ארבע רקטות נורו בליל שבת לעבר דרום הארץ מרצועת עזה. שתיים מהן נורו לעבר אשקלון - אחת יורטה על ידי כיפת ברזל והשנייה התפוצצה בשטח פתוח. שתי רקטות נוספות התפוצצו בשטחים פתוחים במועצה האזורית לכיש, סמוך לקריית גת.

בתגובה, חיל האוויר הפציץ מפעל תת-קרקעי לייצור רקטות של החמאס ושר הביטחון בני גנץ הודיע על הקפאת הגדלת מכסת ההיתרים לצורכי עבודה ומסחר לפלסטינים. במקום 15,500 עזתיים שייכנסו לישראל כפי שתוכנן, ייכנסו 14,000 אלף בלבד.

תושבי העוטף לא מסופקים מתגובת צה"ל לירי הרקטות שהתחדש בתקופה האחרונה. לפני מספר שבועות הוקמה עמדת חמאס בסמוך מאוד לנתיב העשרה, שהופצצה לפני כחודש אך כבר ביום למחרת אנשי חמאס חזרו אליה ושיקמו אותה, מה שמעורר דאגה רבה בקרב התושבים - ובכל זאת, צה"ל נמנע מלהפציץ אותה במהלך סוף השבוע.

דובר צה"ל, תא"ל רן כוכב, התייחס לכך הבוקר ולא מתרגש מהעמדה שמדאיגה מאד את התושבים. "אנחנו עוסקים בתודעה, אבל לא פחות מכך בהרתעה. העמדה הזאת מפריעה, אבל היא לא באמת עמדה צבאית משמעותית. זה חיקוי לחיזבאללה מהצפון ומחייב אותנו להתחיל משחק תודעה מעט ילדותי. אנחנו תוקפים בהתאם להערכת מצב ושוללים יכולות לחימה משמעותיות של החמאס. אפשר לתקוף את הפחון הזה באופן יחסית פשוט, אבל למחרת הוא יקום עוד פעם".

תושבי נתיב העשרה פוחדים שיירו עליהם משם.
"תושבי נתיב העשרה אנשים מעולים, המושב פורח. בקרב התודעה הזה אני בוחר להסתכל על הבנייה בשדרות, על ההקמה, על הבניינים. התושבים יודעים שהפצצת מפעל לייצור רקטות משפיע על הביטחון שלנו באופן משמעותי ולוקח לחמאס יכולות. אנחנו פועלים מאז שומר החומות כדי לקחת להם יכולות משמעותיות, לא עמדה כזו או אחרת".

התחושה שהחמאס מכתיבים האם יהיה שקט או לא. מתי שהם רוצים, הם יורים.
"התחושה אינה מבוססת. ב-15 החודשים שעברו מאז מבצע שומר החומות, נורה מספר קטן מאוד של רקטות ביחס לתקופות שונות. פחות או יותר אחת לחודש בממוצע. אנחנו רואים כל ירי כזה בחומרה מאוד משמעותית. זה שהמספר נמוך וזה שחמאס מורתעת, זה לא מעניין אותנו. לא סוררים ולא שום ארגון אחר. בכל פעם שיירו רקטה לעבר ישראל, נתקוף תקיפה משמעותית, כפי שעשינו בשבת: 16 טון במפעל תת-קרקעי לייצור רקטות. זאת פגיעה מאוד משמעותית מתחת לקרקע, ובמתקן נוסף מעל הקרקע".

יש אסטרטגיה בכלל אל מול רצועת עזה?
"עובדתית, זאת הייתה השנה השקטה ביותר מרצועת עזה, אולי אי פעם. בוודאי בעשר השנים האחרונות. ביקור ביידן כלל לא עסק ברצועת עזה והפלסטינים מבינים את זה. חמאס מורתעת בגלל הישגי מבצע שומר החומות. האסטרטגיה שלנו בנויה על השיטה הבאה: מצד אחד מבצעים צבאיים ותקיפות מאוד משמעותיות בכל הזדמנות שרק יש לנו, מצד שני הצד האזרחי. גנץ החליט להקפיא חלק מאישורי הכניסה ואת הגדלת כמות הפועלים".

עמדה קדמית חדשה של חיזבאללה עם לבנון (צילום: דובר צה"ל בערבית)
"זה חיקוי לעמדות של חיזבאללה בצפון" | צילום: דובר צה"ל בערבית

הלילה גנב רכב פלסטיני, תושב רמאללה בן 17, דרס למוות שוטר שעמד במחסום בצומת רעננה, במהלך ניסיון הימלטות. לפנות בוקר עצרו שוטרי תחנת כפר סבא את החשוד בתום סריקות שנערכו באזור בסיוע מסוק משטרתי.

"זה אירוע חמור מאוד. צה"ל אמון על כל מה שקורה בשטחי יהודה ושומרון, כך גם על סוגיית משחטות הרכב", אמר דובר צה"ל, "הפעילות המרכזית שאנחנו עושים על מנת למנוע את הדבר הזה, זה בראש ובראשונה לסגור את קו התפר ולעצור שוהים בלתי חוקיים, גנבי רכב וכמובן טרוריסטים מלהגיע לעורף ישראל. במהלך מבצע שובר גלים ביצענו שני מבצעים הנדסיים מאוד משמעותיים בדרום הר חברון ובצפון השומרון. צריך לומר שמספר הרכבים הגנובים ירד בשנים האחרונות באופן דרמטי, לצערנו הלילה זה נגמר רע מאוד".

יו"ר ועדת החוץ והביטחון, רם בן ברק, התייחס למתיחות בדרום: "חמאס לא רוצה לירות ולא רוצה להסלים, הוא מאוד מורתע כרגע, יש לו קצת בעיה עם סוררים - אבל זו בעיה שלו, לא בעיה שלנו. ברגע שיורים מעזה, אנחנו מגיבים. החמאס הוא הריבון והאחראי, שינינו את המשוואה הזאת למעלה משנה. אנחנו מגיבים על ירי בצורה קשה, לא על דיונות חול. אנחנו גובהים מהם מחיר מאוד קשה מצד אחד, אבל מצד שני כן מאפשרים ל-14 אלף עובדים פלסטינים עזתיים לעבוד בארץ. זה גם כלי מאוד יעיל".

"סיפור עזה לא ייפתר בבת אחת, זה תהליך ארוך וצריכים להביא לזה שהתושבים יחליפו את חמאס ברשות הפלסטינית. כרגע אנחנו עסוקים בלהעלות את רמת החיים של האוכלוסייה ולתת להם אישורי עבודה. לא נהסס לפעול גם במבצעים גדולים אם יהיה צורך, אבל מקווה שלא יהיה צורך בזה. אם לא תהיה ברירה, זה מה שנעשה".

באשר לרצח השוטר ברעננה הלילה אמר בן ברק, "זה אירוע מאוד קשה, די חריג ואפילו מפתיע, כי את רוב המעברים אנחנו סוגרים. עניין גנבי הרכב זו תופעה מדאיגה, במיוחד אלה שבאים מיהודה ושומרון. קיימנו מספר דיונים כדי לראות האם שב"כ יכול להיות מעורב יותר או פחות. יכול להיות שצריך לעשות מבצעים יותר גדולים. משטרת ישראל מתוחה עד הסוף. צריך לחזק את המשטרה, להגדיל אותה ולשפר את התנאים של המשרתים בה. אנחנו עובדים על זה".