בעוד ביממה האחרונה גופי תקשורת בעולם פרסמו דיווחים שונים על התקדמות המגעים לעסקת שחרור חטופים, בישראל עדיין מחכים לתשובה הרשמית של חמאס. ההנחה בארץ היא שבמהלך היום (רביעי), ולכל היותר עד מחר, תגיע תשובה מפי קטאר, וכי הנסיכות תעביר אותה לראש המוסד דדי ברנע.

התשובה המיוחלת צפויה להתקבל לאחר פגישתם בקהיר של נציגי בכירי חמאס עם נציגי המתווכות קטאר ומצרים, המתקיימת היום. בשלב זה, חרף הסערה הפוליטית שמתפתחת בארץ בעקבות הדיווחים על ההסכמות של ישראל במסגרת העסקה, קבינט המלחמה לא קיבל מראש המוסד את התשובה לשאלה מה יהיה מפתח האסירים שישוחררו בעבור כל חטוף. ההבנה היא שעד כה לא נקבע מפתח כזה. עם זאת, ישנה הבנה גורפת בקרב הגורמים המעורבים כי העסקה תהיה "עסקה כואבת", אשר תכלול שחרור מחבלים המוני, ובהם מפגעים עם דם על הידיים. 

דדי ברנע (צילום: רויטרס)
ראש המוסד דדי ברנע | צילום: רויטרס

 

עיקר הדאגה בקרב הגורמים המעורבים במשא ומתן היא דווקא בשל אמירותיו של ראש הממשלה נתניהו. החשש בקרב הגורמים הוא שחלק מאמירותיו של ראש הממשלה ביממה האחרונה, ובהן אמירתו כי ישראל "לא תשחרר אלפי מחבלים", עלולות לשכנע את הצד השני שלא להסכים למתווה. לטענתם, מהרגע שישראל הסכימה עם המתווכות על מסגרת לעסקה, יש להעביר את הלחץ לחמאס ולא להגביל את ישראל באמירות שעלולות להגביל אותה בהמשך.

מחר צפוי להתכנס הקבינט ולדון בתשובה שמאמינים שתגיע מחמאס. השעות שלפני העסקה צפויות להיות דרמטיות, ומתוחות בעיקר עבור משפחות החטופים שחוששות להתאכזב. על פי גורמים המעורבים במשא ומתן, אם תוסכם העסקה, ייתכן שהחלק הראשון וההומניטרי, שאמור לכלול את שחרורם של 35–40 אזרחים בתמורה ל45 ימי הפוגה - יחל במהרה. 

על פי הדיווח של אל-אח'באר, שחרור החטופים יבוצע ב-3 שלבים, כאשר שני השלבים הראשונים יכללו הפסקות אש של 6 שבועות האחת. בשלב הראשון ישוחררו כ-35–40 חטופים, בדגש על מבוגרים ונשים. השלב השני אמור לכלול את שחרור החיילות והנשים שמוגדרות כחיילות על ידי חמאס. ישראל דורשת שבשלב זה ישוחררו גם חיילים גברים. השלב השלישי אמור לכלול את שחרור גופות החטופים המוחזקות בעזה.

ראש הממשלה נתניהו בפגישה עם משפחות החטופים (צילום: דוברות ראש הממשלה)
נתניהו בפגישה עם משפחות החטופים | צילום: דוברות ראש הממשלה

עוד דורשים בחמאס כי במהלך הפסקות האש לביצוע העסקה תהיה הפסקה כוללת של הלחימה ברצועת עזה, לרבות הפעלת טיסות של כטב"מים לאיסוף מודיעין. בדיווח באל-אח'באר צוין כי ישראל סירבה להפסקת הפעלת הכטמ"מים באזורים שבהם פועלים כוחות צה"ל ברצועת עזה כדי לא לחשוף אותם לסכנה.