חייל רוסי שוכב מטרים בודדים מסוללת טילים נגד מטוסים מסוג 300-S של צבא אוקראינה, שננטשה מסיבה לא ידועה. במשך כמה שניות הוא מכוון את המקלע שלו, יורה ואז – נוצר פיצוץ ענק. כך מסתיים תיעוד התקרית מהמלחמה באוקראינה, תיעוד שהפך בימים האחרונים לוויראלי.

משגר טילי 300-S שכזה יכול לשאת ארבעה טילים אותם ממלאים בדלק מוצק, כשלכל טיל שכזה ראש נפץ במשקל 150 ק"ג. נראה כי במקרה הזה המשגר היה ריק מדלק, ייתכן שגם ריק מרוב הטילים. זה ככל הנראה מה שהציל את חיי החייל היורה. אם היה מדובר במשגר מלא, ספק גדול שהיה שורד.

מאז הפלישה הרוסית לאוקראינה בחודש פברואר האחרון מפיצים ברשתות החברתיות סרטונים רבים בהם ניתן לראות משוריינים, משגרים ועוד אמצעי לחימה שננטשו.

לאוקראינה יש מספר סוללות טילי נ"מ מסוג S-300 אותן הרוסים לא הצליחו להשמיד, למרות ניסיונות רבים. לטילים מסוג זה טווח של כ-200 ק"מ ויכולת ליירט כלי טיס עד לגובה רב, מה שמאלץ את חיל האוויר הרוסי לטוס נמוך מאוד, גובה בו מטוסי הקרב שלהם הופכים פגיעים לטילי כתף.

הטווח הארוך של טילי S-300 מגביל מאוד את אזורי הפעילות של חיל האוויר הרוסי, מונע ממנו עליונות אווירית ובכך משפיע על המערכה היבשתית הרוסית שלא זוכה לסיוע האווירי לו ציפו.

ההערכה היא שכמות משגרי ה-300-S של אוקראינה כיום דומה לזו שהייתה להם טרם הפלישה הרוסית. קייב מפעילה לחצים רבים כדי שמדינות המחזיקות בטילי נ"מ דומים יעבירו אליה את המערכות, אותן היא מכירה היטב. בתמורה להעברת מערכות הנ"מ לאוקראינה, אותן מדינות יקבלו מערכות אמריקאיות מתקדמות.

סוללת 300-S רוסית (צילום: Host photo agency / RIA Novosti via Getty Images)
סוללת טילי S-300. במוקד הקרבות באוקראינה | צילום: Host photo agency / RIA Novosti via Getty Images
מערכת הנשק (צילום: Costas Metaxakis/AFP , GettyImages)
שיגור מ-300-S. החייל ניצל בנס מבחינתו | צילום: Costas Metaxakis/AFP , GettyImages