גם השבוע שאלתם בהמוניכם ולפניכם מיטב השאלות והתשובות שלנו. אנו מזכירים גם כי במסגרת הניסיון שלנו לתת לכם כל הזמן תשובות עדכניות לשאלות שעולות לכם בקשר לגיוס ולשאר הסוגיות הצבאיות, אתם תמיד מוזמנים לשאול אותנו שאלות נוספות. כתבו לנו ל-pzm@mako.co.il, וחכו לראות את התשובה באחד מהמדורים הבאים.

אחד החיילים ביחידה שלי הטריד אותי מינית. מה אני יכולה לעשות?

פני מיד לאחד הגורמים הבאים: מפקד ישיר או מפקד יחידה; קצינת ת"ש; רופא היחידה; רופאת נשים; קב"ן; עובדות סוציאליות (04-8304313 בצפון, 08-6293125 בדרום או 03-9577955 במרכז); מדור פרט ופניות ביוהל"ן (יועצת הרמטכ"ל לענייני נשים) בטלפון 03-5699034; הקו הפתוח ביוהל"ן, הזמין 24 שעות ביממה, בטלפון 04-5691000. כמו כן אפשר לפנות למרכז הסיוע לנפגעות תקיפה מינית בטלפון 1202.

הטרדה מינית בצבא (צילום: אופיר שרר, במחנה)
הטרדה מינית בצבא? יש למי לפנות | צילום: אופיר שרר, במחנה

במידה ומדובר באונס, תופני מיידית עם הדיווח לגורם הצבאי לחדר המיון הקרוב ביותר ברכב יחידתי, כאשר לכל אורך הטיפול תלווי בגורם צבאי איתו את חשה בנוח. בכל סוג של הטרדה או פגיעה, תיקבע לך לאחר הדיווח פגישה עם גורם הפרט הפיקודי לצורך ראיון ובירור, ואז גורם הפרט יציג בפנייך את דרכי הטיפול האפשריות, הנתונות לבחירתך: חקירת מצ"ח, טיפול יחידתי (אז מפקדי היחידה מתערבים ופועלים בהתאם להנחיות הפרקליטות) או לא להגיש תלונה כלל.

חשוב לזכור גם כי ניתן לגשת לבתי החולים המטפלים בנפגעי ונפגעות אונס באופן עצמאי (וולפסון, פוריה ובני ציון) או לחדר מיון, כאשר הטיפול הוא דיסקרטי ולא מוזכר ברישומים רפואיים כלשהם.

קבעו לי סעיף ראייה בפרופיל כי יש לי משקפיים. רציתי לדעת האם במידה ואני עושה ניתוח לייזר (שמבטל את הצורך במשקפיים וכביכול מתקן את הראייה), הסעיף יישאר בכל מקרה. האם אוכל להתגייס ליחידת שלדג?

ככלל ניתן להתמיין לשלדג כשלושה חודשים לאחר ביצוע ניתוח לייזר בעיניים. חשוב להדגיש כי מעבר למגבלת הזמן שעבר מביצוע הניתוח על המועמד לעמוד ברישות סף נוספות בנוגע לעיניים כגון עמידה במגבלות המספר שהיה לו בעיניים טרם ביצע את הניתוח. בכל מקרה, כל מועמד עובר מספר בדיקות רפואיות ביחידת הרפואה של חיל האוויר, במסגרתן הוא גם פוגש רופא עיניים, שיקבע האם נתונים מספקים לקבלה ליחידה.

מי מבני המיעוטים המשרתים בצה"ל משרת שירות חובה ומי שירות התנדבותי? 

החיילים המשתייכים בהגדרה לבני המיעוטים בצה"ל מתחלקים לשתי קבוצות: הקבוצה הראשונה, הכוללת דרוזים וצ'רקסים, משרתת על פי חוק שירות חובה משנת 1956. בני הקבוצה השנייה, הכוללת בדואים, ערבים, נוצרים או מוסלמים, משרתים בהתנדבות בצה"ל.

הגדס"ר הבדואי (צילום: איתי כהן, במחנה)
לוחמי הגדס"ר הבדואי בדרך לפעילות. מתנדבים | צילום: איתי כהן, במחנה

לבני היו דחיות שירות בשל בעיה רפואית. עתה הגיע לגיל 20, ורק עכשיו החליטו על קביעת פרופיל קבוע ולגייסו לשירות של 3 שנים. האם לא קיים חוק המצמצם את משך תקופת השירות למי שמלאו לו 20 (ובפרט לאור העובדה שדחיות השירות נתקבלו על ידי שלטונות הצבא, ולמרות שלא קיבלו את בקשותינו לביצוע שירות התנדבותי ממועד הגיוס המקורי)?

הצטערנו לשמוע על המצב הבעייתי – אבל מצה"ל נמסר כי אכן ניתן לגייסו לשלוש שנים, וזאת ככלל לכל המועמדים לשירות ביטחון עד גיל 29.

האם בנות יכולות להיות במדור טג"ח? איך מגיעים לשם?

בנות אכן יכולות להתמיין למדור טג"ח (טיפוס, גלישה וחילוץ), המהווה סמכות מקצועית במשרד הביטחון בכל הנוגע להתגברות על מכשולי גובה ועומק, בעזרת חבלים וציוד ייעודי, בכל תנאי ומתאר (סביבה מדברית, שלג, מצוקים, מערות, סביבה אורבנית וכו'). מדור הטג"ח עוסק בהכשרת יחידות מיוחדות בנושאי טג"ח ובשמירה על כשירותן המבצעית. כמו כן, אמון המדור על הכשרתן של יחידות החילוץ של משטרת ישראל ומתן מענה מבצעי ליחידות ולגופים נוספים במשרד הביטחון.

טג"ח (צילום: רומן פורצקי ונועה אדר, במחנה)
אימון טג"ח. מטפסים, גולשים ומחלצים | צילום: רומן פורצקי ונועה אדר, במחנה

מה כולל תפקידו/ה של מדריכ/ת טג"ח? המדריכים מתמחים במיומנויות חבל שונות, הכוללות חילוץ ממתארי גובה, טיפוס מצוקים, גלישה ("סנפלינג"), אלפיניזם, עבודת חבל מבצעית ועוד. התפקיד מתבצע בצוותי הדרכה קטנים ומקצועיים, המהווים גם צוותי חילוץ בכוננות בשטח. במהלך הפעילות השוטפת עוסק המדריך בהדרכה ובפיקוד על מגוון קורסים והכשרות ייעודיות לשלל אוכלוסיות ממערך הביטחון. במקביל, עוסקים המדריכים בלימוד ובמחקר של התחום, בליווי אנשי המקצוע הטובים בארץ, בניית תרגולות ופתרונות מבצעיים, בתגבור יחידות החילוץ בתפיסת כוננות חילוץ, ובמתן סיוע מבצעי על-פי הצורך.

ומהם תנאי הקבלה? נדרשת כשירות רפואית כפוטנציאל לשיבוץ בתפקידי לחימה ביחידות חי"ר (חיל רגלים) ויחידות אחרות או כשירות רפואית כפוטנציאל לשיבוץ בתפקידי לחימה ביחידות שאינן חי"ר, כלומר פרופיל 72-97 ללא סעיפים פוסלים. המיונים למדור יבוצעו במסגרת יום מיון מרוכז. לקבלת מידע נוסף ובקשה למיון, ניתן לפנות למדור טג"ח בטל': 03-9726336.

טג"ח (צילום: רומן פורצקי ונועה אדר, במחנה)
חניכי קורס טג"ח בפעולה. גם בנות מדריכות | צילום: רומן פורצקי ונועה אדר, במחנה

מי שמתקבל עובר טירונות רובאי 03, ועובר קורס מקצועי: מסלול מדריכי טג"ח כולל שמונה חודשים של הכשרה מקצועית בשטח בכל רחבי הארץ. המסלול מחולק לארבעה שלבי התמחות: שלב א' (בסיסי): מיומנות אישית באוויר, למידה תיאורטית והכרת שלל הציוד ומתארי העבודה; שלב ב' (מתקדם): עבודה בצוותים ותרגול מערכות חילוץ מורכבות במתארים השונים; שלב ג': הדרכה תחת חניכה, הצטרפות לקורסים ולמידה תוך כדי עבודה ופעילות; שלב ד' (התמחות ופיקוד): עבודה ופיקוד על צוותי חילוץ גדולים במערכות ומשימות מורכבות. בסיום המסלול מצטרף המדריך לצוות הבוגר, בו הוא עובר חפיפה והסמכה כמפקד אימון, תוך כדי לקיחת חלק בפעילות השוטפת.

>> כלבנים בעוקץ מצטרפים למבצעים של סיירת מטכ"ל?