השקט של רמת הגולן מתעתע. נכון לעכשיו, מדובר באחת הגזרות הכי חמות שצה"ל מתמודד איתן. אם בעבר נחשבה הרמה לגזרה שקטה ורגועה שבה תפסו קו בעיקר אנשי מילואים, בשנים האחרונות המצב שונה לחלוטין: עם התלקחות מלחמת האזרחים בסוריה והפצועים שמגיעים לגבול בצעד נואש, בצה"ל הבינו שהגזרה דורשת התייחסות אחרת. הוקמה אוגדה חדשה, כוחות מיוחדים מאיישים את הגבול לאורך כל השנה ותרגילים רחבי היקף מתקיימים כאן על בסיס כמעט יומיומי. המטרה ברורה – להגיע לרגע האמת כמה שיותר מוכנים.

בשבוע שעבר נערך תרגיל של כוחות הרפואה בגזרה בשיתוף פעולה עם 669, יחידת החילוץ והפינוי בהיטס של חיל האוויר. התרחישים כללו נפילת רקטות ואירועים צמודי גדר, וכנראה שהתושבים מהיישובים הפסטורליים שמסביב לא יכלו להתעלם מרעש כלי הטיס שנשאו פצועים (מדומים, כמובן).

פינוי פצועים ברמת הגולן (צילום: דובר צה"ל)
כוחות הרפואה ברמת הגולן מתרגלים חילוץ בתנאי שטח מורכבים עם יחידה 669 | צילום: דובר צה"ל

"בתרגיל בדקנו כמה זמן לוקח לכוחות הרפואה לפעול בכל אחד מהשלבים: תוך כמה זמן הם מסיימים טיפול ובתוך כמה זמן הם מפנים לבית החולים. מדובר בתרגילים שאנחנו מבצעים באופן קבוע בשגרה ובשנה האחרונה אפשר להגיד שהעצמנו את שיתוף הפעולה עם כוחות האוויר. המשימה העיקרית היא כמובן שהצוותים ידעו להציל חיים", מסביר עוזר קצין הרפואה של אוגדה 210, רס"ן מיקי אלמקיאס. "אפשר להגיד שהפצועים קיבלו טיפול טוב ופינוי מהיר לבית החולים".

פינוי פצועים ברמת הגולן (צילום: דובר צה"ל)
"המשימה העיקרית היא שהצוותים ידעו להציל חיים" | צילום: דובר צה"ל

האתגר בטיפול בפצועים הוא בראש ובראשונה המרחק הגיאוגרפי – כשעה נסיעה מבית החולים הקרוב ביותר, שעה שעלולה להיות קריטית עבור פצוע שנע בין החיים למוות. במקרים רבים יידרשו הכוחות לשלוח פצועים גם אל בתי החולים במרכז. "מול כל הגודל הגיאוגרפי העצום של הגזרה, הקשיים והמגבלות, המטרה שלנו היא להביא את הפצוע לבית החולים כשהוא חי", אומר אלמקיאס.

על שיתוף הפעולה עם חיל האוויר מספר רס"ן אלמקיאס: "אפשר להגיד שאנחנו מתרגלים יותר מבעבר לא בגלל שהמצב נהיה מתוח, אלא בגלל שיש לנו שיתוף פעולה טוב יותר. אנחנו צריכים כל כוח שיכול לסייע בפינוי, וחיל האוויר ו-669 בפרט, הוא נדבך משמעותי בדבר הזה".

אי אפשר לסיים בלי משפט על הנושא שכבר זכה ללא מעט ביקורת, כולל בתקשורת העולמית – הטיפול ההומניטארי בפצועי מלחמת האזרחים בסוריה. "אחת הסיבות לכך שהכוחות בכשירות גבוהה היא הסיוע הומניטארי שאנחנו מעניקים לפצועים הסורים לאורך כל השנה, מתוך ראייה שבעתיד יהיה לנו קשר קצת יותר טוב עם מי שנמצא בצד השני של הגדר", אומר אלמקיאס. "אין ספק שהצוותים שמעניקים את הטיפול הזה מעלים את הכשירות שלהם ואת הטיפול שהם נדרשים לתת בחירום".