הפלישה הרוסית לאוקראינה הציתה מרוץ חימוש כלל עולמי בהיקף של מיליארדי דולרים, ואחת מהחברות הנהנות מהמצב היא לוקהיד מרטין ומטוסי החמקן שלה, ה-F-35.

בלא מעט מדינות הוחלט על רכש מטוסי הקרב מהדור החמישי כדי להתמודד עם האיום הרוסי, כאשר על פי היצרנית, עוד ועוד מדינות בוחנות רכש מטוסי F-35 לחילות האוויר שלהן. "יש עניין עצום מכל העולם", אמר בנושא בכיר בפרויקט ה-F-35, "וברור שהמצב באוקראינה גורם לכולם לחשוב מחדש על ההגנה שלהם ועל ביטחון המדינה שלהם".

לאחרונה היו שמועות בדבר מכירה עתידית של מטוסי F-35 לאוקראינה עצמה, אולם הסבירות של מהלך כזה, גם אם מכוונים לעוד כמה שנים, נמוכה ביותר. מכירת חמקנים לאוקראינה, גם אחרי המלחמה, תהיה מבחינת הרוסים עילה למלחמה נוספת.

מטוס חמקן 35-F (צילום: Lockheed Martin)
מטוס חמקן 35-F | צילום: Lockheed Martin

בינתיים, יפן הודיעה לאחרונה שבכוונתה להגדיל את צי מטוסי ה-F-35 שלה, מה שיהפוך אותה למפעילה הגדולה בעולם מחוץ לארה"ב. ביולי האחרון גם יוון הודיעה שבכוונתה לרכוש מטוסי F-35 לחיל האוויר שלה והודעה דומה יצאה גם מגרמניה.

קנדה הודיעה שהיא בחרה בחמקנים כמטוסי הדור הבא שלהם, צ'כיה היא מדינה נוספת ששוקלת רכש חמקנים, והרשימה עוד ארוכה וכוללת גם את שווייץ, שלאחרונה הודיעה על משאל עם נוסף בנושא.

פיתרון גם להגנת השמיים

מטוסי ה-F-35 מציגים קפיצה טכנולוגית אדירה שהחמקנות, או ליתר דיוק חתימת המכ"ם הנמוכה מאוד שלהם, היא רק חלק מהיתרונות. חיישנים רבים שנמצאים במטוס, לצד מכ"ם מתקדם ומחשבים עוצמתיים, הופכים את המטוס הזה ל"מרכז מידע מעופף" שצובר כמויות אדירות של נתונים, אותם ניתן לשתף עם מערכים רבים. על כן המטוס הפך מרכיב קריטי בהגנה וגם בהתקפה.

יש לציין כי בדיקת תקלה שהתגלתה לאחרונה באחד מרכיבי כיסאות המפלט של המטוסים הסתיימה וציי ה-35-F בחילות האוויר השונים חזרו לשירות מבצעי מלא.

כמו כל מערכת טכנולוגית, למטוסי ה-F-35 יתרונות וגם חסרונות תלויי משימה ולכן, בארה"ב כמו גם חילות אוויר נוספים מכוונים למערכי קרב המשלבים מטוסי דור 5 יחד עם דור 4.5 כמו דגם X החדש של מטוס הקרב 15-F.

הטיסה (צילום: usairfoce, Twitter)
מל"ט חמקני בטיסה עם חמקנים | צילום: usairfoce, Twitter