חייל מול מחשב בפייסבוק (צילום: עודד קרני, מדור צבא וביטחון)
פייסבוק. האויב מאזין? | צילום: עודד קרני, מדור צבא וביטחון

בעקבות ניסיונות הפיגוע נגד גורמים ישראליים בחו"ל ולאור העלייה ברמת ההתרעות לפיגועים אלו, אגף המבצעים של צה"ל מחדד את הנחיות הביטחון האישי לחיילים ולקצינים היוצאים לחופשה בחו"ל. את ההנחיות לחיילים ולקצינים העביר היום (רביעי) אגף המבצעים בצה"ל ורמ"ד אבטחה בענף ההתגוננות והאבטחה באגף, רס"ן צביקה מנדל.

בהתאם להנחיות, על חיילים וקצינים בחו"ל להימנע מלחשוף את זהותם הצבאית ולהימנע מלבישת בגדים או נשיאת חפצים אשר עשויים להצביע על כך שהינם בתפקיד צבאי (כגון חולצות או תיקים עם סמלים צבאיים).

בנוסף, הונחו החיילים להימנע מלמסור פרטים על תוכנית הנופש, כתובת השהות ויעדים מתוכננים לגורמים זרים בחו"ל, לרבות הימנעות מפרסום הכוונה לטוס לחו"ל ברשתות החברתיות, כגון פייסבוק או טווויטר. במסגרת הביקור בחו"ל, הורו הגורמים באגף המבצעים להימנע משיחה על נושאי צבא, ובייחוד על נושאים מסווגים.

אזהרות המסע של המטה ללוחמה בטרור – בגדר פקודה

מבחינת תכנון הנסיעה, יש להימנע מטיסה במסלול שעובר מעל מדינות עוינות ולעקוב אחר אזהרות המסע שמפרסם המטה ללוחמה בטרור. המלצות המטה, מבהירים הגורמים מאגף המבצעים, הינן בגדר פקודה עבור המשרתים בצה"ל. כיום נמצאות בתוקף אזהרות מסע רבות ברמות סיכון שונות, ביניהן לגבי טורקיה, הודו, ירדן ולחלקה הדרומי של תאילנד.

קצין צה"ל במשלחת לחו"ל (צילום: שי סקיף, במחנה)
קצין צה"ל במשלחת לחו"ל. ההוראות חודדו עקב ההתרעות | צילום: שי סקיף, במחנה

במסגרת השהייה בחו"ל, יש להימנע משהייה בבתי מלון שהוגדרו ע"י צה"ל כאינם מומלצים לשהיית ישראלים. המידע בנוגע לבתי המלון האלה נתון בידיהם של קציני ביטחון המידע ומש"קי ביטחון המידע ביחידות צה"ל השונות. בעת השהות במלון, על החיילים והקצינים להכיר את דרכי המילוט ואת יציאות החירום, עליהם להקפיד לנעול את דלתות החדר בזמן השהייה בו וביציאה ממנו, ועדיף להימנע מהזמנת שירות חדרים. יתר על כן, אין למסור לעובדי המלון פרטים על אודות תוכניותיכם, ועדיף שלא להשתמש בשירות המלון להזמנת תחבורה.

בעת נסיעה ותנועה במדינה בה נופשים החיילים והקצינים, יש לגלות עירנות ומודעות גבוהה להתרחשויות סביבם. בכל מקרה של חשד למעקב, יש לדווח מיד לאיש ביטחון או לשוטר מקומי. לחיילים ולקצינים שנוסעים במוניות, מומלץ שלא להיכנס למונית העוצרת ביוזמת הנהג. בנסיעה בשעות לילה ברכבות, יש להמתין מרכזי רציפים באזורים המיועדים להמתנה בלילה, עדיף באזור מאוכלס ומואר. בעת תנועה בכבישים, יש להעדיף תנועה בדרכים ראשיות ורחובות הומים. באופן כללי, ממליץ אגף המבצעים שלא לשהות לבד בכלי רכב בחו"ל.

במסגרת רכישת חפצים בחו"ל, ממליץ מדור אבטחה באגף המבצעים להימנע מתנועה בשכונות מפוקפקות ומהתפתות לקניית מוצרים במחיר נמוך מאוד מערכם האמיתי או מהמרת כסף בשיעור גבוה מהרגיל. בנוגע לדברי דואר, יש לנהוג משנה זהירות – אין לפתוח חבילות שנשלחות על ידי שולח שאינו מוכר או אם הנמען אינו מצפה לדבר. יתר על כן, יש להימנע מקבלת חבילות ומתנות מידי זרים. בעת רכישת חפצים, עדיף להימנע משימוש בשליחים. בתוך כך, אין להשאיר מטענים אישיים כגון מזוודות ותיקים ללא השגחה ויש לבצע אריזה של המטען באופן אישי. אם מזוודות הושארו ללא פיקוח בחדר שמירת חפצים, יש לפתוח אותן לפני העזיבה לשם וידוא שלא הוכנסו לתוכן חפצים חשודים.

בעידן התקשורת הסלולרית, גם חיילים וקצינים השוהים בחו"ל נוהגים לקחת איתם מכשיר סלולרי מטעמי נוחות וביטחון. לפי הנחיות אגף המבצעים, מומלץ לצאת מהארץ עם טלפון סלולרי, כששמורים בו מספרי הטלפון הבאים: מספרי החירום של השגרירות או הקונסוליה הקרובה ליעד החופשה, מספר הטלפון של נספח צה"ל הרלוונטי ליעד החופשה ודרכי ההתקשרות למשטרה המקומית. בנוסף, מבקש מדור אבטחה באגף המבצעים ליידע חברים או בני משפחה בארץ על התוכניות בחופשה ועל מקומות שהייה אפשריים.

לאתר צה"ל

>> בשל ההתרעות: צה"ל אוסר על נסיעת חיילים וקצינים לבנגקוק וניגריה