אחרי תקופה של שקט יחסי, לפחות בכותרות, הגיעו אתמול (שלישי) שני דיווחים ביטחוניים מהזירה הצפונית, בהפרש של שעות בודדות.

באירוע אחד תועד פיצוץ של מוקש נ"א מתחת ל-D-9 של צה"ל במהלך פעילות יזומה בגבול לבנון. אירוע נוסף היה סיכול הברחת אמל"ח. בפעילות משותפת של כוחות צה"ל והמחוז הצפוני של משטרת ישראל, סוכלה הברחה של 20 אקדחים.

ארבעת החשודים שנעצרו הם כולם תושבי הכפר טובא זנגריה בצפון: שניים נתפסו בסמוך לגדר גבול לבנון, השלישי לאחר מרדף ברכב מילוט והרביעי, שעל פי החשד יזם וניהל את ההברחה, נלכד על ידי שוטרי יחידת 747 של מרחב נתב"ג, דקות לפני שהמריא לטורקיה.

מעורבות חיזבאללה והצעד מולו

האירועים הללו מגיעים בזמן בו הגזרה שנמצאת באחרונה במרכז סדר היום הציבורי היא גזרת יהודה ושומרון, עם עין אחת לכיוון עזה. הגבול הצפוני אמנם לא מייצר כותרות גדולות, אך למעשה מדובר בשקט מדומה. בצה"ל ובמערכת הביטחון כולה מבינים שמאחורי הציר הפלילי של ההברחות עומדים אנשי חיזבאללה ואף האיראנים.

מדובר באחד מאפיקי ההכנסה של ארגון הטרור, שמשתמש בכסף להתעצמות. מעבר לזה, כל הברחה משמשת את חיזבאללה לאיסוף מודיעין על מהערך ההגנה של צה"ל בגבול לבנון. מטרה מרכזית נוספת היא חימוש פעילי טרור בשטחי יהודה ושומרון ומדינת ישראל.

בכל לילה מתנהל מתחת לפני השטח מאבק של ממש בין צה"ל לבין פעילי חיזבאללה, שגם מגיעים לגבול כדי לאסוף מודיעין על צה"ל ולפני הברחות. כדי להתמודד באופן יעיל, צה"ל הקים חמ"ל משותף עם משטרת ישראל, משם שני הגופים האלה פועלים יחד לסיכול ההברחות.

חיזבאללה 2022 (צילום: צילום מסך טוויטר/ Shoeib ALI)
פעיל חיזבאללה בקרבת הגדר, מוקדם יותר השנה | צילום: צילום מסך טוויטר/ Shoeib ALI

יודעים מי הדמויות שיגיעו לגבול

צה"ל פועל לאורך הגבול במגוון דרכים גלויות וסמויות למיגור התופעה. את זה הם עושים עם גופי מודיעין נוספים. למעשה, לא פעם בצבא ובמשטרה יודעים לומר מתי תהיה הברחה ומי עומד מאחוריה, הדמויות שיגיעו לגבול משני הצדדים.

במסגרת מעגלי ההגנה, כוחות צה"ל פרוסים על מנת לסכל בזמן אמת כל ניסיון פגיעה בשטח ישראל, פיגוע או הברחה. חלק מרכזי מהצלחת צה"ל והמשטרה בסיכול ההברחות, הינו כוח התצפיות ששולט בגזרת לבנון.

בהברחה האחרונה, התצפיות זיהו את החוליה בזמן אמת והעבירו את המידע למשטרה. "לפנות בוקר זיהינו מספר חשודים הנעים בקרבת הגדר מגבול לבנון במטרה להבריח כלי נשק לכיוון שטח הארץ", סיפרו סמל מ' ורב"ט מ', תצפיתניות גדוד 869 של צה"ל. "לאורך כל האירוע שמרנו על קשר עין עם החשודים והקפצנו כוחות לנקודה, שעצרו את החשודים והחרימו את 20 האקדחים".

לוחמים בגבול (צילום: JALAA MAREY/AFP/GettyImages)
לוחמים בפעילות בגבול לבנון | צילום: JALAA MAREY/AFP/GettyImages

לפיקוד הצפון ואוגדה 91 של צה"ל יש אחיזה טובה בשטח הגבול עם לבנון. בצבא אומרים שמה שמעיד על זה, הוא השקט ארוך השנים, סיכול ההברחות והמעצרים הרבים של אותם גורמים פליליים ופח"עיים.

מלבד סיכול ההברחות על ידי החמ"ל המשותף, גם הפעילות בה תועד פיצוץ מוקש מתחת ל-9-D של צה"ל היא יוזמה נוספת של הכוחות במה שמוגדר "קו המגע", שנועדה לשפר את מרחב ההגנה בגבול עם לבנון, בין היתר על ידי פינוי מוקשים באמצעות כלים הנדסיים. הכל כדי לשמור כמה שאפשר על השקט וביטחון האזרחים, למרות הניסיונות השונים של חיזבאללה.