש שמועה ששוטר צבאי לא יכול לעצור חייל שבדיוק ירד מהאוטובוס או מהרכבת, עד שהוא לא מחכה כמה דקות בהן החייל יוכל לדגם את עצמו. חיפשנו, שאלנו ובדקנו את העניין הזה לעומק, אבל לא דובר צה"ל, לא נציב קבילות חיילים וגם לא קצינת פניות הציבור שמעו על פקודה כזאת. עדיף לבדוק שהחולצה בתוך המכנסיים ברגע שקמים מהספסל באוטובוס.

לסיכום - פשוט שפרו את הופעתכם. או לפחות את יכולות הריצה שלכם.