אתם ממשיכים לשאול את כל מה שמטריד אתכם בנוגע לגיוס ולשירות בצה"ל, ואנחנו ממשיכים לעשות מאמצים ולהעניק לכם תשובות מהימנות ומעודכנות. יש לכם עוד שאלות? כתבו לנו ל-pzm@mako.co.il, וחכו לראות את התשובה באחד מהמדורים הבאים.

פירסינג וקעקועים (צילום: webphotographeer, Istock)
עושים קעקוע. עזבו את ההורים, מה יגיד המפקד? | צילום: webphotographeer, Istock

מהי מדיניות צה"ל לגבי קעקועים, במיוחד בקרבי? יש הבדל בין קעקוע בעברית או עם סמל יהודי לקעקוע שאין בו קשר לישראל?

במידה ואתה מתגייס עם קעקועים, לא אמורה להיות בעיה, ואין הבדל בין סוגי הקעקועים. יחד עם זאת, עשיית קעקוע בזמן השירות היא בעייתית, וזאת בשל פקודת המטכ"ל הקובעת (מטעמי ביטוח רפואי) כי לחייל אסור לעבור טיפולים רפואיים באופן פרטי ללא אישור הצבא, אלא לקבלת חוות דעת רפואית.

אני מגיע לצו הראשון בקרוב. אם אני רוצה להשתלב בקורס פארמדיקים ולהתמיין אח"כ ליחידה קרבית, מה אני אמור לבקש בקב"א? יש דבר כזה רופא קרבי?

הקב"א נקבע לפי איסוף נתוניך במהלך הצו הראשון – הוא לא מותנה בבקשתך. במידה והנתונים שיקבעו לך יתאימו למיון לקורס פרמדיקים, אזי תוכל לבקש זימון למיונים. צה"ל לא חושף מהו הקב"א המדויק הנדרש, אבל יש לשער כי הוא יחסית גבוה.

לשאלתך השנייה, אכן ישנם רופאים המוצבים ביחידות קרביות – אלה עתודאים שקודם הולכים ללמוד את מקצוע הרפואה באוניברסיטה, ולאחר מכן מוצבים בשירות. ההכשרה נעשית במסגרת חיל הרפואה. במידה ואתה מעוניין בכך, תוכל ליצור קשר עם לשכת הגיוס ולבקש להתמיין לעתודה. גם במקרה זה, במידה ונתוניך יאפשרו זאת, תוכל לקבל זימון למיונים.

מהם תנאי הקבלה לגלי צה"ל? אין לי ממש קול רדיופוני – עד כמה בחינות הקריינות משמעותיות, והאם יש דרך להתכונן למיונים?

תנאי הקבלה של גלי צה"ל הם מעבר מספר מבחנים ומשימות, ועדת קבלה וכן את הקורס הצבאי לאחר הגיוס. המבחנים הראשונים הם מבחני ידע כללי ועיתונות הנערכים בגני התערוכה – מבחנים אחודים לגלי צה"ל, ל"במחנה" ולדובר צה"ל. משם והלאה – הליך הקבלה נערך בידי גלי צה"ל בלבד.

בחינות הקריינות משמעותיות במידת מה – הרי גם הכתבים, ולא רק הקריינים, נדרשים לדבר בשידור חי. יחד עם זאת, ישנם בעלי תפקידים בגל"צ שלא נדרשים לכך, למשל עורכים מוזיקליים, ואכן מתחשבים בעובדה זאת. לפיכך, גם מי שלא עובר את מבחני הקול עשוי לעבור הלאה. גם אם את מרגישה שאין סיכוי שתעברי את המבחנים הקוליים, נסי לשדר ביטחון עצמי במהלכם.

לשאלתך, אין ממש דרך להתכונן למיונים – המועמדים נבחנים במגוון רבדים, בין השאר בדרך הצגתם את עצמם, ידע כללי וכדומה. בעיקר מומלץ להגיע רגועים.

גלי צה"ל (צילום: דובר צה"ל, מערכת את"צ)
חיילת בגלי צה"ל. גם חיילים שלא עוברים את המבחן הקולי עשויים לשרת בתחנה | צילום: דובר צה"ל, מערכת את"צ

בוועדה הרפואית שבצו ראשון קבעו לי פרופיל 97. מאז התחילו לי כמה בעיות רפואיות שעדיין לא דיווחתי עליהן. האם תהיה לי הזדמנות לדווח ביום הגיוס? זה שלא דיווחתי עד ליום הגיוס על בעיות אלה יכול לגרום לי לקבל הערת משמעת בגין הסתרת מידע?

בעיקרון אין מניעה שתדווח על השינויים שחלו ביום הגיוס. יחד עם זאת, מומלץ שתיצור קשר עם לשכת הגיוס במטרה לדווח על כך; אם נותר מספיק זמן עד לגיוס, ייתכן ותוכל לעבור ועדה רפואית חוזרת עוד טרם גיוסך, ובכך להשפיע יותר על שיבוצך העתידי, מראש.

שלחו לי זימון ליום המא"ה ושמתי לב לכך שיש תחנה של הרצאה. אני ממש ביישנית ולא מסוגלת לדבר מול קהל. אם אני אגיד את זה למדריכים לפני שאגיע לתחנה, יוכלו לוותר לי עליה?

מומלץ לנסות בכל זאת לבצע את המשימה, אפילו אם לא תצליחי בה במיוחד – המדריכים יקבלו את המסר לגבי יכולותייך בתחום זה, אבל תשדרי מוטיבציה ורצון לשיתוף פעולה. זכרי שרוב המשתתפים סביבך ירגישו לחוצים באותה המידה מיום המא"ה, וככל הנראה יהיה לך קהל אוהד, שלא יהיה נורא "לפשל" מולו.

יחד עם זאת, אם את מרגישה שאינך יכולה לבצע את המשימה בשום פנים ואופן, את מוזמנת לפנות אל המדריכים ולבקש שלא לעשות זאת – אינך מחויבת לעבור מיון אם אינך מעוניינת בכך.

אילוסטרציה (צילום: איתמר מואטי, באדיבות גרעיני החיילים)
פיקוד? לא אם ביום המא"ה יחליטו שאינך מתאימה לתפקידים הכוללים דיבור מול קהל | צילום: איתמר מואטי, באדיבות גרעיני החיילים

אני בן 16 וחצי אבל ממש רוצה לדעת מה יהיה הפרופיל שלי כבר מעכשיו. אני מרכיב משקפיים מספר 5 וחצי ו5 וצילנדר נמוך. בנוסף, אני לא בכושר – האם זה משנה במידה ואני רוצה להתגייס לכפיר?

לא ניתן לדעת מראש מה יהיה הפרופיל הרפואי שלך. את הפרופיל קובע רופא במעמד הועדה הרפואית הנערכת במהלך הצו הראשון. הוא קובע את הפרופיל לפי הנתונים שתתן לו, לפי מצבך הרפואי ולפי חוות דעתו האישית והסובייקטיבית. צה"ל גם לא חושף מהם הקריטריונים לקביעת פרופיל רפואי.

במידה ואין גורם אחר לבד מהיותך לא בכושר (גורם כזה יכול להיות, למשל, עודף משקל משמעותי), הדבר לא אמור להשפיע על הפרופיל הרפואי שלך, ועל כן גם לא אמור להשפיע על סיכויי קבלתך לחטיבת כפיר.

>> לספר שאני אנורקטית בצו הראשון?

יש לכם שאלה? טקבקו או שלחו לנו מייל ואולי תופיעו במדור הבא