על פניו, חמאס משתדל שלא לשדר אותות מצוקה בנוגע למצבו בח'אן יונס בעקבות התרחבות הלחימה - אבל לא כך באוכלוסייה. "יש כאן מצב של הרס מוחלט של רכוש", מצהיר אחד התושבים, "אי אפשר לזהות כאן כלום".התחושה שאין אזור בטוח חוץ מרפיח, למרות הקיום של מחנות הפליטים באזור אל-מוואסי, מובילה את התושבים לנוע דרומה. העקורים, שעזבו פעם אחת את בתיהם, עוזבים שוב את המחנה לעבר רפיח, לכיוון הגבול עם מצרים.

חמאס, אחרי שראה את תמונות הפינוי וגם את התושבים שיוצאים לרחובות להפגין ולהפנות חלק מהזעם נגד סינוואר ובכירי הארגון, מנסה לשמור על נאמנות - באמצעות כסף. אנשים מטעם חמאס כבר יצאו בימים האחרונים למחנות העקורים כדי לשלם כסף - 200 שקלים במזומן לכל מי שיצהיר על נאמנותו לחמאס.

"זאת מתנה מחמאס, בשבילך", אמר עזתי שתועד מחלק כסף. התושב ענה לו: "נשבע, אני עם חמאס עד המוות. לא, אני איתם גם בלי כסף". מחלק הכסף הוסיף: "תשמע, זאת מתנה, ללא תנאים, זה גם לא צדקה - זאת מתנה מחמאס, בשבילך". תושב אחר הכריז: "אני עם חמאס, עד קץ הימים - באוהל, בגשם, אני נשאר עם חמאס".

חמאס משלמים לתושבים תמורת תמיכתם
200 שקלים במזומן - תמורת הצהרת נאמנות. חמאס משלמים לתושבים תמורת תמיכתם

כך, אחרי האיומים והירי על תושבים נמלטים, חמאס מנסה להשיג תמיכה באמצעות שוחד. וכל זה קורה על רקע ההתפתחויות הצבאיות - השתלטות צבאית על כל מרחב ח'אן יונס היא יעד שעשוי להיות מושג בתוך כמה ימים נוספים של לחימה: הלחץ הצבאי שמופעל עכשיו נועד למוטט את הגדוד האחרון של חמאס במחוז הזה, ולהשלים רצף של השתלטות מאזור גבול הרצועה במזרח ועד הים - לפני שפונים לטפל ברפיח.

צה"ל מתקרב בימים אלה לסיום ההשתלטות על ח'אן יונס: בידי ישראל מחבלים עצורים רבים, למעלה ממאה אנשי נוח'בה, בהם בעלי תפקידים בכירים בחמאס. חלקם נעצרו במסדרון ההומניטרי, אחרים יצאו ממנהרות והסגירו עצמם: חלק מהעצורים בתפקידי מפתח בחמאס, ומספקים בחקירתם בשב"כ מודיעין חשוב שיכול לשפוך אור על מצב החטופים, שחלקם לפי ההבנה בצבא מוחזקים בח'אן יונס.

פעילות כוחות צה"ל בח'אן יונס שברצועת עזה (צילום: דובר צה"ל)
פעילות צה"ל בח'אן יונס | צילום: דובר צה"ל

במחנה הפליטים בח'אן יונס, הכוחות נתקלו בהתנגדות קשה במעוז חמאס וחיסלו עד כה כ-150 מחבלים. צה"ל מרכז מאמץ בתת-קרקע, במטרה להגיע להנהגת חמאס ולחטופים.