התחנה הבאה עבור לא מעט חיילים משוחררים, וגם כאלו לקראת שחרור, היא מבחן הפסיכומטרי. אבל בדרך לשם, אלו הבוחרים להירשם לקורסים המכינים לבחינה, צריכים גם להתמודד עם העלויות.

אך מה אם היו אומרים לכם שאת כל זה אפשר לחסוך? שבמקום להתחיל את התהליך אחרי הצבא הייתם יכולים ללמוד ולהתכונן לבחינה כשהמדים עוד אצלכם בארון?

בחטיבת הנח"ל חשבו בדיוק על זה, ויצאו ביוזמה ייחודית וראשונה מסוגה בצה"ל, שתאפשר לחיילים לגשת לפסיכומטרי עוד בזמן שירותם - על חשבון הצבא.

"בסופו של דבר, פסיכומטרי זה משהו שרוב אוכלוסיית המשתחררים מתעסקת בו", מסביר סא"ל ברק רובין, סמח"ט חטיבת הנח"ל, "החלטנו להקל על החיילים שלנו ולהביא את מיטב המרצים והקורסים - אליהם לבסיס".

הפורמט שנבנה הוא די פשוט: כל מג"ד בחר חמישה מועמדים מהגדודים הלוחמים ומהמערך החטיבתי התומך שיתרת השירות שלהם נעה בין ארבע לשמונה חודשים. 20 החיילים יגיעו פעמיים בשבוע לבית-ליד, שם, ממש כמו באזרחות, יזכו להרצאות ושיעורים קונקרטיים כהכנה מקדימה. את הקורס כל חייל יכול לעשות פעם אחת ובמימון צבאי מלא.

״אני מבין כמה הדבר הזה הוא משמעותי לאוכלוסיית החיילים כאן״, מסביר סמח״ט נח״ל. ״שיתפנו פעולה עם חברה חיצונית שאחראית על העברת השיעורים המקצועיים, ובניצוחו של יוזם ומוביל הפרויקט, קצין משאבי האנוש של החטיבה, רס״ן מאור קנתן, אף פתחנו כיתה ייעודית שתענה על כלל הצרכים הלוגיסטיים והטכנולוגיים שנדרשים בהרצאות".

"נכנסנו לכיתה חדשה לגמרי", משתף סמ"ר יהושוע פיינדלינג, לוחם ב-931, המשתתף בקורס הראשון. "על השולחנות חיכו לנו מחברות, חולצות ועטים. היה קשה להתעלם מההשקעה שנעשתה".

חיילי הנח''ל בקורס (צילום: באדיבות גרעיני החיילים)
חיילי הנח''ל בקורס | צילום: באדיבות גרעיני החיילים

"זה לא סוד שהעסק באזרחות הוא לא זול", מודה הסמח"ט, "לכן היה לנו חשוב ללכת לקראתם ולאפשר להם לעשות את הצעד הראשון לקראת האזרחות עם הגב התומך".

"אנחנו רוצים שהם ירגישו שזה מאה אחוז בשבילם", ממשיך הסמח"ט, "הלימודים נעשים על אזרחי והמטרה שלנו היא פשוטו כמשמעו - ההצלחה שלהם". 

"זה משהו שידעתי שאני רוצה לעשות אחרי השחרור, ועכשיו, עם הליווי של הקורס, יש לי יתרון אמיתי", משתף סמ"ר פיינדלינג וחברו לקורס, סמ"ר יותם גלר מגדוד 50 מוסיף: "האחים הגדולים שלי שכבר עשו פסיכומטרי שמעו על זה ואמרו שחבל שהם לא זכו לדבר כזה בזמן השירות הצבאי. זה צעד משמעותי שמוריד לחץ משלל הדברים שעושים אחרי השחרור".

תאריך הבחינה הקרובה אומנם רק בספטמבר, אך בחטיבה כבר מסתכלים קדימה לקורסים שעוד מתכננים לפתוח. "אם הפיילוט יסתמן כמוצלח, וכך כנראה יהיה, אין ספק שנרצה להשריש את התהליך בחטיבה, וכמובן שגם למקומות נוספים בצבא", מגלה סא״ל ברק רובין. "אבל בינתיים, הפוקוס הוא על הנבחנים שאני מאמין שיביאו גאווה לחטיבה ויחזרו עם ציונים גבוהים, וכל שנותר לאחל להם הוא שיתמידו ויתאמצו, וכמובן - הרבה בהצלחה".

הכתבה פורסמה במקור באתר צה''ל