נשיא אוקראינה ולודימיר זלנסקי החליט להדיח את מפקד הצבא האוקראיני ואלרי זאלוז'ני, כך דווח בימים האחרונים בכמה כלי תקשורת מרכזיים באוקראינה ובמערב. על פי דיווח ב"פייננשל טיימס", ההדחה של זאלוז'ני צפויה להיות "הזעזוע הגדול ביותר באוקראינה מאז הפלישה הרוסית", חודש לפני שימלאו לה שנתיים.

על פי הדיווחים, זלנסקי הודיע ביום שני לזאלוז'ני על החלטתו בפגישה שנערכה בין השניים, והציע לרמטכ"ל האוקראיני תפקיד של יועץ צבאי בכיר, אולם דווח כי זאלוז'ני דחה את ההצעה. על פי דיווח נוסף, הוצע לו תפקיד של שגריר באחת מבירות העולם. בפגישה בין השניים, כך על פי כמה מקורות, זלנסקי הבהיר לו כי גם במקרה שבו הוא יחליט לדחות כל תפקיד ומשרה שיוצעו לו - ההחלטה לגבי סיום תפקידו כמפקד הצבא כבר התקבלה.

ואלרי זאלוז'ני, מפקד צבא אוקראינה (צילום: רויטרס)
ואלרי זאלוז'ני, מפקד צבא אוקראינה | צילום: רויטרס

לפני ימים אחדים פורסמה הכחשה רשמית של משרד ההגנה האוקראיני בנוגע לדיווחים באוקראינה על פיטוריו של זאלוז'ני. ההכחשה הגיעה גם על רקע כמה דיווחים כי שר ההגנה רוסתם אומרוב עלול לסיים את תפקידו. בכל מקרה, עדיין לא פורסמה הודעה רשמית על פיטוריו של מפקד הצבא, אך ההערכה היא כי מדובר בעניין של זמן בלבד.

ההחלטה של זלנסקי לפטר את זאלוז'ני מגיעה על רקע דיווחים רבים על מתיחות אישית ופוליטית בין השניים, ועל רקע קולות ביקורת הולכים וגדלים בציבור האוקראיני נגד הנשיא, שבעבר נחשב לדמות אהודה באופן בלתי רגיל. זאלוז'ני, שהוביל את הצבא האוקראיני מאז הפלישה הרוסית וזכה עימו לשורת הצלחות מבצעיות גדולה, זוכה גם הוא לאהדה גדולה, ונחשב בעיני חלק מהפרשנים כאיום פוליטי מוחשי על זלנסקי. בימים שבהם זלנסקי מתמודד עם ביקורת על ההחלטה שלא לערוך בחירות לנשיאות בזמן מלחמה, שמו של זאלוז'ני הוזכר כמי שעשוי להתמודד מולו.

על פי דיווח בוושינגטון פוסט, הסיבה המרכזית לפיטוריו של זאלוז'ני היא מחלוקת בינו לבין זלנסקי על הצורך לגייס עוד מאות אלפי אזרחים אוקראינים לשורות הצבא. בחודש דצמבר חשף זלנסקי כי הצבא בפיקודו של זאלוז'ני ביקש ממנו לגייס עוד כחצי מיליון חיילים חדשים - מה שעורר בהלה גדולה בציבור האוקראיני. כעת מסתמן שהסוגיה הזאת הופכת לסלע מחלוקת מרכזי בצמרת בקייב.

מפקד צבא אוקראינה ואלרי זאלוז'ני עם הנשיא זלנסקי (צילום: רויטרס)
מפקד צבא אוקראינה ואלרי זאלוז'ני עם הנשיא זלנסקי | צילום: רויטרס

במהלך חצי השנה האחרונה גברה מאוד הביקורת על זלנסקי מחד, ועל פיקוד הצבא מאידך - בעקבות כשלון הצבא האוקראיני במתקפת הנגד שהחלה בקיץ. באוקראינה מתעקשים שהמלחמה לא הפכה לעימות "קפוא" וסטטי, ומצפים להתקדמות בהמשך. על פי דיווחים בתקשורת האמריקנית, בבית הלבן לא מצפים מאוקראינה להצלחות מבצעיות בשדה הקרב בשנת 2024. על רקע הביקורת והכישלונות האחרונים, ניכר כי הקרקע הפכה פוריה לעימותים על רקע אישי.

ברוסיה מביטים על הדיווחים וההתפתחויות באוקראינה בעניין רב, ואמרו כי הדבר מעיד על "בעיות בהנהגה בקייב". במקביל לדיווחים על הדחתו של זאלוז'ני, החלו גם הערכות על זהות המחליף שלו. השם המוביל שמוזכר כמי שעשוי לקבל את התפקיד הוא קירילו בודאנוב, ראש המודיעין הצבאי של אוקראינה, שבעבר שמו הוזכר גם כמועמד לקבל את תפקיד שר ההגנה.

לראשונה בהפעלה מבצעית: החימוש המתקדם שהפנטנגון העביר לקייב

המכה בצמרת האוקראינית של הדחתו של זאלוז'ני מגיעה בזמן שאוקראינה נאבקת להתמודד עם האיום הרוסי - בעוד שבארה"ב ממשיכים לדון בגורל הסיוע לקייב. על רקע הסחבת באישור התמיכה, בשל התנאי של הרפובליקנים לכרוך את הסיוע לאוקראינה, טייוואן וישראל בהסכמות בסוגיות ההגירה בגבולה הדרומי של ארה"ב, הפנטגון שלח היום לאוקראינה סיוע ביטחוני חשוב. על פי דיווח בפוליטיקו, האמריקנים סיפקו לאוקראינה לראשונה פצצות מתקדמות מסוג GLSDB (Ground-Launched Small Diameter Bomb) - לאחר שהודיעו על העברת האמל"ח הזה לפני קרוב לשנה.

מפקד צבא אוקראינה ואלרי זאלוז'ני עם הנשיא זלנסקי (צילום: רויטרס)
מפקד צבא אוקראינה ואלרי זאלוז'ני עם הנשיא זלנסקי | צילום: רויטרס

בפברואר 2023 הודיעו בארה"ב על העברה לאוקראינה של החימוש המתקדם, היעיל לטווח של 145 ק"מ, אולם הבהירו כי מדובר באמצעי לחימה שעדיין נמצא בשלבי פיתוח. רק לאחרונה הושלמו כל הבדיקות והתקבלו כל האישורים, והיום הוא מסופק לאוקראינה לראשונה. מדובר באמצעי לחימה שטרם נוסה בהפעלה מבצעית.