חיל הים הישראלי קלט לאחרונה את הגרסה הימית של "רוכב שמים" – כלי טייס בלתי מאויש הנישא על גב הלוחמים - שפעל עד כה ביחידה מיוחדת של חיל התותחנים שהוכשרה לכך. את הכלי החדש שזכה לשם "רוכב גלים" מייצרת גם כן חברת "אלביט מערכות" הישראלית.

זהו מיני-כטב"מ טקטי למשימות מודיעין וסיור שנכנס לשירות בשנת 2010 ולמעשה פתח דרך אווירית עצמאית לזרוע היבשה שהייתה תלויה עד אז בחיל האוויר. השינוי שהכלי הזה עשה בקרב כוחות היבשה, הן באיסוף מודיעין בזמן אמת והן בהכוונת אש, נחשב לדרמטי.

כעת, בחיל הים מגדירים את היכולות שרוכב הגלים מעניק להם כ"משנה כללי משחק": הכלי מאפשר לספינות החיל להגדיל באופן משמעותי את טווח הגילוי ואיסוף המודיעין שלהן, גם כאשר אין באזור כלי טיס של חיל האוויר. בנוסף, יסייע רוכב הגלים להגדיל את טווח האש והדיוק של הספינות, בדיוק כפי שקורה בזרוע היבשה.

מתוך הפעילות בשטח (צילום: שי לוי, צבא וביטחון)
בדרך ליעד חדש. לוחם רוכב שמיים | צילום: שי לוי, צבא וביטחון

בפיתוחו של רוכב הגלים בוצעה הסבה המאפשרת לו לפעול גם בסביבה הימית, כשההבדל המשמעותי בין רוכב השמים היבשתי לזה הימי, היא היכולת לנחות במים מבלי לפגוע במערכות שלו ולפעול שוב.

במקביל, "דוהר שמים", הדגם המתקדם יותר של רוכב שמים לכוחות היבשה נרכש בשנה האחרונה על ידי צה"ל וכעת לאחר עיכובים מסיבות שונות הוא ייכנס לשימוש מבצעי. בין היתר מיוחסים לו סנסורים משופרים בעלי יכולות גבוהות משמעותית ביחס לדגם הקודם והוא צפוי להיכנס בהדרגה לחטיבות רבות בצה"ל.