טייסת מטוסי F-35 הגיעה למזרח התיכון כדי לחזק את הכוח האווירי של הפיקוד המרכזי של צבא ארה"ב, ולהרתעת האיראנים והרוסים. 12 החמקנים מטייסת 421 של ארה"ב מגיעים על רקע העלייה בהטרדות של מטוסים רוסים נגד הכוחות האמריקאים בסוריה.

התיעוד של נחיתת המטוסים באזור נועד להעביר מסר של אזהרה לאיראנים ולרוסים כשבמקביל, ישנן הדלפות מוושינגטון בדבר רצון של האמריקאים לנקוט ב"סוג של פעולה צבאית" נגד הרוסים בסוריה.

"הגדלת הסד"כ והיכולת המוגברת של מטוסי ה-F-35 יאפשרו לארה"ב לטוס במרחב אווירי שנוי במחלוקת", אמר דובר חיל האוויר המרכזי (AFCENT) קולונל מייק אנדרוז בהצהרה שמסר במקביל לתיעוד שפרסם מנחיתת מטוסי החמקן. מטוסי ה-F-35 יחלו כבר ביממה הקרובה לסייר במרחב של המפרץ הפרסי יחד עם מטוסי ה-A-10 ו-F-16 שכבר נמצאים שם.

המטוסים נשלחו במטרה לתת מענה מהיר לתרחיש בו האיראנים ינסו לפגוע שוב או לחטוף ספינות סוחר ומכליות נפט, כפי שעשו בתקופה האחרונה. במקביל הם יפגינו נוכחות גם בזירה הסורית, שם הרוסים מטרידים כלי טיס ואת כוחות היבשה האמריקאים.

פריסת מטוסי ה-F-35 הוכרזה לראשונה בשבוע שעבר על ידי הפנטגון, כחלק מתגבור כוחות באזור, כולל ספינות טילים וספינת התקיפה האמפיבית "באטאן" עליה כוח של 2,500 לוחמי מארינס. הכוח הימי והאווירי נועד למנוע מאיראן להשתלט על כלי שיט מסחריים במיצרי הורמוז והמפרץ הפרסי, כפי שעשו בחודשים האחרונים.

מאז הוכרז התגבור, לכוחות האמריקאים היו תקריות נוספות בשמי סוריה גם עם הרוסים. ב-23 ביולי, מטוס קרב רוסי מסוג סוחוי-35 שיחרר נורים שפגעו בלהבי המדחף של כטב"מ אמריקאי מסוג MQ-9. מוקדם יותר החודש מטוסים רוסיים טסו קרוב ובאופן לא בטיחותי סמוך למטוס סיור ואיסוף מודיעין אמריקאי מסוג MC-12.

כלי הטיס המעורבים בתקרית (צילום: AFCENT)
תקריות בין חיל האוויר הרוסי והאמריקאי בסוריה | צילום: AFCENT

האמריקאים דיווחו שמטוס הקרב הרוסי ניסה לשבש את טיסת המטוס האמריקאי כשהכניס אותו לזרם הסילון של המנועים שלו, באופן שסיכן את חייהם של ארבעת אנשי הצוות. עוד קודם לכן, הרוסים הטיסו מטוס סיור ואיסוף מודיעין משלהם מסוג אנטונוב An-30 מעל בסיס א-תנף האמריקאי בסוריה.

רוסים אוספים מודיעין ומעבירים לאיראן 

בארה"ב אומרים שהמודיעין שהרוסים אוספים על הכוחות שלהם בסוריה, עובר למיליציות פרו איראניות שתוקפות אותם ומשגרות רקטות לבסיס. באירוע הזה למשל לא היה לארה"ב מטוסי קרב באזור, ולדבריהם נוכחות מטוסי ה-F-35 שנשלחו לאזור, יוכלו להגיב גם לאיומים מסוג זה.

"הפריסה הזו מדגימה את המחויבות של ארה"ב להבטחת השלום והביטחון באזור, באמצעות תמיכה ימית, אווירית ותמיכה במשימה המתמשכת של הקואליציה להביס את דאעש בסוריה", אמר קולונל אנדרוס. הוא סירב לומר מאילו מקומות ובסיסים פועלים מטוסי ה-F-35, גם לא לדון על משך הפריסה, כשלדבריו זה "לבקשת המדינה המארחת" ואבטחה מבצעית.

"אנחנו לא מחפשים הסלמה ואנחנו לא מחפשים מלחמה עם רוסיה", אמרה סגנית מזכירת העיתונות של הפנטגון, סברינה סינג, בתדרוך לכתבים. "אבל אין תירוץ להתנכלות מתמשכת של הכוחות הרוסיים למטוסי ה-MQ-9 שלנו, במיוחד לאחר שנים של פעילות באזור ואחרי שנים בהן ברור מאוד מהן המטרות שלנו, שזה התבוסה המתמשכת של דאעש".

מול הכוח האדיר שנבנה במזרח התיכון, האיראנים ניסו להעביר מסר משלהם דרך תרגיל אווירי נרחב שקיימו בימים האחרונים. כלי תקשורת איראנים דיווח כי למעלה מ-90 כלי טיס שונים, בהם מטוסי קרב שונים ומטוסים ללא טייס השתתפו בתרגיל, שנקרא "חסידי המנהיג העליון-11". פקיד אמריקאי הגיב לפרסום והגדיר את התיאום בין איראן לרוסיה באזור כ"סמוי". משהו שבלי ספק אמור להטריד גם את ישראל.

מטוס הקרב (צילום: AFCENT)
מטוסי קרב שארה"ב שלחה למזרח התיכון | צילום: AFCENT