אירופה ממשיכה להתחמש מול האיום הרוסי: בכוונתה של רומניה לרכוש 32 מטוסי קרב מסוג 35-F חמקן מתוצרת ארה"ב, בסכום של כ-6.5 מיליארד דולר. כך הודיע אתמול (שלישי) משרד ההגנה של רומניה, והפך את הדיווחים בנושא מחודש אפריל לרשמיים.

רומניה, החברה באיחוד האירופאי ובברית נאט"ו, הגדילה השנה את ההוצאות הביטחוניות שלה בחמישה אחוזים, זאת על רקע המשך המלחמה בין רוסיה לבין אוקראינה, שלשטחה פלשו כוחותיו של ולדימיר פוטין. הרומנים חולקים גבול משותף של 650 ק"מ עם אוקראינה והחשש מזליגת הלחימה לשטחם מרחף באוויר כל הזמן.

בהודעה שפרסמה בחודש אפריל מועצת ההגנה העליונה של רומניה (CSAT), נמסר כי בוקרשט שואפת לרכוש את הדור האחרון של מטוסי הקרב, ה-F-35 האמריקאי מתוצרת "לוקהיד מרטין", כדי לשדרג את יכולות ההגנה האווירית שלה. בהודעה נמסר גם ש"תהליך המודרניזציה של חיל האוויר יימשך באמצעות רכישת מטוסי F-35 מהדור האחרון".

רומניה מצטרפת לחברות נאט"ו גרמניה שתרכוש 35 חמקנים ולקנדה שתרכוש 88 מטוסים מסוג זה. פינלנד שביקשה להצטרף לנאט"ו בעקבות מלחמתה של רוסיה באוקראינה, תרכוש 64 מטוסי 35-F חמקן.

רומניה נחשבת מדינה חשובה בברית נאט"ו, כשעל אדמתה מערכות הגנה אמריקאיות מפני טילים בליסטיים ו"קבוצת קרב" קבועה של הברית. המלחמה באוקראינה הגדילה עוד יותר את חשיבותה הביטחונית של רומניה, שבתחומה מתאמנים חיילים אוקראינים. בנוסף, דרכה עוברים מספר נתיבי נשק אשר נשלח לאוקראינה.

לרומניה צבא עם סד"כ של כ-75 אלף חיילי סדיר וקבע ועוד כ-60 אלף חיילי מילואים. תקציב הביטחון שלה לשנת 2023 עמד על 7.8 מיליארד אירו, כאשר לשם השוואה בשנת 2017 עמד על 4 מיליארד. כיום עיקר האמל"ח של הצבא הרומני הינו מתוצרת רוסית, אולם בשנים האחרונות הם פועלים כחלק ממודרניזציה להסב אותו למתקדם, מתוצרת מערבית. בין היתר טנקי אברמס יחליפו את ה-TR-85 המקומי ומטוסי 16-F מחליפים את המיג 21 שיצאו משירות.

מטוס הקרב (צילום: DANIEL MIHAILESCU/AFP/GettyImages)
מוציאה אותו משירות ומחליפה באמריקאים. מיג 21 של רומניה | צילום: DANIEL MIHAILESCU/AFP/GettyImages