החות'ים מתימן נמצאים במרחק של 1,700 ק"מ מישראל, ולאורך השנים הם צברו אמל"ח רב שהעבירו להם האיראנים, כדי להילחם נגד סעודיה וגם כדי לבנות איום נוסף מדרום לישראל. מערכת הביטחון הישראלית מכירה היטב את האיום של החות'ים מתימן כבר משנת 2008, אז הם שימשו ציר הברחת אמל"ח איראני לעזה וחיזבאללה. כבר מההתחלה לא הסתירו החות'ים את היחס שלהם לישראל והשמיעו איומים רבים לתקוף אותנו.

החות'ים עם דגל פלסטין (צילום: MOHAMMED HUWAIS/AFP via Getty Images)
חמושים מכוחות החות'ים בתימן צועדים עם דגל פלסטין | צילום: MOHAMMED HUWAIS/AFP via Getty Images

ההיכרות הזו התגברה בשנת 2014, כאשר ניצלו המורדים החות'ים שישבו עד אז בצפון תימן את הכאוס במדינה שלהם אחרי ה"אביב הערבי" וכבשו את צנעא הבירה. מאז תימן מחולקת בין החות'ים לבין משטרו של הנשיא שהוכר בידי הקהילה הבינלאומית.

מלחמת האזרחים שם הביאה לתמיכה של הקהילה הבין-לאומית, בעיקר הסעודים בהובלת מדינות המפרץ, בלחימה נגד החות'ים. הם מצדם קיבלו את התמיכה של איראן, שסייעה לחות'ים בתמורה לדריסת רגל והקמת עוד כוח פרוקסי איראני מדרום לישראל.

המורדים החות'ים יחד עם איראן עצמה כבר הוכיחו במלחמה מול סעודיה שהם יודעים לבצע מתקפות נרחבות, המשלבות בין טילים בליסטיים, טילי שיוט ו"חימושים משוטטים". את זה הראו בין השאר במתקפות מתקני הנפט הסעודים. אולם מאז הסעודים הוכיחו שמערך הגנה אווירית משופר יודע להתמודד עם רוב התקיפות האלה.

בישראל עקבו בדריכות אחרי המלחמה הסעודית בתימן, שהפכה מאוד מהר למלחמת טילים ומתקפת כטב"מים. בספטמבר 2022, החות'ים עשו את אחד המצעדים הצבאיים הגדולים שהיו בתימן, עם למעלה מ-35 אלף חיילים ושם הם הציגו מגוון טילים חדשים שקיבלו מאיראן וכטב"מים תוקפים ו"מתאבדים" לטווחים ארוכים.

הנשק של החות'ים

לצד כמויות אדירות של רקטות וטילים לטווחים קצרים ובינוניים ששימשו ללחימה נגד הסעודים, לחות'ים טילי קרקע-קרקע מסוג טופאן להם טווח של 1,500–2,000 ק"מ שיכולים להגיע לישראל.

מאיראן הם קיבלו גם כטב"מים תוקפים מסוג "אבאביל", "סמאד-3" ו"שאהד-136" להם יש לטענת האיראנים טווח של כ-2,000 ק"מ. יש לציין שבסיוע האיראנים, החות'ים מתימן גם הקימו מתחמי ייצור עצמאיים של טילים, מל"טים ואמל"ח נוסף.

החות'ים פרסמו אתמול תיעוד של שיגור טילים בליסטיים, טילי שיוט וכטב"מים מתאבדים לעבר ישראל. בפרסום שלהם לא ציינו כמה שיגורים הם ביצעו. נכון להיום כלל השיגורים, למעט אלה שנפלו בסיני, יורטו על ידי מערכות ההגנה האווירית של ישראל וארה"ב.

השיגורים שביצעו (צילום: מתוך תיעוד שפרסמו החות'ים)
צילום: מתוך תיעוד שפרסמו החות'ים
השיגורים שביצעו (צילום: מתוך תיעוד שפרסמו החות'ים)
צילום: מתוך תיעוד שפרסמו החות'ים

לישראל יש כידוע מערך הגנה רב שכבתי, אשר בתקופה זו עובד במשולב כוחות צבא ארה"ב שנשלחו לאזור. בנוסף, חיל הים שלח סטי"ל עם מערכות יירוט "ברק" כדי לחזק את מערך ההגנה הרב-שכבתי מדרום. ועדיין, כמו שכל ישראלי יודע תמיד ישנה אפשרות שטיל אחד יצליח לחדור את מערכות ההגנה.

באשר לאפשרות של תקיפה על החות'ים על ידי ישראל או ארה"ב, אף גורם ישראלי לא מוכן להתייחס לאפשרות הזו בשלב זה. ישראל משדרת שהיא ממוקדת בלחימה ברצועת עזה ולא מעוניינת לשחק לידי מי שמבקש לגרור אותה לזירות נוספות. ארה"ב מצידה שלחה כוחות לאזור בעיקר כדי להרתיע ולתמוך בישראל וגם היא לא תמהר לפעול התקפית.

שריפת דגלי ישראל וארהב במדינה (צילום: MOHAMMED HUWAIS/AFP via Getty Images)
תומכי החות'ים בתימן שורפים דגלי ישראל וארה"ב | צילום: MOHAMMED HUWAIS/AFP via Getty Images