מבנה המטרה שבלב העיר ג'נין היה מואר ובולט על המסכים שבקרון הבקרה של טייסת הכטב"מים (כלי טיס מאוישים מרחוק), למרות החושך בחוץ. את התמונה הזו ראו גם בבור של חיל האוויר ובעוד כמה מעמדות הפיקוד שבקריה ויחידות נוספות.

כולם חיכו לרגע אחד, שיגור החימוש שישמיד את חדר המלחמה האחוד של ארגוני הטרור בג'נין. רגע שיפתח את מבצע "בית וגן" להשמדת תשתית הטרור בעיר. עבור מפעילי המטוסים ללא טייס של חיל האוויר, וגם מקביליהם מיחידת זיק של חיל התותחנים, זה היה רגע השיא: "טילים מדויקים נכנסו דרך חלונות ודלתות", אמר קצין שישב בתא "חופת אש" הראשון של אוגדת יהודה ושומרון.

כלי הטיס של חיל האוויר תקפו במהלך המבצע עשרות מטרות עם טילים מדויקים ששוגרו ממטוסים ללא טייס. "לא צריך להגזים עם כינויים בסגנון של 'מהלומה אווירית' שיצא לי לשמוע, אבל ג'נין מעולם לא ראתה כמות כזו של כטב"מים ברגע נתון", אמר רס"ן א' שהשתתף במבצע.

סגן ג', מפעיל כטב"מ בחיל האוויר סיפר שעבורו "המבצע התחיל לפני אחת בלילה. יממה קודם כבר התחלנו להכין את השטח לכניסת כוחות קרקעיים, בדקנו צירים וישבנו על המטרות. לא ניכנס לכל התחום הטכני-מקצועי, אבל בגדול לצד איסוף המידע עבדנו על הזוויות הנכונות לשיגור, בחינה של נתוני הטיסה, מזג האוויר ועוד כמה דברים שלא ניתן לפרסם".

המערך בפעולה (צילום: דובר צה''ל)
מערך הכטב"מ בחיל האוויר, אילוסטרציה | צילום: דובר צה''ל

במשך זמן רב, מרגע שהמבצע אושר סופית על ידי הדרג המדיני, הכטב"מים הכינו את השטח ו"ניקו" את הצירים עליהם יכנסו כוחות צה"ל על ל"איתורים" הראשונים שלהם בג'נין. כפי שפורסם, תקיפת החמ"ל האחוד הייתה האות לפתיחת המבצע, אז החלה העבודה הקשה של מפעילי הכטב"מ, שאומנם יושבים בקרונות משוכללים במרכז הארץ, אבל מבצעית נמצאים עמוק בתוך ג'נין.

"אין כוח ואין חייל אחד שנע על הקרקע ולא זכה ללווי שלנו", אמר סגן ג'. "רוב השיח שיצא לי לראות היה בנושא התקיפות אבל עיקר העבודה שלנו שם הייתה בסיוע והעברת מידע ללוחמים על הקרקע. איתרנו את החמושים ומיד העברנו אזהרה לכוח כדי שיהיה מוכן להגיב. אם היה צורך בזה אנחנו יודעים לסגור את המעגל וגם לנטרל את האיום בעצמנו".

הוא סיפר על לא מעט מקרים בהם איתרו חמושים על גגות או רחובות סמוכים, כשהם מסייעים לכוחות של חטיבת הקומנדו. "הירי מהמטוסים לא היה רק לעבר מטרות", חשף סרן ד' מפקד במערך הכטב"מ שהשתתף במבצע בג'נין. "בגדול רוב הירי שביצענו מהאוויר היה כדי להסיר איומים על הכוחות בשטח".

כאשר ביקשנו להבהיר את דבריו בהקשר הזה ענה: "במספר מקרים שטסנו עם חטיבת הקומנדו זיהינו חוליות של חמושים שמסכנות את הכוחות ושיגרנו לידן כדי שיברחו, והם באמת ברחו. בזכות הפעילות של הטייסת, כוח שנכנס לחמ"ל או מעבדת מטענים עושה זאת במקסימום ביטחון".

"האויב קיבל טיפים מעזה"

רס"ן א' אמר בשיחה עם mako שטייסות הכטב"מ הן חוליות איסוף ותקיפה מאוד חשובות בשיתוף הפעולה עם פיקוד המרכז ושב"כ. "הגענו לשת"פ מעולה עם אוגדת איו"ש, שלא נופל מזה שבנינו לאורך שנים עם אוגדת עזה", שיתף הקצין. "פעלנו במספר מאמצים מקבילים של איסוף מידע, הגנה על הכוחות והתקפה. אלה חוזקות שאנחנו מביאים עם כל מטוס שנכנס למרחב".

המחבלים מצידם מנסים להתמודד עם הכטב"מים של חיל האוויר ובתקופה האחרונה, מאז נודע שהחלו לפעול בצפון השומרון, הפלסטינים ניסו לפגוע בפעילות שלהם, על ידי עשן ותלייה של ברזנטים בסמטאות העיר.

מבצע בג'נין (צילום: RONALDO SCHEMIDT , AFP)
מבצע בג'נין | צילום: RONALDO SCHEMIDT , AFP

"האויב לומד וכנראה שגם קיבלו טיפים מעזה", אמר רס"ן א'. "ניכר שהם מבינים שיש כטמ"מים בשמיים, ולכן אנחנו צריכים להתאים את דרכי הפעולה שלנו כדי לעמוד במשימה בצורה הכי טובה. הם למדו לא להיחשף ואנחנו מביאים את היצירתיות שלנו, דרך תחבולות ויכולות טכנולוגיות מתקדמות".