אחרי התקרית בסוף השבוע שבה הוצאה הנציגה הישראלית מדיון ארגון האיחוד האפריקאי בעקבות לחץ שהפעילו אלג'יריה ודרום אפריקה, האחרונה סופגת ביקורת קשה - בגלל תמיכה שלה ברוסים. צבא דרום אפריקה ישתתף באימון ימי יחד עם הצי הרוסי והסיני, שימשך עשרה ימים.

גורמי אופוזיציה שם, אמרו כי מעשית מדובר בתמיכה ברוסים שפלשו לאוקראינה, כשבעיר קייפטאון התקיימו הפגנות בהם הונפו שלטים בגנות שיתוף הפעולה הצבאי. גם בארה"ב מתחו ביקורת על ההשתתפות של דרום אפריקה באימון צבאי עם הרוסים.

מחאה על שיתוף הפעולה הצבאי (צילום: GIANLUIGI GUERCIA/AFP/GettyImages)
מחאה בדרום אפריקה על שיתוף הפעולה הצבאי עם רוסיה | צילום: GIANLUIGI GUERCIA/AFP/GettyImages

האימון הימי המשותף מתקיים אחת לשנה באוקיינוס ההודי, מול חופי דרום אפריקה ומהצד של כוחות ההגנה הלאומיים של דרום אפריקה (SANDF) ישתתפו כ-350 חיילים. רוסיה תשלח לשם בין השאר את ספינת הטילים "אדמירל גורשקוב", הנושאת גם טילים היפרסונים מסוג זירקון.

עיקר האימון נועד לדמות התמודדות עם "שודדי ים" הנחשבים לבעיה קשה באזור הזה עבור ספינות סוחר אזרחיות, כולל השתלטות יחידות מיודות על ספינת סוחר שעליה פיראטים. בנוסף לזה יתרגלו מצבי חירום על כלי השיט והתמודדות עם משברים הומניטריים.

הטענות וההסבר של דרא"פ

כאמור, מדובר ברגיל המתקיים בכל שנה. רק שעל רקע המלחמה באוקראינה הדבר גורר ביקורת קשה על ממשלת דרום אפריקה. בארה"ב אמרו שהם מודאגים מכך שיש מי שמסייע לאימון הצי הרוסי בזמן המלחמה באוקראינה. ביקורת קשה יותר נשמעה מצד האופוזיציה במדינה שם האשימו כאמור בתמיכה במלחמה של רוסיה באוקראינה.

לכל זה יש להוסיף שדרום אפריקה אפשרה לספינות סוחר רוסיות לעגון ולהעמיס סחורה בנמלים שלה והייתה גם פרשה במסגרתה הם אפשרו ליאכטה של אוליגרך רוסי, עליו הטילו סנקציות, לעגון בשטחה. בנוסף, דרום אפריקה נמנעה מגינוי רוסיה אחרי הפלישה לאוקראינה.

מנגד, משרד ההגנה בקייפטאון הדגיש כי לא מדובר בתמיכה שלהם במלחמה. עוד הסבירו שם כי לחיל הים שלהם אין אפשרות לפעול ולהגן לבד על שטחי המסחר הענקיים מול פיראטים ודיג לא חוקי, שהן חלק ממשימות הצי שם. בכלי התקשורת שם נטען כי בנוסף לזה, מסורתית לממשל הדרום אפריקאי קשה להפנות את הגב לרוסיה. זאת בין השאר בזכות התמיכה שלהם במפלגת ה-ANC בזמן משטר האפרטהייד.

הכוח הימי (צילום: Mil.ru)
ספינת נחיתה רוסית | צילום: Mil.ru