חמאס (צילום: Abid Katib, GettyImages IL)
פעיל חמאס רעול פנים בהפגנה ברצועת עזה. ארגון הטרור מתחזק באיו"ש | צילום: Abid Katib, GettyImages IL

בחודשים האחרונים חלה עלייה חדה בכמות המעצרים בשטחי יהודה ושומרון ובתיקים הפליליים שנפתחו בגין פעילויות טרור. נכון לסוף חודש מרץ 2012, שהו כ-320 פלסטינים במעצר מנהלי, לעומת כ-220 בלבד במרץ אשתקד.

בסיכום שלושת החודשים הראשונים של השנה ישנה עלייה במספר צווי המעצר שהוגשו נגד פלסטינים: בחודש פברואר הוגשו 85 צווים לעומת 45 בלבד בשנה הקודמת, וגם בחודשים ינואר ומרץ חלה עלייה במספר צווי המעצר. "ניתן לראות קשר בין העלייה בכמות המעצרים לבין חזרת אסירים רבים לשטחי יהודה ושומרון במסגרת עסקת שליט", הוסיף קצין האג"ם של אוגדת איו"ש, סא"ל עמית ימין. "אל מול הארגונים הפועלים בגדה, חמאס הוא בוודאי הדומיננטי ביותר, ואנחנו מבחינים בניסיונותיו להתחזקות ולבניין כוח", סיפר סא"ל ימין.

מעצר (צילום: רומן פורצקי, במחנה)
חיילי צה"ל במהלך ליל מעצרים באיו"ש. 320 מעצרים לעומת 220 באותה תקופה אשתקד | צילום: רומן פורצקי, במחנה

"בחודשים האחרונים אנו עדים לפעילות רבה יותר של ארגון חמאס בגדה המערבית. היום הוא מרים את הראש מעל לפני השטח יותר מכפי שראינו בשנים האחרונות", ציין גורם צבאי בכיר. "התגברות הפעילות של הארגון בגדה היא אחד הגורמים המרכזיים לעלייה במספר המעצרים", הוסיף הגורם.

חמאס (צילום: Ilia Yefimovich, GettyImages IL)
גבר פלסטיני באיו"ש אוחז בדגל החמאס ביום שחרור המחבלים במסגרת עסקת שליט | צילום: Ilia Yefimovich, GettyImages IL

"יש לשביתת הרעב השפעה מובהקת על השטח"

מאז תחילת השנה נרשמה גם עלייה בפעילות החבלנית העוינת (פח"ע) ובהפרות הסדר, לעומת התקופה המקבילה אשתקד. עלייה זו הובילה גם למספר גדול יחסית של חשודים שנעצרו עד תום ההליכים בגין ביצוע פח"ע או הפרת סדר. "אם בוחנים את ראשית 2012 לעומת השנה שקדמה לה, תופעת ההתנגדות העממית והפרות הסדר בהחלט התגברה", אמר סא"ל ימין. "למרות שהיא רחוקה מפעילות טרור, זוהי בפירוש תופעה מטרידה שהשפעותיה רחבות הרבה יותר מאותה התמודדות עם מפגינים בצהרי יום שישי". לדבריו, בתקופה האחרונה מתמודדים בגזרה עם יותר מעשים שמונעים על ידי כספי טרור.

חמאס (צילום: Ilia Yefimovich, GettyImages IL)
"פעילות רבה יותר של הארגון בגדה המערבית בחודשים האחרונים". ילד באיו"ש שסמלי חמאס לגופו | צילום: Ilia Yefimovich, GettyImages IL

בתוך כך, מאז החלה שביתת האסירים הביטחוניים ביום האסיר שצוין ב-17 באפריל, מורגש מתח במוקדי החיכוך בין תומכי האסירים הפלסטינים לכוחות הביטחון. כ-1,600 אסירים שובתים רעב במחאה על תנאיהם בבתי-הכלא בישראל ובדרישה להפסקת המעצרים המנהליים. "יש לזה השפעה מובהקת על השטח, כיוון שסוגיית האסירים נמצאת בלב הקונצנזוס הפלסטיני", הסביר סא"ל ימין. "אפשר לומר שזה הנושא המשפיע ביותר על יציאתם של הפלסטינים לרחובות, ויש לא מעט חיכוכים בזמן האחרון שסובבים סביב הנושא הזה". דוגמא לכך הם העימותים בין כוחות הביטחון לפלסטינים בעיירה ביתוניא, שהתקיימו השבוע לאורך מספר ימים רצופים.

"הוא הגיע למחסום רגוע מדי, דבר שנראה לי חשוד מלכתחילה"

בתוך כך, במהלך בידוק שגרתי במעבר קלנדיה זוהה בשבוע שעבר נשק ישן על ידי שתי מאבטחות ביטחוניות מגדוד ארז של המשטרה הצבאית. את הנשק נשא בתיקו צעיר בן כ-20 מרמאללה שנמצא כי הוא מעוכב שב"כ. "מיד לחצנו על לחצן מצוקה שסוגר את המעברים בעמדה. הוא בעצמו היה בהלם. בעיני הוא הגיע למחסום רגוע מדי, דבר שנראה לי חשוד מלכתחילה", ספרה רב"ט ישי.

חבלנים של משטרת ישראל הוזעקו למקום ומבדיקתם עלה כי הנשק, מסוג "קרל גוסטב", נראה ישן וחלוד מבחוץ – אך עבר השמשה והוא מוכן לביצוע ירי מיידי. החשוד נעצר להמשך חקירה. "הלוחמות סיכלו החדרת נשק אוטומטי תקין ומוכן לירי לשטח ירושלים בפעילות מקצועית, תוך הפגנת נחישות ומיומנות", ציין מפקד גדוד ארז, סא"ל יובל שנקין.

באותו המחסום נתפסו בשבוע שעבר גם 200 ק"ג של בשר, שהוחבא בדופן כפולה בין תא המטען למושב האחורי. הלוחמת ששהתה במחסום התעקשה להעמיק את הבידוק כיוון שחשדה בהתנהלות הנהג, ובנפח תא המטען של הרכב שהיה קטן יחסית. "כאשר בשר כזה מועבר ללא פיקוח, עובר שחיטה לא כשרה ובתת תנאים סניטריים – זאת כבר פגיעה מסוג אחר", הוסיף סא"ל שנקין.

סייעה בהכנת הכתבה: סהר אלמוג.

לעמוד הפייסבוק של "במחנה"

>> אישום: חייל דרך את נשקו האישי ואיים על נהג מונית