בצה"ל נשלמות ההכנות לקראת פתיחת מחזור הגיוס אוגוסט 2020 שיחל ביום ראשון ה-2.8. יום הגיוס שבו נפרדים המלש"בים מההורים, האזרחות ועולים על מדים, מציב את הצבא באתגר במיוחד בימים אלו של חשש מהתקהלויות וצורך לשמור מרחק.

"אנחנו שואפים למנוע התקהלויות בכניסה לאתר החיול", אומר מפקד יחידת מיטב, אל"ם נמרוד ארזואן. "האתגר יהיה בפרידה מההורים בשער לשכת הגיוס. ביקשנו מבני המשפחה לא להגיע אבל לתחושתי, המשמעת במדינה שונה מהגל הראשון".

בשיחה עם mako טוען מפקד יחידת הגיוס כי הופקו לקחים מהמחזור הקודם ונעשו התאמות כדי למנוע ככל האפשר הדבקה. "המשפחות ייפרדו מהמלש"בים והם יכנסו לאתרי החיול ללא ההורים", מסביר ארזואן איך יתנהלו ימי הגיוס. "תהיה אבטחה, סדרנות ומשטרה צבאית בכל נקודה וביקשנו גם תגבורת ממשטרת ישראל כדי לוודא שמירה על הסדר". 

אל"ם נמרוד ארזואן (צילום: דובר צה''ל)
"לתחושתי, המשמעת במדינה שונה מהגל הראשון". אל"ם ארזואן | צילום: דובר צה''ל

עוד מציין ארזואן כי הגיוס יתפרס על חמישה שבועות במקום שלושה. "במקום סדר גודל של אלף חיילים ביום יתגייסו רק 500. לשכת הגיוס תל השומר שקולטת את עיקר המתגייסים פוצלה לארבעה מקומות חלופיים: אתרי ההנצחה בחולדה וביהוד, מתחמי הכפר הירוק ומקווה ישראל. אנחנו מפצלים כמה שיותר את שעות ההגעה וההיקפים כדי לצמצם למינימום עומסים".

הוא מוסיף שחיילי מיטב המשרתים בשרשרת החיול חולקו לקפסולות כדי למנוע הדבקה. "כל מי שנכנס למתחמים יעטה מסכה ויעבור בדיקת חום, תשאול והחתמה על טפסים. הכל כדי למנוע השבתה של שרשרת החיול כולה.

"עשינו את כל ההתאמות בכמויות האנשים שיעלו לאוטובוסים, סדרנות וכדומה אבל בסוף נדרשת גם אחריות הורים, במרחב אזרחי קשה לשלוט במה שהם עושים", העביר אל"ם ארזואן מסר למשפחות.

"כשאנחנו מבקשים לא להגיע ללשכת הגיוס אנחנו מתכוונים לזה", הוסיף. "אני יכול להבין הורים שקשה להם להיפרד מהילד שמתחיל טירונות לוחמה ל-3-4 שבועות ורוצים לחבק ולציין רגע של פעם בחיים, אבל זה לא הזמן. אנו מצפים לשיתוף פעולה מלא".

שרוך מערך הגיוס (צילום: דובר צה''ל)
שרוך מערך הגיוס שהושק: "הוא עכשיו מערך מקצועי" | צילום: דובר צה''ל

ביחידת מיטב היו כמה חידושים לאחרונה. בין היתר הופק סרטון וירטואלי שמדמה את שרשרת החיול. "אחד החששות הכי גדולים טרם הגיוס הוא שרשרת החיול ועשינו סרטון וירטואלי מרגע הירידה מהאוטובוס, יוכלו לחוות את זה מראש מהבית ולהפחית את החשש לקראת יום הגיוס".

תהליך הצו הראשון עבר התאמות כדי שיתבצע בחיבור מרחוק וביחידה מאמינים שהדבר ייעל את העניין. "מפאת הקורונה העברנו הרבה מאוד תהליכי צו ראשון למרחוק. הורדנו את יום הצו משבע שעות לחמש ותוך מספר חודשים נקווה לרדת עד ארבע שעות. הקמנו צוות שבודק את שכל המסמכים נמצאים כדי שלא יהיה מצב שמגיעים ללשכת הגיוס ואומרים להם לך תביא את הטופס".

בנוסף, הושק שרוך חדש למערך הגיוס "הוא עכשיו מערך מקצועי שעובר הכשרה ייחודית, פיתוח וקבלת כלים ייעודיים. הדגש הוא על מתן שירות איכותי", סיכם המפקד.