אלפיניסטים (צילום: דובר צה"ל, מערכת את"צ)
"בגלל שבשלג הלוחם יותר חשוף פיתחנו שיטות להסתערות מהירה" (צילומי ארכיון) | צילום: דובר צה"ל, מערכת את"צ

עם הסערה האדירה שסחפה את הארץ בשבוע שעבר, נעטפו שטחי פיקוד הצפון תחת שמיכה עבה של שלג, שמהווה לא רק אטרקציה תיירותית, אלא גם אלמנט רב משמעות בשדה הקרב ובפעילות המבצעית; כפי שכינה זאת קצין הלוגיסטיקה באוגדת הגולן: "אויב אכזר בפני עצמו".

עכשיו, אחרי שסופות השלגים הקיצוניות שככו, מתחילים בפיקוד הצפון בשגרה המבצעית החורפית. במוצבים בחרמון ובצפון רמת הגולן נשלפו המגלשיים, אופנועי השלג והמזחלות. בין האביזרים שהוצאו מהמחסנים נמצאים גם אמצעים חדשים שנכנסו השנה לשימוש ביחידת האלפיניסטים - יחידת מילואים מיוחדת המתמחה בלוחמה הררית בתנאי מזג-אוויר קיצוניים. בין האמצעים עליהם ניתן לספר, נמצא למשל אמצעי קשר חדש - אוזניות משוכללות, "שיאפשרו ללוחמים לדבר זה עם זה בזמן רכיבה על אופנועי השלג, ולהתגבר על שריקות הרוח", אמר לאתר צה"ל קצין הלוגיסטיקה של חטיבת החרמון, רס"ן מג'יד עליאן.

גם ברגעים אלו ממש מתבצעת פעילות מבצעית ייחודית לתוואי הלבן, שמטרתה לשמור על השקט בגבול הסורי הנפיץ. מכיוון שכלי הרכב הרגילים של הכוחות במוצבים אינם מותאמים לנסיעה על שלג, הגזרה בכללותה נמצאת תחת אחריותן של היחידות הייעודיות בחרמון, כשבחוד חניתן נמצאים האלפיניסטים.

מסע של האלפיניסטים (צילום: דובר צה"ל)
"צריך לזכור שגם האויב סובל מהאתגרים - שלג יש בשני הצדדים" | צילום: דובר צה"ל

"במקרה שצריך לקפוץ לטפל באירוע, נשתמש באופנועי השלג כדי להגיע במהירות למקום התקרית", מספר לאתר צה"ל לוחם ביחידת האלפיניסטים. "בגלל שבשלג הלוחם יותר חשוף, ובעייתי עבורו לחסות מאחורי סלעים, פיתחנו שיטות להסתערות מהירה ועוצמתית", מסביר. "בנוסף, אנו משתמשים מגלשיים שלנו, שאינם מגלשי סקי רגילים מן המניין, ומאפשרים לנו להסתער תוך גלישה. נכון, אנחנו יודעים גם לירות ולהחליק בו זמנית, אבל לפעמים עדיף פשוט לרוץ בשלג".

"מצבי קיצון לא מוכרים שדורשים כח מנטאלי עצום"

כוחות הביטחון השוטף נערכו לאיומים החדשים הלווים לרדת השלג, ולהתמודדות עם זליגות מלחמת האזרחים בסוריה, הנותנות לעיתים אותותיהם גם בחרמון וסביבותיו, מבעוד מועד. "צריך לזכור שגם האויב סובל מהאתגרים - שלג יש בשני הצדדים", קובע סגן תומר, סגן מפקד פלוגה המוצבת באיזור. "עם זאת, יכול להיות שמישהו מהצד השני ינסה לנצל את המומנטום של הערפל או הסופה כדי לתכנן פיגוע - לכן חשוב לנו להתאים את הפעילות המבצעית שלנו ולהיערך".

אלפיניסטים (צילום: דובר צה"ל, מערכת את"צ)
יודעים לירות ולהחליק בו זמנית | צילום: דובר צה"ל, מערכת את"צ

ההיערכות החלה ביחידת פינוי השלגים (פנ"ש) עם הוצאת חתולי השלג, המפלסות ומפזרות המלח מהמחסנים. פעילויות ראשונות כבר נעשו בזמן שסופות השלגים השתוללו בחרמון. על כל אלו מנצח ביד רמה רנ"ג אבי בצלאל, מפקד פנ"ש. "אין פעילות מבצעית שיוצאת ללא ניוד של היחידה שלי. אנחנו מסיעים לוחמים רבים לפעילות מבצעית ודואגים לאספקה השוטפת במוצבים", מתאר.

על יחידת האלפיניסטים אומר הרנ"ג כי "יש שיתוף פעולה הדוק בינינו. אנחנו נושמים את אותו האוויר". בפועל, שיתוף הפעולה אותו הוא מתאר נראה כך: בכל חתול שלג יושב גם נציג האלפיניסטים. "החתול" מנווט במעלה ובמורד ההר, מתרוצץ בין המוצבים, לעיתים כששוררת בחוץ עלטה או ערפל כבד. האלפיניסט שם למקרה שמשהו ישתבש.

הניווט נעשה בעיקר על סמך ג'י פי אס, אך גם דורש יכולות מעמיקה עם הגזרה. "אני זוכר מקרה אחד לפני שנתיים שבו ממש לא יכולנו לראות מעבר לסוף של כלי הרכב", סיפר לאתר צה"ל לוחם ביחידת האלפיניסטים. "נאלצתי לרדת מהרכב ולסמן לנהג כיצד לנוע, ברגל, בעיצומה של סופה".

אלפיניסטים (צילום: דובר צה"ל, מערכת את"צ)
עובדים קשה, אבל גם נהנים | צילום: דובר צה"ל, מערכת את"צ

"לעיתים במהלך השירות אנחנו נתקלים במצבי קיצון שאדם רגיל לא פוגש, ודורשים כח מנטאלי עצום", מוסיף הלוחם. כנדרש, לוחמי היחידה מאומנים להישרדות. בעת הצורך הם מסוגלים לבנות מערה בשלג ("זה דווקא מחמם", הוא מחייך), ולשרוד בה "לזמן בלתי מוגבל, שתלוי רק במלאי המזון שהבאנו עמנו".

הרבה שלג, מעט דרמה

במוצבים הצפוניים עברה הסופה בשלום, וכמעט שלא נרשמו שם תקלות או ליקויים. "זאת משום שכאן אנחנו ערוכים לכך, בניגוד לירושלים למשל, שם זו סיטואציה נדירה", מסביר לאתר צה"ל רס"ן שלומי טולדנו, קצין הלוגיסטיקה של עוצבת הגולן. "כאן כמות השלג היא הכי גדולה, ובכל זאת הסופה עברה לידנו, לא הרגשנו בה", מוסיף עמיתו מחטיבת החרמון, רס"ן מג'יד עליאן.

אלפיניסטים (צילום: דובר צה"ל, מערכת את"צ)
לוחמי היחידה מאומנים להישרדות. "יודעים לבנות מערה בשלג" | צילום: דובר צה"ל, מערכת את"צ

ההכנות הענפות לעונת השלגים החלו כבר בתום החורף שעבר, והעסיקו יומם וליל את המערך הלוגיסטי שברמת הגולן. אל המוצבים הוזרמו מאגרים של מים ודלק, וביגוד חם חולק לחיילים. כשאנחנו מגיעים לחרמון, רס"ן ניסים ממן, עוזרו של קצין הלוגיסטיקה האוגדתי, חומק מהמולת רכבי השלג והלוחמים, כדי להגיע דווקא אל החיילים שעומדים בצד ושומרים. "חשוב לי לוודא שבאמת יש להם הכל, אחרי הכל, הם יצטרכו לעמוד כאן בעמדות השמירה כל החורף", מפרט.

קציני הלוגיסטיקה אחראים לכך שהחיילים במוצבים יוכלו להמשיך לתפקד תחת שלג, וגם לוודא שליחידות הייעודיות יהיה כל צורכן. בין היתר אפשר למנות את הציוד האלפיני המבודד מקור השייך ליחידת "האלפינסטים", ומיני נעליים שונות שמסופקות ללוחמים מידי שנה, כדי להכין אותם לשלל המצבים בהם הם עתידים להיתקל. ברשות כל לוחם ביחידה יש זוג נעליים ייעודיות להליכה על קרח, בעלות זיזים בולטים שמונעים החלקה; זוג נוסף שלו שטח פנים רחב, המונע שקיעה בשלג; וכיסוי 'פרווה' שמתלבש על המגלשיים והופך אותם לאפקטיביים גם בעלייה.

בגזרה מקפידים שהשלג לא יגרע גם מהמענה הרפואי לנידח ולמרוחק שבמוצבים. ביחידת פינוי השלגים הסבו את אחד הכלים לאמבולנס, שיודע להתנייע בשלג, ויכול לפנות פצועים מכל נקודה בגזרה. לעומת זאת, ביחידת האלפיניסטים בחרו להשתמש במזחלות מיוחדות, שניתן לקבע אליהן פצועים. "אחד הלוחמים מחבר ישירות אליו את המזחלת, ומחליק איתה בגלישת סקי אל נקודת החבירה לכוח הרפואי", כך מתאר זאת אחד הלוחמים ביחידה המיוחדת, שעקבות אנשיה ממשיכות להיטבע במשטחים הלבנים של צפון הגולן, גם ברגעים אלו.

לאתר צה"ל

>> אש חיה, מים שקטים: הצצה לאימון הסוער של הילת"ם