מפציץ חמקני B-2 "ספיריט" של חיל האוויר האמריקאי, שנשלח לאחרונה לאיסלנד, המריא משם כדי להשתתף בתרגיל אווירי גדול באלסקה. במסגרת אותה טיסה ארוכת טווח צוות, המפציץ ביצע תקיפת דמה של מטרה באלסקה.

האימון הזה פורסם על ידי חיל האוויר האמריקאי במטרה להעביר מסר לרוסים וגם כדי להדגיש את חשיבות המפציצים באזור הארקטי, שחשיבותו האסטרטגית גברה בתקופה האחרונה.

משרד ההגנה האמריקאי פרסם תמונות של ה-B-2 שהמריא מאיסלנד ב-15 באוגוסט כדי להשתתף באימון "רד פלאג אלסקה 2023" (Red Flag-Alaska 23-3). התרגיל החל ב-14 באוגוסט ואמור להסתיים ב-25 באוגוסט. אימון עם התאמה לאזורים הארקטיים שהוא פועל יוצא של תרגילי הדגל האדום המקוריים, שמתרחשים במשך עשרות שנים בנאבדה, ארה"ב.

מפציץ ה-B-2, אות קריאה CRAG11, טס צפונה אחרי שהמריא, עמוק לתוך החוג הארקטי וקרוב מאוד לקוטב הצפוני. את המסלול הוא ביצע כשניתן לראות אותו באתרים אזרחיים למעקב אחרי טיסות ונראה שזה לא היה מקרי.

למרות שחיל האוויר האמריקאי לא פירט כיצד ה-B-2 השתלב בתרגיל האווירי, התמונות שפרסמו הראו את המטוס במהלך טיסתו הארוכה, כולל תדלוק אווירי ממטוסי KC-46 "פגסוס". ההערכה היא שהמטוס דימה תקיפה ברוסיה ומטרה רוסית באזור הארקטי.

ה-B (צילום: Ethan Miller, GettyImages)
מפציץ 2-B | צילום: Ethan Miller, GettyImages

מדובר באחד משלושה מטוסי B-2 של כנף הפצצה ה-509 מבסיס חיל האוויר ווייטמן, מיזורי, שנחת בקפלוויק איסלנד ב-13 באוגוסט, כחלק מפריסת כוח משימה של מפציצים (BTF). חיל האוויר האמריקאי לא פרסם, בניגוד להרגלם, לכמה זמן הם פרסו לשם. במהלך התקופה הם יתאמנו עם כמה ממדינות אירופה.

הפריסות האלה נועדו להפגין את עוצמת הכוח האווירי של המפציצים האמריקאים, לתרגל את המוכנות שלהם ואת היכולות שלה בביצוע משימות הפצצה בטווחים אורכים. זהו גם כלי מרכזי במדיניות החוץ האמריקאית במסגרת של מה שמכונה דיפלומטיה צבאית.

הנוכחות של ה-B-2 באיסלנד, קרוב לאזור הארקטי נועד להראות את היכולת של חיל האוויר לפרוס ולהפציץ במקומות שונים עם אקלים שונה. עם זאת, עד לשנים האחרונות חיל האוויר האמריקאי פרס את המפציצים האלה למספר מאוד מצומצם של בסיסים בעולם, בשל הסיווג שלהם.

הפעם הראשונה שהם פרסו לאיסלנד הייתה בשנת 2019. פריסה זו באה על רקע מאמצים של האמריקאים להגדיל את מספר מקומות ההפעלה למפציצים שלהם. בספטמבר 2021, שלושה מטוסי B-2, עם יותר מ-200 אנשי הצוות הטכני ויחידות אבטחה ואחרות, פעלו מקפלוויק, איסלנד, במשך כשלושה שבועות.

עם סיום המלחמה הקרה, הנוכחות הצבאית של ארה"ב באיסלנד התמעטה למינימום הנדרש וכמעט כל הבסיסים שלהם שם נסגרו. בעשור האחרון רוחות המלחמה הקרה חזרו לנשב בגלל המדיניות של פוטין ששלח מחדש את כוחותיו לאזור ופקד על חידוש טיסות המפציצים הרוסיים לשם. מה שהביא בהתאם לחידוש הנוכחות הצבאית של ארה"ב שם, בשל מיקומה האסטרטגי של איסלנד בצפון האוקיינוס ​​האטלנטי.

מיקום הבסיס שם מאפשר ביצוע פעולות מעל האזור הארקטי ואל צפון האוקיינוס ​​השקט, כמו גם מזרחה, מעל אירופה ודרומה מעל האוקיינוס ​​האטלנטי ומעבר לו. יש לציין גם שאר הזרועות של צבא ארה"ב הגבירו את ההתעניינות שלהם באיסלנד.

הבסיס המשותף של אלסקה, אלמנדורף-ריצ'רדסון, גם מעניק לחיל האוויר נקודת תצפית מצוינת לפריסת כוחותיו, כולל מפציצים, צפונה לגבול הארקטי. עוד ביולי, מטוסי B-2 הצטרפו למפציצי B-1 ומפציצי B-52 לאימון גיחת הפצצה משולבת באזור.

עבור חיל האוויר האמריקאי, מופעי כוח באזור הארקטי, כולל המשימות של ה-B-2 ליד איסלנד נתפסים כתגובה מכרעת לנוכחות הצבאית הגוברת של רוסיה באזור.

המשימה האחרונה הזו נועדה להראות שהמפציצים המשוכללים ויקרים ביותר של אמריקה יכולים להגיע למטרות במרחק חצי כדור הארץ, ממקומות שהם הרבה פחות פגיעים להתקפות האויב אזוריות. את זה, מציינים בארה"ב גם בהקשר של מלחמה אפשרית עם סין באוקיינוס ​​השקט.