השתלמות מפקדי יבשה (צילום: באדיבות גרעיני החיילים)
אחד המסוקים ממריא. המילואימניקים סיכמו: "לשימור" | צילום: באדיבות גרעיני החיילים

בשבוע שעבר התקיימה במרכז לאימוני יבשה (מל"י) שבצאלים השתלמות למפקדי היבשה במילואים, במהלכה רכשו המפקדים ידע בנושא הפעלת מסוקי קרב, וכן בהפעלת מסוקי סער לפינוי נפגעים ולהבאת ציוד לשטח בזמן מלחמה או מבצע. מפקדי פלוגות, גדודים, חטיבות ואגדים ארטילריים תרגלו פינוי פצועים, הכוונת כוחות והנחתת ציוד ומזון – הכל בשיתוף פעולה בין כוחות האוויר והקרקע. על מנת להכשיר את הכוחות לעבוד במשותף בזמן לחימה, החליטו במל"י לקיים לראשונה תרגול בסדר גודל שכזה, הכולל כוחות חי"ר, שריון, תותחנים ואוויר.

השתלמות מפקדי יבשה (צילום: באדיבות גרעיני החיילים)
המפקדים מתכוננים. פינוי פצועים, הכוונת כוחות והנחתת ציוד ומזון | צילום: באדיבות גרעיני החיילים

"הכשירות שלנו עלתה"

"המטרה ברורה", קובע מפקד מרכז חיל התותחנים (חת"ם) במל"י, אל"ם אבירם סלע. "אנחנו שמים דגש משמעותי על שיתוף פעולה בין זרועות בכל הקשור להגברת ושיפור מוכנות הצבא. ביום הזה הבאנו את כל האוכלוסייה הרלוונטית, סדר כוחות רחב מאוד, ומעבר לשיעורים העיוניים הקפדנו על התרגול המעשי. מג"ד דיבר הלכה למעשה עם המסוקים, הכווין אותם, הנחית אותם, כפי שיעשה במלחמה. יש משמעות מאוד גדולה ליכולת של המ"פ או המח"ט לדבר עם המסוק ולהיפך, ושכולם יבינו על מה מדובר".

השתלמות מפקדי יבשה (צילום: באדיבות גרעיני החיילים)
שיפור מוכנות הצבא. התרגיל הבין זרועי | צילום: באדיבות גרעיני החיילים

לפי אל"ם סלע, כמחצית מכוח היבשה הרלוונטי השתתף בתרגול המשולב, וימים במתכונת דומה מתוכננים גם לשנה הבאה. "מדובר, חד משמעית, בקפיצת מדרגה משמעותית", הוא מצהיר. "שיפור צבא המילואים באופן כל-כך מרוכז הוא ייחודי. יוצא מדי פעם שמג"ד שיוצא לאימון שנתי מתרגל שיתוף פעולה בין זרועי, אבל כאן אנחנו מדברים על כוח נרחב שמתרגל ולומד. אני יכול לומר היום שבהיבט הזה, עלתה הכשירות שלנו".

השתלמות מפקדי יבשה (צילום: באדיבות גרעיני החיילים)
היכרות עם המסוקים. "ההישגים שהצבנו לעצמנו הושגו כולם" | צילום: באדיבות גרעיני החיילים

היום סוכם על ידי מרכז חת"ם, שהוביל את התרגול, וכן על ידי היחידה לשת"פ בחיל האוויר, כהצלחה. "ההישגים שהצבנו לעצמנו הושגו כולם", מסביר אל"ם סלע. "הראשון – ברמה העקרונית, הבנת תפיסת הפעלת שיתוף הפעולה עם האוויר מנקודת מבטו של המתמרן מהיבשה, וזה הושג אחד לאחד. המטרות הנוספות היו לשפר את יכולתו של כל מ"פ להכווין מסוק הן למעגל האש והן למשימות קרקעיות כמו פינוי נפגעים. אנחנו תמיד שואלים את המילואימניקים עצמם, והתשובה הייתה ברורה – מרוצים. זה לא מובן מאליו", הוא מחייך, "מילואימניקים כידוע לא חוסכים ביקורת עניינית רלוונטית. האמירות שלהם נלקחות בחשבון, והפעם הסיכום היה ברור: לשימור".

השתלמות מפקדי יבשה (צילום: באדיבות גרעיני החיילים)
יום השתלמות ראשון מיני רבים. "קפיצת מדרגה משמעותית" | צילום: באדיבות גרעיני החיילים

>> איך זה להיות מילואימניקית בצבא של גברים?