השבוע ננעל הסלון האווירי בפריז, הנחשב לאחת מהתערוכות הגדולות והחשובות בעולם בתחומי התעופה וההגנה האווירית. התעשיות הביטחוניות מישראל ראו בסלון כהזדמנות עסקית יוצאת דופן ובמתחם הישראלי היו לא פחות מ-17 חברות גדולות, שחשפו מערכות חדשות, לצד קונספטים חדשים של הפעלה מבצעית עם אמצעים קיימים.

המלחמה באוקראינה מצד אחד והאתגרים הצפויים לצה"ל הורגשו היטב בתערוכה שהתקיימה בצרפת. המשלחת הישראלית בראשות שר הביטחון יואב גלנט ומנכ"ל המשרד אלוף מיל' אייל זמיר, קיימה בזמן התערוכה עשרות מפגשים עם משלחות בינלאומיות, שרי הגנה ומנכ"לי משרדי הגנה מכל העולם. מטרת משרד הביטחון הייתה לחזק את הקשרים הביטחוניים של ישראל, ולהמשיך את המגמה החיובית של הייצוא הביטחוני שבשנת 2022 הגיע לשיא של כל הזמנים, עם ייצוא בהיקף של 12.5 מיליארד דולר.

I Dome - הדור הבא של כיפת ברזל

מערכת I-Dome (הדמיה: דוברות רפאל)
מערכת I-Dome | הדמיה: דוברות רפאל

חברת רפאל הציגה בתערוכה כיפת ברזל בסגנון "הכל כלול": כיום סוללת כיפת ברזל מורכבת ממשגרים, מכ"מ (המיוצר על ידי חטיבת  אלתא בתעשייה האווירית), עמדת שליטה ופיקוד וחלקים נוספים. הדור הבא של כיפת ברזל, ה-I-DOME, יישב כולו על משאית אחת, מה שיאפשר הפעלה - ובעיקר ניידות ופריסה - מהירה של המערכת בכל מקום בו היא נדרשת.

רפאל גם הציגה טיל אוויר-אוויר חדש, Sky Spear מדור-6, לטווחים קצרים עד ארוכים מאוד של עד 150 ק"מ, שבין השאר כולל קפיצת מדרגה משמעותית בחסינות מפני "לוחמה אלקטרונית". ביצרנית מסבירים שהם רואים בטילים מסוג זה כחלק ממערך ההגנה האווירית, כלומר מענה למטוסי אויב, וגם כמיירט של מערכת הגנה אווירית כוללת מפני כטב"מים וטילים של האויב.

קונספט מעניין נוסף שהציגה בתערוכה בפריז את הוא תפיסת ה-NMT להפעלת כוחות איסוף ואש, שמאפשרת הגנה על מרחב נתון בתאי שטח שונים (יבשתי, ימי או רצועות חוף). מעשית מדובר בשני רכבי שטח, שעל אחד מהם נמצא כטב"מ אורביטר ועל השני טילי ספייק, שעובדים יחד ומספקים לכל פלוגה פתרון של איסוף מודיעין וסגירת מעגל אש מהירה, באופן עצמאי.

טיל ספייק (צילום: רפאל)
טיל ספייק | צילום: רפאל

התפיסה הזו בנויה על כוחות משימה פלוגתיים עצמאיים, מאיסוף עד תקיפה, לרבות יכולת לבצע הערכת נזק במטרה בסיומו של תהליך. כל כוח מונה 2 משגרי תמוז (כל משגר נושא 10 טילים, סך הכל 20 טילים לפלגה) לטווח של 32 ק"מ, מל"ט מסוג אוביטר 3 שניתן יהיה לשדרג לדגם מתקדם יותר ומערכות תקשורת, המחברות את כלל מרכיבי המערכת.

המערכת שתשוגר מהמטוס - ותגן עליו

חברת אלביט מערכות חשפה בתערוכה פתרון חדשני לזיהוי איומים בסביבת הלחימה, המכונה Nano SPEAR. מדובר למעשה במערכת לוחמה אלקטרונית שמשגרים מכלי טיס דרך משגר הנורים, ותפקידה לשמש כאמצעי הגנה נגד טילי אוויר-אוויר וקרקע-אוויר, המופנים כנגד המטוס.

מערכת NanoSPEAR (צילום: אלביט מערכות)
מערכת NanoSPEAR | צילום: אלביט מערכות

אלביט גם הציגה את כלי הטיס הלא-מאוישים שלה, ממשפחת ה"הרמס". במקביל החברה דיווחה שזכתה במרכז לאספקת שלוש ערכות של מל"טים טקטיים למשרד ההגנה הרומני, בהיקף של כ-180 מיליון דולר.

יותר משימות מל"ט - לזמן ארוך יותר

חשיפה מעניינת נוספת היא של חברת "אירונאוטיקס", שהציגה את מל"ט "אורביטר 5" לו זמן שהייה של יותר מ-25 שעות באוויר ויכולת לביצוע מספר משימות במקביל. זאת בזכות יכולתו לשאת משקל מטע"דים (מטענים ייעודיים) של יותר מ-25 ק"ג, כולל שני מטע"דים במקביל והטמעת יכולות בינה מלאכותית.

למטוס יש מכ"ם מיניאטורי מתקדם, המאפשר גם ביצוע של משימות ימיות. פשטות ההפעלה בשטח מאפשרת לשגר מספר אורביטרים תוך דקות ספורות, ולבצע משימות מעקב ושליטה על פני שטח נרחב במיוחד. על פרסומים זרים, האורביטר משרת בחיל האוויר הישראלי.

מדובר באמצעי שמנגיש באופן יחסית פשוט את התחום האווירי לכוחות היבשה, ככך שהם יכולים לבצע משימות רבות באופן עצמאי, מבלי שהם תלויים בחיל האוויר, שיהיה עסוק במשימות שלו. את ההאורביטר 5 ניתן לנייד על גבי רכב ולהפעילו מכל מקום. לא פחות חשוב, עלות "הפעלת החיים" שלו נחשבת לנמוכה.