קרדיט צילום: דובר צה"ל

12 מפקדים מחטיבת הנח"ל הגיעו בשבוע שעבר לקורס שערך גדוד הסיור של החטיבה. במהלך הקורס, שארך שבועיים ונערך בבא"פ אליקים, תרגלו המפקדים הליכה בסבך, ניווט, בניית צירים, טכניקות מנהיגות, הסוואה בשטח, מציאת יעדים, מטרות קופצות ועוד.

"רוב הזמן אנחנו עובדים עם המפקדים על פיקוד", סיפר לפז"ם מפקד הגדס"ר, סא"ל אבי, "אבל בשבועיים האלה אנחנו עוסקים דווקא במיומנות האישית שלהם בלחימה, בהישרדות ובהתמודדות מול אתגרים האופייניים ליחידות קומנדו וליחידות מיוחדות. המטרה היא ליצור אצלם מסוגלות אישית גבוהה, להעניק להם ידע שיוכלו להעביר אחר-כך לחיילים שלהם, דרך מה שהם חוו בעצמם. מה שאנחנו מתרגלים לא מנותק מהמציאות ומהאתגרים האופרטיביים העומדים מולנו במלחמה אפשרית. אני לא יכול להיכנס יותר מדי לפרטים, אבל הקפדנו לכלול בתרגיל הרבה אלמנטים שמדמים חלקים במתארים שחטיבת הנח"ל נדרשת לפעול בהם בסיטואציה של מלחמה, בין אם בחזית הדרומית או הצפונית".

קומנדו נח"ל (צילום: אורי שיפרין, באדיבות גרעיני החיילים)
"שירות תובעני, אבל גם מתגמל מאוד וייחודי" (צילום: דובר צה"ל) | צילום: אורי שיפרין, באדיבות גרעיני החיילים

"החבר'ה הכי טובים של החטיבה"

בתרגיל השתתפו מפקדי צוותים מהגדס"ר ומ"מים משאר גדודי החטיבה. "הרעיון שעומד מאחורי השבועיים האלה הוא להביא את החבר'ה הכי טובים של החטיבה – קצינים צעירים, כאלה שהגיעו עכשיו מבה"ד 1 וגם כאלה שבדיוק נכנסים לתפקיד, ולתת להם חוויה חדשה", מספר סרן עודד בן-צור, סגן מפקד בית הספר להכשרות של הגדס"ר. "רצינו לחשוף אותם לכל מיני שיטות נוספות, שיעזרו להם לאמן את החיילים שלהם לקראת כל מיני תרחישים אפשריים. בפשטות, התכוונו לאתגר אותם בצורה שהם עוד לא הכירו – גם חשיבתית וגם מנהיגותית. לפתוח להם את הראש, להראות להם שבמצבי הקיצון אלה הם שצריכים לקבל את ההחלטות. לשים אותם במקום שפחות נוח להם, כדי להכין אותם למצב אמת".

ואיך הם הגיבו?
"הפידבק היה טוב מאוד", מספר סא"ל אבי. "אלה אנשים שהזמן הממוצע שלהם בצבא הוא בין שנתיים לשלוש, כלומר לא חיילים שרק התגייסו, ולא כל כך קל לרגש או לאתגר אותם. מהתגובות עולה שהצלחנו. היו כאלה שאמרו 'פעם ראשונה שאני עושה או חווה דבר כזה'. הם גם נדרשים להתמודד עם רוב הדברים לבד: כל מפקד הולך לבד בשטח וצריך להתמודד בעצמו עם הרבה מאוד משימות. זה דבר שמאוד אופייני ליחידות מובחרות, ודרך הייחוד של הגדס"ר אנחנו מנסים להעביר את התכנים גם לשאר החטיבה. היה חשוב מאוד לשלב גם מפקדים מהגדודים, שיפיצו את הדבר גם אצלם".

קומנדו נח"ל (צילום: אורי שיפרין, באדיבות גרעיני החיילים)
"להעניק להם ידע שיוכלו להעביר אחר-כך לחיילים, דרך מה שהם חוו בעצמם" (צילום: דובר צה"ל) | צילום: אורי שיפרין, באדיבות גרעיני החיילים

במהלך התרגיל שיתפו המפקדים פעולה עם חיל האוויר ועם יחידת הכלבנים עוקץ. "שיתוף הפעולה קריטי", קובע סא"ל אבי. "ככה נלחמים – אז ככה חייבים להתאמן". "החשיבות מאוד גדולה", מבהיר גם סרן בן-צור. "במצב של מלחמה עובדים עם כוחות אחרים שפחות רואים ביומיום. ולכן חשוב דווקא בזמנים האלה להראות לקצינים איך זה עובד. עצם העובדה שיוצא לך לדבר מול טייס או לראות איך כלבן עובד עם הכוח – עצם העובדה שאתה נחשף לאיך זה נראה – כבר מוסיף המון".

גם לנחלאווים החדשים, שמתגייסים היום (רביעי), יש למג"ד מה להגיד: "קודם כל, שיידעו שהם נבחרו", הוא מחייך. "אני לא יודע כמה הם מודעים לזה שמי שמגיע בסוף לחטיבה נבחר מתוך קבוצה מאוד גדולה של אנשים שמבקשים להגיע, ולצערנו לא יכולים לקבל את כולם. בוחרים באמת את הטובים מתוך הקבוצה הזו, וכבר הרבה שנים שהביקוש גבוה.

קומנדו נח"ל (צילום: אורי שיפרין, באדיבות גרעיני החיילים)
"היו כאלה שאמרו 'פעם ראשונה שאני עושה דבר כזה'" (צילום: דובר צה"ל) | צילום: אורי שיפרין, באדיבות גרעיני החיילים

"מעבר לכך, אני חושב שהדבר הכי טוב שאני יכול להגיד על החטיבה זה שלא ישמעו אותי עכשיו משתחצן ומשוויץ כמה אנחנו הכי טובים, כי אנחנו באמת מאמינים בלהיות צנועים ולהוכיח את הדברים בעבודה. מה שמדבר בסוף זה האיכות של האנשים. אני באמת אני כל פעם מחדש נפעם מזה, ואני כבר הרבה מאוד שנים בצבא. מדהים אותי אילו אנשים איכותיים מגיעים לשרת כאן, והשילוב של זה עם המוטיבציה לשרת כלוחמים בחטיבת חי"ר – הופך את המקום הזה למיוחד מאוד. אין ספק שזה שירות תובעני, אבל הוא גם מתגמל מאוד וייחודי".

"המסר הכי חשוב שלי הוא שלא משנה לאן אתה מגיע, תמיד צריך לתת את הטוב ביותר", מוסיף בן-צור. "ואני מאמין בזה לא בגלל שאני איש צבא – אלא בגלל שאני פשוט אוהב את המדינה הזאת".

>> מצלמים ויורים: הצצה להכשרת "הלוחמים המצלמים"