אחרי שנשיא ארה"ב אמר שיתמוך בתוכנית הבינלאומית להכשרת טייסים אוקראינים על מטוסי קרב מסוג F-16, נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי הודה בסוף השבוע לג'ו ביידן על תמיכתו ואמר ש"זה יישפר מאוד את יכולות הצבא שלנו בשמיים". זלנסקי גם הוסיף שהוא מקווה ש"דיון ביישום המעשי של החלטה זו (יתקבל כבר) בפסגת מדינות ה-G7 בהירושימה".

כמו שזה נראה, מה שמכונה "קואליציית מטוסי הקרב" מתחילה לקבל צורה. כבר אפשר להבין איך זה יעבוד ותוך כמה זמן טייסים אוקראינים יחלו להטיס מטוסי F-16 במלחמה נגד רוסיה.

"ההחלטה לתמוך ביוזמת האימונים התגבשה מהר מאוד", אמרו ל-CNN גורמים רשמיים, "והתקבלה על ידי ביידן בעקבות פגישות עם מנהיגי G7 בהירושימה, יפן, שם נושא מטוסי ה-F-16 לאוקראינה היה נקודת דיון מרכזית". מי שדחף למהלך הוא "ראש ממשלת בריטניה רישי סונאק" שפעל באופן נמרץ "במיוחד בימים האחרונים, מול מדינות שיש להן את המטוסים במלאי שלהן".

מי יספק את המטוסים וכמה זמן ההכשרה?

הדבר החשוב בהצהרה של ביידן, זה שהוא לא יחסום את מכירת המטוסים לאוקראינה. ישנן מספר מדינות המפעילות מטוסי F-16 שכבר הביעו נכונות למכור אותם לקייב והדבר דורש אישור אמריקאי שכאמור ניתן.

לא פחות חשוב, ארה"ב הסכימה להכשיר טייסים אוקראינים על מטוס הקרב הזה. זמן ההכשרה של טייסים בעלי ניסיון ייקח בין ארבעה לשישה חודשים. אם אכן תתקבל ההחלטה כבר בפסגת ה-G7, הרי שמטוסי ה-F-16 יטוסו בשמי אוקראינה כבר בדצמבר או ינואר הקרוב.

"קואליציית המדינות המשתתפות במאמץ האימונים תחליט מתי לספק את המטוסים בפועל, כמה לשלוח ומי יעביר אותם, כשהאימונים יתקיימו במהלך החודשים הקרובים", אמר גורם אמריקאי.

מטוסי הקרב (צילום: EFFREY GROENEWEG/ANP/AFP/GettyImages)
מטוסי חיל האוויר המלכותי ההולנדי בפעילות נאט"ו | צילום: EFFREY GROENEWEG/ANP/AFP/GettyImages

ככל הנראה האימון יתקיים במדינות אירופה בהן יש גם טייסות של חיל האוויר האמריקאי. עוד מציינים שטייסים אוקראינים כבר הגיעו לארה"ב והחלו לעבור הכשרת סימולטורים בהטסת מטוס הקרב. עוד דווח שאוקראינה כבר החלה להכין בסיסים ומנחתים מאולתרים לקליטת ה F-16.

מי שיספקו את מטוסי ה-F-16 לאוקראינה, יהיו דנמרק, נורבגיה והולנד, להן כמה עשרות מטוסי קרב מהסוג הזה, שנמצאות בתהליך קליטת מטוסי F-35. רוסיה הגיבה בחריפות לדיווחים והצהירה מדינות שיעשו זאת "יעמדו בפני סיכונים עצומים".

איך ישפיע ה-16-F בשדה הקרב?

מטוס קרב, הטיל והערכה (צילום: Michael Ammons/U.S. Air Force/GettyImages)
מטוס קרב 16-F מטיל פצצת GBU-31 עם ערכת JDAM | צילום: Michael Ammons/U.S. Air Force/GettyImages

הרוסים מבינים שמטוסי הקרב המערביים יציבו אותם בפני בעיה קשה בשדה הקרב. היכולת של מטוסי ה- F-16 לטוס בטווחים ארוכים יותר, עם מגוון חימוש רחב יותר, תגביר את הקטלניות של חיל האוויר האוקראיני, את היכולת שלו לסייע בשדה הקרב ולפגוע במטרות בטווחים רחוקים יותר.

מעל לכל זה, מטוסי F-16 בחיל האוויר האוקראיני יאפשרו להם להפעיל חימוש חכם ומדויק באופן יעיל כמו למשל פצצות ה-JDAM או פצצות ה-SDB שהן פצצות גולשות מדויקות לטווחים ארוכים. זאת בנוסף לטילי אוויר-אוויר כמו ה"הארם".

חלק מהאמל"ח הזה הותאם למטוסי הקרב מתוצרת רוסית של אוקראינה. אולם הם מופעלים באופן מאוד מוגבל והרבה פחות יעיל, בשל התקשורת המוגבלת של החימוש המערבי עם מטוסים מתוצרת רוסית. די ברור שהמטוסים האלה לא יגיעו בזמן למתקפת הנגד הצפויה של אוקראינה. אולם הערכה היא שהמלחמה הזו לא תסתיים בקרוב.