חיילות דתיות (צילום: עמותת "אלומה", מערכת את"צ)
חיילת דתיה? זכותך לדרוש התחשבות | צילום: עמותת "אלומה", מערכת את"צ

השילוב של צבא ודת הוא לא לחלוטין טבעי לכולם. הפעילות המבצעית שנמשכת גם בשבת, הרחצה במקלחות משותפות, הרבה שבתות לא בבית, השירות בסביבה מעורבת של בנים ובנות והכשרות שלא תמיד מספיקה לכולם - כל אלה ועוד מעלים בפני חיילים וחיילות דתיות לא מעט סוגיות ותהיות במהלך היום-יום.

אחרי התייעצות עם הגורמים ברבנות הצבאית, אנחנו מביאים לכם את התשובות לשאלות שעשויות להטריד אתכם בדבר אורח החיים הדתי במסגרת הצבאית.

לבוש וצניעות

האם יש מגבלה כלשהי לסוג הכיפה שניתן לחבוש?
בעניין הכיפה: זה ידוע שלסוג שלה יש משמעות מבחינת הזרם שאליה משתייך מי שחובש אותה והזהות היהודית שלו. לכן, הצבא מאפשר לחיילים דתיים לחבוש כיפה מכל סוג, אך בסייג אחד – אסור לחבוש כיפה שיש עליה כיתוב. לכן, כיפות עם כיתובים על הרבי נחמן מברסלב, המלך המשיח ובית"ר ירושלים – רצוי לשמור לשבתות שיוצאים בהן הביתה. בנוסף לזה, כך מציינים לנו בצבא, בכל אופן חובה ללכת עם כומתה בכותפת שמאל, גם כשחובשים כיפה.

האם מותר לי ללכת עם ציציות כשהן מבצבצות מבעד לחולצת המדים? האם כל ציצית תופסת? האם זה אפשרי גם בזמן פעילות מבצעית?
לגבי ציצית אין שום מגבלה. חייל יכול לבחור באם ללכת עם ציצית או לא ובאם להוציא את גדילי הציצית מחולצת המדים או לא. בזמן פעילות מבצעית, יתכן שיינתנו הוראות ספציפיות באשר לאופי הפעילות ואופי השטח שפועלים בו. אם גדילי הציצית מפריעים להסוואה, או שהם עשויים להיתפס בסבך ולפגוע בתנועת הכוח, יתכן שהחייל יתבקש להכניסם אל מתחת למדים.

לוחם בלילה בפעילות מתפלל  (צילום: Getty Images, GettyImages IL)
גם בשגרה המבצעית הכי עמוסה - יש זמן להתפלל | צילום: Getty Images, GettyImages IL

בשבת אני נוהג ללבוש חולצה לבנה לבית הכנסת. בצבא אני מחויב ללכת עם מדים. יש אפשרות לקבל אישור ללבוש חולצה לבנה?
בבדיקה מדוקדקת שבדקנו עם הצבא, קיבלנו תשובה מאוד ברורה: בצבא, מדי א' זה חגיגי. נכון, זה לא מאוד שבתי, אבל זה מה שיש לצה"ל להציע. שבת שלום.

אני לא נוהגת ללבוש מכנסיים. במדי א' יש לי חצאית. אפשר ללבוש גם חצאית ב'?
התשובה היא כן. את יכולה לחתום על חצאית באפסנאות בבסיס.

כל נושא המקלחות המשותפות נראה לי מאוד לא צנוע ואני לא מעוניין להתפשט מול כל החברים שלי בפלוגה. יש דרך להימנע מזה?
קודם כל, ההלכה לא אוסרת רחצה משותפת של גברים או נשים, גם בעירום מלא, כך שאם זה מה שמדאיג אותך, אין בעיה הלכתית עם הרחצה הזו. אם אתה בכל זאת חש אי נוחות, לא מצליח להתמודד עם המבוכה ומתקשה, אנחנו ממליצים לך לפנות למפקד ולבקש זמן רחצה בנפרד.

האם אני יכול לבקש לא לשרת עם בנות או לפחות בשעת הכושר לא להיות עם בנות?
שירות עם בנות, למעט ביחידות מגדריות כמו נצח יהודה או שחר, הוא לא משהו שאפשר להימנע ממנו. המדיניות של הצבא היא ששירות חרדים לא יביא להדרת נשים. עם זאת, בשעת הכושר, ניתן לבקש לעשות כושר בנפרד.

אני לא מרגישה בנוח להיות בג'יפ לבד עם חייל או קצין אחר בגלל איסור יחוד. יש לזה פיתרון?
ברמת העיקרון, מצב של שהיה של גבר ואישה במצב של "יחוד" בתוך רכב, או בחמ"ל במהלך פעילות מבצעית יכול לקרות במהלך השירות הצבאי. עם זאת, מתוך המקום של היות צה"ל צבא העם, הוא מחויב לכבד את אורח החיים שבחרת לך ובמידה ויש בעייתיות הלכתית מסוימת בשהיה עם גבר לבד בסיטואציה שאינה נוחה לך, פני למפקדים שלך על מנת שיתנו לזה פיתרון הולם ומכבד לכל הצדדים.

כשרות

אני מקפיד על הפרש של שש שעות בין ארוחה בשרית לארוחה חלבית. האם יש פער כזה גם בלוח הזמנים של הארוחות בצבא? במידה ואין – אני יכול לקבל אישור לאכול מאוחר יותר במידה ולא עברו שש שעות?
לוח זמני הארוחות בצבא, על פי הפקודות, כולל הפרש של שש שעות בין ארוחה בשרית לארוחה חלבית על מנת שהמהדרין בכשרות לא יתקלו בבעיה כמו שאתה מתאר וזה על פי הפקודות בצבא. במידה ובאופן ספציפי נוצרה בעיה ולא היה זמן בין הארוחות, ניתן לבקש אלטרנטיבה צמחונית בארוחה.

איזה הכשר עובר האוכל בצבא? מה אני עושה במידה ורמת הכשרות הזו לא מספיקה לי?
רמת הכשרות משתנה בין הבסיסים. יחידות שמבקשות לקבל אוכל ברמת כשרות מסוימת – זכאיות לקבל את רמת הכשרות הספציפית. במידה ורמת הכשרות בבסיס שלך לא מספיקה, בקש מהמפקד שלך שיטפל בזה ואז או שתקבל מנות ארוזות ברמת כשרות גבוהה יותר, או שידאגו אוכל ברמת כשרות גבוהה יותר בבסיס.

חדר אוכל צבאי. ארכיון (צילום: דו"צ)
כל האוכל בצבא כשר. דרגות כשרות? צריך לבדוק | צילום: דו"צ

אני משרת בבסיס הקריה וביחידה שלי כמעט אף אחד לא שומר כשרות. מידי יום אנשים שמים אוכל לא כשר במיקרו ובמקרר וזה מאוד מפריע לי. בפסח, אנשים מרבים לאכול אצלנו חמץ. מה אני יכול לעשות נגד זה?
ע"פ פקודות הצבא אסור להכניס מזון לא מאושר למטבחים צבאיים (כמובן שאסור להכניס מזון לא כשר). במידה ויש מקרה כזה, רצוי שתעדכן את המפקדים הרלוונטיים והנושא יטופל משמעתית, כמו כל עבירה על חוקים בצה"ל.

במידה והעבירה מבוצעת על ידי המפקדים שלך (וזה לא מופרך שזה יקרה), אתה מוזמן לפנות לרס"ר של היחידה, הוא כבר ישים לזה סוף.

שבת

במגורים שלי בבסיס אני הדתי היחיד. אני יכול לדרוש מהחברים שלי בחדר שלא ידליקו או יכבו את האור בחדר במהלך השבת ולא ישמיעו בו מוזיקה?
כמו כל דבר בצה"ל, התשובה שלנו מתחלקת לשלוש. חלק ראשון - הפקודות הצה"ליות: על פי הפקודות בצבא אסור להשמיע בשבת מוזיקה בפומבי ובאופן שמאלץ את כולם לשמוע אותה. לכן, אם רוצים לשמוע מוזיקה בכל זאת, אוזניות הן פתרון מעולה. החלק השני, שמתיחס לכל מה שהוא לא מוזיקה - יצירתיות: אין פתרון גורף מצד הצבא וזה עניין של התחשבות וחברות. אנחנו מציעים שתשוחח עם החברים שלך לחדר ותקבלו החלטות  משותפות שיכבדו את אורח החיים של כולם, כמו לדוגמא, השארת מקור אור קטן דולק בחדר במהלך השבת.

בבית שלי נהוג שלא שוטפים את הכלים עד צאת השבת. בתורנויות מטבח בבסיס דורשים ממני לשטוף כלים, מה שראייתי עומד בגדר חילול שבת. האם יש אפשרות לקבל פטור מהתורנויות האלו?
שטיפת הכלים היא עניין שמשתנה ממשפחה למשפחה. יש משפחות שבהן לא שוטפים כלים כלל, יש משפחות ששוטפים כלים ויש משפחות ששמות את הכלים במדיח שמופעל עם שעון שבת. בצבא באופן כללי שוטפים כלים בשבת. אם יש לך עם זה בעיה פרטית, אנחנו מציעים שתתייעץ עם המפקדים שלך.

מ"ק 77 (צילום: זרוע היבשה)
כשאין ברירה, מדברים בקשר בשבת (יש אישור מהרב) | צילום: זרוע היבשה

מה מוגדר כפעילות מבצעית שמותר לחלל בשבילה שבת (נסיעה ברכב, שימוש בפנס, שימוש במכשיר קשר)?
חילול שבת לטובת פעילות מבצעית (כולל שמירה) הוא בגדר חילול שבת לשם פיקוח נפש, לכן, אין שום בעיה הלכתית עם חילול שבת במסגרת פעילות מבצעית.

האם אני אקבל במהלך השירות הצבאי מספיק זמן בשביל לקיים תפילת שחרית, מנחה, ערבית וברכת המזון? בראש חודש מקבלים תוספת זמן בתפילות בשביל תפילת הלל?
התשובה היא כן. בלוחות הזמנים הצבאיים יש גם זמני תפילות. כולל תפילות הלל.

יש לכם שאלות נוספות? אתם מוזמנים להעביר לנו אותם למייל הירוק של פז"ם

>> איזה תפקיד צבאי הכי משתלם באזרחות?