טנק המרכבה סימן 4 "ברק", הדגם החדש והמתקדם ביותר של סדרת הטנקים הישראלית, נכנס לשירות מבצעי בחטיבה 401 של חיל השריון. גדוד 52 בחטיבה קיבל לידיו פלוגה ראשונה של טנקי "ברק", שיהפכו מבצעיים בנובמבר השנה, וקצב ההצטיידות המתוכנן הוא כמה עשרות טנקים בכל שנה.

ראש מנת"ק במשרד הביטחון, תא"ל אורן גיבר וקצין שריון ראשי, תא"ל הישאם איברהים, חשפו היום (שלישי) את הטנק ודיווחו בשיחה עם הכתבים הצבאיים על כניסתו לקראת שירות מבצעי. כפי שחשפו השניים, צה"ל כבר קיבל לידיו פלוגה ראשונה של טנקי הברק, עליהם החלו להתאמן הטנקיסטים הראשונים שהוכשרו, והפלוגה הראשונה תהיה מבצעית בנובמבר 2023.

הטנק (צילום: משרד הביטחון ודובר צה"ל)
טנק המרכבה סימן 4 "ברק" | צילום: משרד הביטחון ודובר צה"ל

המרכבה "ברק" פותח על ידי מנהלת המרכבה והרק"ם, בשיתוף מחלקת אמצעי לחימה בזרוע היבשה וחיל השריון. הפיתוח של הטנק נעשה על בסיס לקחים שצה"ל הפיק ממלחמת לבנון השנייה, סבבי הלחימה בעזה והערכות מודיעין על הלחימה העתידית של צה"ל בלבנון ובצפון בכלל. כולל בחינה של איומים שמפתחים בימים אלה במדינות כמו איראן ורוסיה.

"זהו הטנק המתקדם בעולם, שלוקח את כל המידע שהמערכות שלו אוספות, ויודע להנגיש אותו באופן אינטואיטיבי וחכם לאנשי הצוות", אמר ראש מנת"ק גיבר. "קו הייצור עבר כולו לברק, כשהטנקים כבר יוצאים משם לגדוד 52, הראשון שמקבל את הטנק".

עוד אמר גיבר שהברק פותח פעם ראשונה בתפיסה שונה: "בנינו אותו עם יכולת להשתפר מכאן והלאה. בנוסף, קיבלנו החלטה להפריד בין הלוחם לטכנולוגיה כדי להכניס עוד יכולות מבלי שנצטרך לחזור ללוחם וללמד אותו ככל פעם מחדש על הכלי". זה קורה בין השאר באמצעות מנועי בינה מלאכותית, שנמצאים בין הלוחם לטכנולוגיה ומנגישים לו את המוצר המוגמר.

קצין שריון ראשי, תא"ל איברהים, הוסיף ש"טנק הברק, כמו כל פרויקט המרכבה, שם את הלוחם במרכז עם סביבת עבודה טכנולוגית מאפשרת, כך שכל לוחם בשריון יוכל להפעיל את הטנק". הוא הוסיף ש"אנחנו בעיצומו של שלב פיתוח טכניקות, עם פלוגה שמתאמנת בצורה מדורגת על הכלים. הטנק הזה מביא יכולות חדשות ומחייב אותנו לחשוב באופן שונה. יש פה לחימה אחרת שמחייבת אותנו להביא את היתרון הטכנולוגי".

"אחד הדברים שאנחנו מתמודדים איתם", המשיך קצין שריון ראשי, "זה אויב חמקמק עם חתימה נמוכה והטנק הזה מבטל את היתרון הזה של האויב". הכוונה היא לחוליות נ"ט ומטרות נסתרות או כאלה שנעלמות מהר בסביבה אזרחית, כפי שצה"ל יפגוש בעזה או בלבנון.

בזכות הטכנולוגיה החדשה שבטנק הברק, "אנחנו יודעים לסגור מעגל מהיר עם התותח 120 מ"מ של הטנק או יכולות אש שבמרחב כמו תותחנים או כלי טיס", אמר תא"ל איברהים. "בסופו של דבר הטנק הזה שובר שוויון. האויב יופתע אם ינסה אותנו".

בהקשר לאיום הנ"ט, כפי שגם הם ציינו על בסיס מה שנראה גם באוקראינה, "חשוב לומר שהיכולת להתמודד עם נ"ט, היא קודם כל לחשוף אותו לפני שהוא מבצע ירי. מחלקת ברק כזאת 'חונקת' את השטח ביכולות החישה (תצפית ואיסוף) שלה".

בצה"ל מדברים על דור חדש של טנקים, ודיברו בתדרוך על קפיצת דור דומה לזו שהייתה בחיל האוויר עם מטוסי ה-35-F. |הרמטכ"ל אמר שזה כבר לא טנק", אמר תא"ל גיבר. "כל הסנסורים, אמצעי התפעול ועוד, שונים לחלוטין ויש פה מערכת לחימה אחרת, חדשה, שמביאה לצה"ל סט יכולות שונה וחדש. תפיסה שונה לחלוטין של כלי שמשרת את הצוות". עוד הוסיף ש"לא אתייחס לעלות, אבל קפצנו 20 שנה קדימה, כשמחיר הטנק לא השתנה דרמטית ביחס לטנק הקודם".

מערכות הטנק

הטנק (צילום: משרד הביטחון ודובר צה"ל)
טנק המרכבה סימן 4 "ברק" | צילום: משרד הביטחון ודובר צה"ל

לטנק החדש מערכת חיישנים המפשרת לו רכישת מטרות באופן עצמי וסגירת מעגלי אש עליהן, כולל דרך תקשורת עם אמצעי לחימה אחרים. זה בנוסף לאמצעי לוחמה אלקטרונית ומערכת "מעיל רוח" משודרגת. לטנק גם מערכת מצלמות יום ולילה שמספקת לצוות שדה ראייה של 360 מעלות, המשודר גם לקסדה חכמה של מפקד הטנק ולמערכות המחשוב של הטנק, בסיוע בינה מלאכותית. "אנחנו מדברים על עליונות יבשתית, זאת השפה", אמר תא"ל איברהים.

לטנק הברק יש כוונות חדשות של אלביט בהן מובנות מערכות בינה מלאכותית, המאפשרות יכולת סריקה עצמאית כשזה מתחבר למערכת בקרת אש. מערכת נוספת של החברה, Iron vision היא למעשה מערכת תצפית ואיסוף מידע 360 מעלות.

זה מאפשר לצוות להישאר ממוגן עם "מדפים סגורים" ולדעת מה קורה סביבו ובמרחב, כאשר המידע מוצג על צג מגע גדול ובקסדת המט"ק בצורה הכי פשוטה. "בלחיצת כפתור הוא רואה כל מה שמחוץ לטנק. בלחיצת כפתור הוא חוזר למערכות שבכלי".

בכל הקשור למיגון הלוחמים, מרגע שמערכת מעיל רוח של רפאל נכנסה לשירות "אנחנו בתהליך שדרוג ופה זה נלקח צעד קדימה", אמר גיבר. "יכולות החישה הן חלק מזה, גילוי והשמדה של אויב לפני שהוא פוגע בך, כשאויב שביצע ירי יושמד מיד".

"מעבר לזה, בנינו 'חנות אפליקציות' מובנת בפלטפורמה", הסביר גיבר. "היא בעצם שואלת מי נכנס לטנק, אם זה מח"ט, מג"ד או מט"ק ולפי זה היא מספקת לו את המידע הרלוונטי וסדר עדיפות נכון למפעיל". החידושים, כפי שהסביר, רלוונטיים ללוחמה בשטח בנוי, "שם התמצאות במרחב מאוד מורכבת".

עוד הסביר שכל תפיסת הלחימה השתנתה בשל היכולות החדשות, כאשר בשריון עוד בונים את התורה של הפעלת הטנק החדש. "אנחנו בונים מערכת שיכולה להתאים את עצמה לשדה קרב משתנה. מערכת לומדת שיכולה להתאים את עצמה תוך כדי לחימה. בעצם זה כאילו שמנו בטנק לוחם חמישי".