גם השבוע היו לכם המון שאלות, וגם השבוע אנחנו מביאים לכם את התשובות שלנו. במסגרת הניסיון שלנו לתת לכם כל הזמן תשובות עדכניות לשאלות שעולות לכם בקשר לגיוס, אירחנו בעמוד הפייסבוק שלנו את סא"ל אבי גאון, ראש ענף איתור וגיוס בחיל הים. חלק מהשאלות ששאלתם שם מופיעות גם במדור הנוכחי. יש לכם עוד שאלות? כתבו לנו ל-pzm@mako.co.il, וחכו לראות את התשובה באחד מהמדורים הבאים.

אני ממש חוששת מהבדיקה הרפואית בלשכת הגיוס או בבקו"ם, ומתביישת להתפשט מול הרופא. יש אפשרות להישאר בבגד גוף של ריקוד שהוא צמוד, בעל כתפיות וגב פתוח וללא מכנסון?  

ראשית – אין מה לחשוש. מדובר בהליך קצרצר, וכדאי לחשוב גם על העובדה שהרופא עצמו עורך אותו עשרות פעמים ביום. יחד עם זאת, תוכלי להתלבש בבגדים קצרים במקום בתחתונים: מכנס קצרצר וחזייה, או גופייה שניתן לגלגל מעלה. לא מומלץ להגיע עם בגד גוף, כי ייתכן ותתבקשי להסירו. אגב, תמיד תוכלי לבקש שאישה תהיה נוכחת במעמד הבדיקה. כך או כך, עוד על הועדה הרפואית ועל הצו הראשון בכלל, תוכלי לקרוא במדריך צו ראשון.

חיילת מכפתרת חולצת מדים  (צילום: עודד קרני, מדור צבא וביטחון)
אין מה לחשוש, הוא רואה כל יום מאה כמוך | צילום: עודד קרני, מדור צבא וביטחון

אני בן יחיד ואני מעוניין להתגייס לקרבי. בשבוע הבא יש לי פגישה עם קצינת העיר, שם ההורים חותמים ומאשרים לי ללכת לקרבי. הבנתי שלהורים יש אפשרות לבחור את היחידה אליה אלך, כלומר אם הם יחליטו שהם רוצים שאלך לגבעתי - אז אני אשרת שם. זה נכון בכלל? איך עושים את זה? מה הסיכויים של זה? אני מאוד רוצה להגיע לגבעתי!

הוריך יכולים להגביל את היחידה הקרבית אליה אתה מתגייס במובן זה שהם יכולים למשוך את חתימתם בכל עת. כלומר, במידה והתגייסת ליחידה שהם לא רוצים שתשרת בה, הם יכולים לבטל את חתימתם, כך שלא תוכל לשרת בשום תפקיד קרבי.

איזה סוג טירונות עושים בתפקיד לוחם ימי וכמה זמן היא נמשכת? 

משך הטירונות שעוברים הלוחמים הימיים הוא ארבעה שבועות, והיא נערכת בבסיס ההדרכה של חיל הים בבת גלים שבחיפה. במהלך הטירונות מוסמכים ברמת רובאי 02, ובמהלך הקורס מוסמכים לרובאי 03. לפרטים נוספים עיין באתר הלוחם הימי של חיל ים ובתעודות הזהות של שייטת הסטי"לים ושל פלגות הבט"ש (הדבורים).

האם קיימת אפשרות ללמוד לתואר באוניברסיטה/ מכללה במקביל לשירות הצבאי שלא במסגרת העתודה (באופן עצמאי)? האם צה"ל מתיר דבר כזה? ואם כן, מה הנהלים לצורך קבלת אישור כזה?

שים לב כי על פי פקודת המטכ"ל בנושא, "לימודים על תיכוניים תוך כדי מילוי תפקיד – שירות סדיר", חייל בשירות סדיר רשאי ללמוד תוך כדי מילוי תפקיד לימודים על תיכוניים, לימודי הסמכה לתעודת טכנאי או לתעודת הנדסאי, לימודי תעודה ולימודי העשרה ברמה אקדמית, שיאושרו ע"י מחלקת הסגל, אם הגיש בקשה ללימודים ובקשתו אושרה ע"י מחה"ס - ענף אקדמאים. חייל אינו רשאי ללמוד במוסד להשכלה גבוהה ללא אישור זה גם אם הלימודים אינם מחייבים השתתפות פעילה בהרצאות או שהם מתקיימים אחרי שעות הפעילות של היחידה. הכוונה בכך היא שניתן ללמוד רק באוניברסיטה הפתוחה או במוסדות בהם אין הנוכחות חובה.

חיילים בשירות חובה, שקיבלו אישור לכך, רשאים ללמוד ללא מימון הצבא רק לאחר שעות הפעילות המקובלות ביחידה. על פי הפקודה, דרישות השירות יהיו בכל מקרה קודמות לכל שיקול אחר, גם אם כתוצאה מכך יופרעו לימודי החייל באופן חלקי או שיופסקי. יתרה על כך, חייל בחובה אינו זכאי לחופשה מיוחדת לקראת הבחינות. לצורך ימי הבחינות עצמם, אגב, ישוחרר החייל.

בקשתך ללימודים אקדמיים תאושר על-ידי מחלקת הסגל לאחר המלצה של קצינים בדרגת סא"ל, לפחות, מהגורמים האלה: מפקד היחידה (אם דרגתו נמוכה מדרגת סא"ל, תינתן ההמלצה על-ידי המפקדה הממונה); המפקדה הממונה, שיחידת החייל כפופה לה; וכן מפקדת קצין החיל הראשי, מפקדת הזרוע או מז"י. את בקשתך תצטרך להגיש למפקד היחידה על גבי שני העתקים, לפי הפורמט המופיע בפקודת המטכ"ל.

יש לי פרופיל 72, הנחשב לקרבי - אך לא מספיק בשביל קורס חובלים. רציתי לדעת האם יש חריגים, ואם אין, האם אפשר להעלות פרופיל? לפי דעתי יוכלו להעלות לי את הפרופיל (הורידו לי על אסטמה והיא לא כזאת גרועה). אם בכל זאת לא אצליח להעלות פרופיל, אילו תפקידים יש בחיל הים שקשורים למחשוב ויפתחו לי דלתות בעתיד?

באשר לשאלתך הראשונה, אכן יש חריגים המתקבלים לאחר אישור רפואי לקורס החובלים. לצורך העניין תצטרך להעביר אישורים רפואיים רלוונטיים ובהתאם אליהם, יוחלט לגבי התאמתך. על מנת להעלות פרופיל עליך לפנות ללשכת הגיוס בבקשה לוועדה רפואית חוזרת (את דרכי הפנייה תמצא בספר הטלפונים שלנו). גם במקרה זה כדאי להעביר אישורים רפואיים וחוות דעת נוספות.
לגבי שאלתך הנוגעת לתפקידי מחשוב, הרי שיש בחיל הים מגוון תפקידים במערך הטכני, שלהם נגיעה משמעותית לעולם המחשוב. על מנת להתקבל אליהם, עליך לפנות לטלפון 03-7377777 ולבקש את מדור איתור צוות ים שיבחן את בקשתך.

טקס סיום קורס חובלים (צילום: מערכת את"צ)
טקס סיום קורס חובלים | צילום: מערכת את"צ

במידה ורוצים להגיע לסנפיר, האם צריך לעבור גיבוש סטי"לים קודם?

על מנת להגיע לגיבוש סנפיר נדרשים בנים לעבור גיבוש לוחם ימי (סטי"ל) כפי שציינת. אלו שיעברו ויימצאו מתאימים יזומנו לגיבוש סנפיר, שבמהלכו תיבחן התאמתם לשירות ביחידה. בנות שנתוניהן יימצאו מתאימים לתפקיד נדרשות לסמן במנילה ולקבל זימון לגיבוש סנפיר. הגיבוש הקרוב, אגב, ייערך בחודש נובמבר.

איך אני מגדיל את הסיכויים שלי להגיע לגולני?