המלחמה בגבול הצפון: לצד שיגורי הרקטות וטילי הנ"ט, מתפתחת גם "מלחמת כטב"מים" בין ישראל לחיזבאללה. מחבלי ארגון הטרור מלבנון משגרים בכל יום כמעט כלי טיס לא מאוישים מתאבדים נגד כוחות צה"ל שבגזרה. מול אלה עומד מערך הגנה רב-שכבתי ובצד התוקף – הכטב"מים של חיל האוויר והתותחנים, שכבר חיסלו עשרות מחבלי חיזבאללה.

איום הכטב"מים מצפון אינו חדש. באוקטובר 2022 אמר ניקולס הראס, מנהל אסטרטגיה וחדשנות במכון ניו ליינס שבוושינגטון, ש"חיזבאללה יפרוס מול צה"ל רחפנים ומל"טים ויעשה בהם שימוש דומה לזה שהרוסים עושים באוקראינה".

אותו מומחה הוסיף: "במלחמה עם צה"ל, חיזבאללה ישתמש במל"טים וכלי טיס לא מאוישים זעירים כאמצעי לחימה משלים לחוליות הלוחמות בשטח. השלמה טקטית והפעלה בעיקר בטווחים קרובים נגד הצבא הישראלי". הדברים האלה של הראס זה בדיוק מה שאנחנו רואים מאז מתקפת הטרור של חמאס בעזה, שהובילה למלחמה אליה הצטרף חיזבאללה. בשבועות האחרונים זה התגבר.

כלי הטיס התוקף של חיזבאללה (צילום: Frode Bjorshol)
כטב"ם מירסאד / אבאביל 2 של חיזבאללה | צילום: Frode Bjorshol

במהלך סוף השבוע הנוכחי הודיע צה"ל כי בשבוע שעבר, מטוס קרב בשיתוף עם זרוע הים יירט  מעל הים בשטח לבנון, כלי טיס בלתי מאויש שהיה בדרכו לשטח ישראל. בצה"ל פרסמו תיעוד מהתקרית והוסיפו כי הכלי לא חצה לשטח ישראל.

בכל יום חיזבאללה מעלה רחפנים לאוויר וכלי טיס לא מאוישים, המשמשים בעיקר לתקיפת כוחות צה"ל. במקביל לזה, המחבלים מלבנון מעלים לאוויר גם בלוני תצפית אליהם חיברו מצלמות. הרחפנים והבלונים משמשים בעיקר לאיסוף לפני מתקפת רקטות או טילי נ"ט, ולהכוונה של הכטב"מים המתאבדים.

הכלי העיקרי בו חיזבאללה משתמש באותן תקיפות, כפי שניתן לראות מתיעוד שפרסם בין השאר אחרי שלוחם צה"ל נהרג ושניים נפצעו, הוא ה"מירסאד". גרסה של ה"אבאביל" האיראני. מדובר בכלי טיס קטן עם ראש נפץ של כ-20 ק"ג המגיע למהירות שיוט של כ-200 קמ"ש.

מדובר בכטב"ם שנמצא גם בידי חמאס. חיזבאללה מפעיל את ה"אבאביל" מאז שנת 2004 לפחות וגם השתמש בהם לא מעט בשנת 2006, במלחמת לבנון השנייה. מאז הצליחה איראן להבריח ללבנון כמה מאות כלים מהסוג הזה, על פי ההערכות. רובם מסוג "אבאביל T" שמתאבדים על המטרה שלהם.

לכך יש להוסיף גם כטב"ם מסוג "איוב" השם של חיזבאללה ל"שאהד-129" מתוצרת איראן. אורכו 8 מטרים ומוטת הכנף שלו 16 מטרים. כלי הטיס הזה משמש לאיסוף מודיעין ותקיפה באמצעות טילים קטנים מתחת לכנף. ה"יאסיר" שמוכר גם בשם "סאייד-2" הינו כטב"ם נוסף מתוצרת איראן המשמש את חיזבאללה בעיקר לאיסוף ומודיעין.

ההערכה היא שבידי חיזבאללה מאות רבות של כלי טיס לא מאוישים, על פי מכון "עלמא" כ-2,000. ארגון הטרור מפעיל זרוע של כטב"מים מאז שנת 2004 לפחות והם צברו ניסיון מבצעי בהפעלה שלהם במהלך מלחמת האזרחים בסוריה.

לא מדובר בכלי טיס מתוחכמים במיוחד. אולם העובדה שהם קטנים ואיטיים היא אתגר למערך הגילוי וההגנה הישראלי, כפי שניתן לראות מהמקרים בהם אותם מטוסים הצליחו לחדור ולפגוע, גם לפני המלחמה.

מול האיום הזה עומד מערך הגנה רב-שכבתי, הכולל מכ"מים מתקדמים לגילוי, סוללות כיפת ברזל ועד למטוסי ומסוקי קרב. כל שכבות ההגנה מחפות ומגבות אחת את השנייה, באופן כזה שניתן להתאים מענה נכון לסוג האיום.

אם כלי הטיס חדר שכבת הגנה אחת, הוא יפגוש בשנייה ובשלישית וכן הלאה, עד לרמת ההגנה הכי פשוטה של לתפוס מחסה. בשל גודלם הקטן, כמות חומר הנפץ שהם נושאים אינה גדולה, מה שמפחית את פוטנציאל הנזק.

מעבר לתחום ההגנה, ישראל מפעילה מערך כטב"מים גדול ומתקדם הרבה יותר. מערך הכטב"מים הישראלים שכולל בין השאר כלי טיס מסוג "זיק", "שובל" או "איתן", נחשבים למענה משמעותי בהתקפה, שנועדה גם לסכל שיגורים של כטב"מים ולפגוע במפעילים שלהם, במפקדות ובמחסנים. רק השבוע יוחסו לישראל תקיפות כאלו במהלך לוויות של מחבלי חיזבאללה בלבנון, ונראה שמלחמת הכטב"מים הזו צפויה להימשך כל עוד הלחימה כולה נמשכת.

פורסם במקור: 22.12.2023 7:35