כל חובבי הלשון באשר הם – זה בשבילכם. תחום העריכה והמינוח בתוה"ד (חטיבת התורה וההדרכה), החליט שאחרי יותר מחמש שנים הגיע הזמן להוציא גרסה חדשה למילון הקיצורים וראשי התיבות, והפעם, לראשונה – בעזרתכם. כעת, כלל המשרתים בצה"ל מוזמנים לשלוח ראשי תיבות וקיצורים שמשמשים אותם בצה"ל ועדיין לא מופיעים במילון, ואולי הם ייכנסו למהדורה החדשה.

את הקיצורים ניתן להעביר עד סוף חודש פברואר הקרוב, בדוא"ל הצבאי (בכתובת "קיצורים" Ctrl+k) או בטופס שבתחתית העמוד. הפניות שיגיעו עד סוף החודש, ימוינו על ידי הצוות האמון על עדכון המילון – ראש תחום העריכה והמינוח של צה"ל, רעות גרוס, ועל ידי עורכת הלשון נרקיס אהרון אזרד.

"קיבלנו כבר כ-80 ערכים חדשים", משתפת גרוס, ומספרת בחיוך על שולח נלהב במיוחד: "הוא העביר לנו כ-30 קיצורים וראשי תיבות חדשים בהודעה אחת".

"נעבור על הפניות, נחליט מה רלוונטי ומה פחות, ונאמת את הערכים החדשים מול היחידות, כדי לדעת שהקיצורים אכן שמישים. יש ערכים שנמצאים בספר, אך מופיעים בו בצורה אחרת ממה שאנחנו מכירים כיום", מסבירה גרוס. "את כל אותם ראשי תיבות נבחן ונשנה לפי הכללים העדכניים, נוסיף פרשנויות אחרות (אם יהיה בכך צורך) לאלו שכבר מופיעים במילון ונצרף ערכים שעדין לא מופיעים בו".

אז איך תדעו אם להצעה שלכם יש סיכוי להיכנס למהדורה הבאה?

עשה:

  • שלחו קיצורים מוכרים, ושמישים בצה"ל. כאלו שהמפקדים מכירים, ולא ערכים אישיים, שיח פנימי או ספציפי בין חברים או קבוצה מצומצמת.
  • העבירו ערכים שיכולים להופיע בפקודות, במסמכים צבאיים או בתורות.

אל תעשה:

  • למילון לא ייכנסו קיצורי עגה (סלנג).
  • במילון לא יופיעו בדיחות.

הגרסה האחרונה של הספר, מציינת גרוס, יצאה בשנת התשע"ד - 2013, ויש בה כ-6,000 ערכים עבריים מרשומות צה"ל וכ-2,700 ערכים אנגליים: "אנחנו מצפים ל-200 קיצורים נוספים לפחות, אין טעם להוציא מהדורה חדשה עם פחות".

העיסוק בנושא החל לפני כשלוש שנים. "שמתי לב שהצבא משתנה ונוספים תפקידים ושמות חדשים למושגי צה"ל אשר נהגים בראשי תיבות", היא משתפת. "לאורך השנים האחרונות אני אוספת באופן אקראי ביותר ראשי תיבות שאני שומעת עליהם, וכבר יש לי כ-־70 ערכים עוד לפני הפנייה לציבור".

"המקורות למילים במהדורה החדשה יגיעו מהערכים שאספתי, מפקודות, מתורות, ממסמכים צבאיים ומהצעות הציבור", מוסיפה ראש תחום העריכה והמינוח. "יש גם ראשי תיבות שנאגרו עם השנים ונותרו ללא הגדרה. ננסה למצוא את הפירוש שלהם למהדורה הבאה".

"בסופו של דבר, התרומה של כל אחד שמציע, תסייע גם לשולחים וגם לצה"ל בכלל. אין כמו ידע ההמונים כדי להגיע לכמה שיותר ערכים" מסכמת גרוס. "כל ערך וערך שאנשים שולחים, מוסיף לנו ידע, תורם למילון ולבהירות הכתיבה בצה"ל". 

הכתבה פורסמה במקור באתר צה"ל