במהלך היממות האחרונות ארגון הטרור חיזבאללה לקח אחריות על ביצוע 11 עד 15 ויותר תקיפות בכל יום בזה שיגור טילי נ"ט ומטחי רקטות שהמספר והעוצמה שלהן גבר לאחרונה כחלק מהעלייה בגובה הלהבות.

ב-5 במרץ בשעות הערב שוגר מטח של כשלושים רקטות וטילי נ"ט לעבר קריית שמונה והגליל העליון. זה אחרי שמטחי רקטות שוגרו לבסיס הבקרה האווירית במירון ולרמת הגולן. שיגורי הנ"ט פגעו כבר במאות מבנים בצפון, כשבתגובה חיל האוויר המשיך לתקוף יעדים נרחבים של חיזבאללה, כמעט כולם בדרום לבנון וארגון הטרור כבר סופר למעלה מ-230 הרוגים.

אימוני כוחות צה"ל בצפון (צילום: דובר צה"ל)
אימוני כוחות צה"ל בצפון | צילום: דובר צה"ל

למרות התקיפות הכבדות של צה"ל המצב לא השתנה, וישראלה הגבירה את האיומים שלה לצאת למלחמה בלבנון. בתקופה האחרונה הפיץ דובר צה"ל תמונות של אימוני היערכות של חטיבות שנפרסו בגבול הצפון.

ההערכה בישראל היא שכל עוד המלחמה בעזה נמשכת, גם המערכה בצפון לא תסתיים. וכלל לא בטוח שאפשר לקבל מצב כזה, לנוכח העובדה שהמערכה בעזה צפויה להימשך עוד כחצי שנה עד שנה לכל הפחות, וזה על פי התרחישים האופטימיים.

בהתחשב בעובדה שיש כמאה אלף מפונים מהצפון, שלהם אגב אין מנהלת תקומה וגוף מסודר שדואג להם, הרי שמדובר באירוע כמעט בלתי נתפס בהתנהלות של מדינה.

למרות זאת ישראל עדיין לא משנה את מדיניות התקיפות שלה, למעט מקרים מאוד נקודתיים וחריגים, ומבצעת את רוב התקיפות שלה במרחב של דרום לבנון. לפחות בשלב הזה, ישראל גם פועלת נגד מטרות חיזבאללה, מבלי לפגוע בתשתית של מדינת לבנון.

אימוני כוחות צה"ל בצפון (צילום: דובר צה"ל)
צילום: דובר צה"ל

ייתכן שעל הרקע הזה ישראל מתחילה לאותת לחיזבאללה ולא פחות מכך לקהילה הבינלאומית, ובתדרוכים שיצאו בתקופה האחרונה מדובר צה"ל, דווח גם על האימונים של הכוחות הרבים שפרוסים בצפון, לאפשרות של כניסה לתמרון קרקעי בתוך לבנון.

כבר לפני חודש צה"ל פרסם שכחלק מתהליך הגברת המוכנות בגבול הצפוני נערכו בפיקוד הצפון "אימונים אינטנסיביים לחיזוק הכשירות והמוכנות ליום פקודה". לוחמי חטיבת הצנחנים במילואים "הצפונית" (226) שהיא חלק מאוגדה 146 יחד עם כוחות הנדסה, שריון וחיל האוויר, תרגלו לחימה במרחב שכונות צפופות ובנויות, בתנאי מזג אוויר חורפיים ו"במתווה שטח צפוני". מאז החטיבה השתחררה ממילואים והיא צפויה לחזור לשם בחודשים הבאים. החליפו אותם לוחמי חטיבת הנח"ל במילואים, שגם את האימונים שלהם ללחימה בלבנון צה"ל דאג להפיץ בתקשורת.

אימוני כוחות צה"ל בצפון (צילום: דובר צה"ל)
צילום: דובר צה"ל

לפני שבועיים, ב-23 בפברואר, כבר הופץ תיעוד מאימון רחב היקף של שייטת ספינות הטילים בזירה הצפונית. אימון שדימה לחימה רחבה ורב-זרועית בזירה הימית הצפונית בשילוב כוחות חיל האוויר, בהם טייסת 193 המפעילה את מסוקי ה"עטלף".

במקביל לפרסום ויזואלי מוקפד של האימונים, צה"ל גם הבליט את העובדה שאוגדה 36 נפרסה בגבול לבנון, אחרי שיצאה מרצועת עזה, על שלושת החטיבות הסדירות שלה: גולני, 188 של שריון ו-282 של התותחנים. בהודעה של דובר צה"ל מתחילת חודש פברואר בנושא נמסר שהם יעברו תקופת אימון ורענון. צה"ל בדרך כל לא מעדכן בתקשורת על המיקום והפריסות של האוגדות שלו. מישהו רצה שבלבנון ידעו שהגיעה לגבול אחת מהאוגדות המתמרנות החזקות של הצבא.

גם כאשר בצבא לא דיווחו באופן מפורש על האימונים, למערכות התקשורת נשלחו למטרת פרסום בכל בוקר, לצד תמונות בלי מלל מהלחימה בעזה, גם תמונות מאימוני כוחות צה"ל בגבול לבנון "במתווה צפוני". זאת במטרה לשמר את האיום, שאם לישראל לא תהיה ברירה, היא תאלץ להיכנס קרקעית ללבנון בכדי להרחיק את האש מבתי האזרחים, שנפגעים בכל יום מרקטות וטילי הנ"ט של חיזבאללה.

בגבול לבנון פרוסים עשרות אלפי חיילים ועוד בטרם יוחלט אם לשלוח אותם אל מעבר לגבול, יש עוד מדרגות רבות שאפשר לעלות בהן, כמו למשל הארכת טווחי התקיפות ופגיעה גם בתשתית של מדינת לבנון.

אולם מטרת האיום הישראלי היא לא רק לעצור את האש, אלא גם לייצר את הלחץ שיביא לכך שלצד הפסקת האש, גם ירחיקו את פעילי חיזבאללה מהגבול עם ישראל עד לקו שנקבע בהחלטה 1701. אגב, לא מעט מהפעילים מתגוררים בכפרים הסמוכים לגבול ולא ברור עד כמה זה ריאלי. אולם האיום הזה משודר גם לקהילה הבינלאומית בכדי שזו תתערב, במטרה למנוע התפרצות של מלחמה נוספת באזור המזרח התיכון, שנפיץ גם כך ומשפיע על האינטרסים של מדינות מערביות רבות.

לפחות כרגע, במבחן התוצאה, התקיפות וגם האיומים לא עוצרים את האש, שאף גוברת מצד חיזבאללה כמעט על בסיס יומי, ונראה שמתקרב היום שישראל תצטרך לממש לפחות חלק מהאיומים שלה, בכדי לקבוע עובדות בשטח, אולם מתוך שאיפה שהדבר לא יביא לכדי מלחמה כוללת גם בצפון.