גם השבוע שאלתם בהמוניכם ולפניכם מיטב השאלות והתשובות שלנו. אנו מזכירים גם כי במסגרת הניסיון שלנו לתת לכם כל הזמן תשובות עדכניות לשאלות שעולות לכם בקשר לגיוס, אירחנו בעמוד הפייסבוק שלנו את רס"ן ענת קוצ'ינסקי, רמ"ד ת"ש לחימה באגף כוח האדם. חלק מהשאלות ששאלתם שם מופיעות גם במדור הנוכחי. יש לכם עוד שאלות? כתבו לנו ל-pzm@mako.co.il, וחכו לראות את התשובה באחד מהמדורים הבאים.

שייטת 13 (צילום: דובר צה"ל, באדיבות גרעיני החיילים)
שייטת 13. גם לו יש זכויות מטכ"ל (אילוסטרציה) | צילום: דובר צה"ל, באדיבות גרעיני החיילים

האם זה נכון שביחידות המיוחדות (מטכ"ל , שלדג ,669, שייטת 13) מוותרים על זכויות מטכ"ל?

לא. פקודות צה"ל מחייבות את כלל היחידות ללא יוצא מן הכלל, כולל, למשל, סיירת מטכ"ל. מובן שבנסיבות מבצעיות או חריגות אחרות זה יכול לקרות, אבל אין זה נכון שהפקודות לא חלות על יחידות ספציפיות.

האם למרות שהצהרתי שאני דתייה וקיבלתי פטור, אני יכולה לקבל פרופיל גבוה בצבא? כלומר, האם ההצהרה מורידה פרופיל? אם אני רוצה בסוף להתגייס, אפשר לקבל שוב צו ראשון?

עצם ההצהרה וקבלת הפטור לא מוריד את הפרופיל – פשוט ניתן לך פטור משירות ביטחון, כך שהפרופיל אינו רלוונטי. על מנת לבטל את הפטור ולהתגייס את מוזמנת להתקשר ללשכת הגיוס בטלפון *3529. פרטים נוספים תמצאי במדריך למתגייסת הדתייה.

כמה ימי חופש יכולים חיילים בחובה לקחת?

כל חייל בשירות חובה מקבל 15 ימי חופש בשנה. את ימי החופש (מה שנקרא "חופשה רגילה") לוקחים בהוראת המפקדים. לעתים קרובות כל חיילי היחידה יוצאים לחופשה, שנקראת "רגילה", ביחד.

חייל מיואש בטרמפיאדה (צילום: עודד קרני, מדור צבא וביטחון)
צריך חופשה? יש לך 15 ימים בשנה | צילום: עודד קרני, מדור צבא וביטחון

חיילים עורפיים יכולים לקחת ימי חופשה באופן פרטני, באישור מפקדם ובתנאי שלא עברו את ימי המכסה השנתית. על מפקדים לאשר לחיילי יחידות קרביות ועורפיות כאחד לקחת ימי חופש באופן פרטני, במידה וישנה יתרה של ימי חופש שיתאפסו עם בוא השנה החדשה. בעבר ניתן היה "להעביר" חמישה ימי חופש לשנה הבאה, כלומר לצבור אותם. באחרונה שונו הפקודות ולא ניתן להעביר את ימי החופש – במידה ולא ינוצלו, יתאפסו. במקרה בו המפקדים לא מתירים את השימוש בימי החופש טרם שהם מתאפסים, ניתן לערער למפקד שמעליהם, או להגיש קבילה לנציב קבילות החיילים.

במידה וישנן נסיבות ספציפיות, מקבלים חיילים גם חופשות מיוחדות (כך למשל במקרה שההורים גרים בחו"ל, או כאשר יש בעיה כלכלית בבית והחייל מקבל חופשה מיוחדת ואישור עבודה, כך שיוכל לעבוד לתקופת זמן מסוימת מחוץ לצבא).

אם אני משרתת כג׳ובניקית ורוצה לעבור לקרבי, זה אפשרי? האם הסיכוי לעבור גבוה יותר בגלל הבקשה לעבור לקרבי? 

זה תלוי בכמה משתנים. ראשית, בחוות הדעת של מפקדייך. לצורך העניין תצטרכי להגיש טופס 55 (להעברה מהיחידה), שהם יצטרכו לאשר. שנית, בפרופיל שלך ובהצלחתך במיונים. על מנת להיות לוחמת יש לעבור סף מסוים. המשתנה הנוסף הוא הפז"ם שלך – כמה זמן את בצבא. לתפקידי לוחמה נדרשת הכשרה ארוכה יחסית. לעתים, כאשר הפז"ם שחייל כבר צבר גדול יחסית (וזה יכול להיות גם כמה חודשים), נמנעים מלקבל אותו לתפקידים מסוימים כיוון שהזמן שבו יוכל לשרת בתפקיד אליו יכשירו אותו קטן מדי מבחינת חישובי עלות-תועלת של הצבא. שימי לב גם מבחינתך, שלוחמות משרתות שלוש שנים בשירות חובה.

קרקל (צילום: שי לוי)
חיילת בגדוד קרקל. רוצה להיות קרבית | צילום: שי לוי

לשאלתך השנייה, באופן כללי מפקדים אכן מעריכים חיילים שמבקשים לעבור לקרבי, כך שייתכן שיהיה לך קל יותר מבחינת הסעיף הראשון שציינו.

התחתנתי ואני מתגייסת. האם יש אפשרות לשרת קרוב לבית?

לחייל נשוי יש זכאות אוטומטית להת"ש (הקלות ת"ש), ולכן תוכלי לשרת קרוב לבית.

עדיין לא עברתי צו ראשון. אני בן יחיד, וכאן מתחילה הדאגה שלי. אמי לא רוצה לחתום ולאפשר לי להתגייס לקרבי. היא אם חד הורית ואינה רוצה לאבד אותי, משום שאין לה אף אחד אחר מלבדי. אני רוצה לברר על יחידה קרבית במסגרתה אוכל לשרת בבטחה מספקת, להתקדם בדרג התפקידים הצה"לי, ושאמי תוכל לחתום לי עליה, כדי להסיר דאגה מלבה. אבקש גם לקבל מידע ועצות לגבי היחידות תומכות הלחימה האפשריות.

לשאלתך נצטרך לענות בעירבון מוגבל. צריך תמיד לזכור שגם שירות כחייל בקריה נושא עמו סכנות מסוימות, ולו בשל העובדה כי חייל חשוף תמיד לתקיפה, חטיפה וכו'. אנחנו לא מנסים להפחיד חלילה – אלא רק להבהיר שבכל סוג של שירות צבאי יש מידה מסוימת של סכנה.

יחד עם זאת, אכן אפשר להגיד ששירות בצנחנים הוא מסוכן יותר, נגיד, משירות במערך ההגנה האווירית (נ"מ – נגד מטוסים), על אף ששניהם נחשבים לתפקידים קרביים, ועל אף שכאמור גם במערך הנ"מ חשופים החיילים לסכנות כאלה ואחרות, ומבצעים לפעמים גם קווים (כלומר תעסוקה מבצעית במקומות שונים) ולא רק את הפעילות הייעודית שלהם.

אבל אם נדבר באופן כללי, ניתן להגיד שחיילי תותחנים, איסוף קרבי, הגנ"א, צוללות, חילוץ והצלהפיקוד העורף), סטי"לים (חיל הים), ואפילו קורס טיס וקורס חובלים – כל אלה מסוכנים פחות מבחינה יחסית-הסתברותית מאשר שירות בחטיבות החי"ר (צנחנים, כפיר, נח"ל, גבעתי, גולני), שריון, הנדסה קרבית וכו'.

חשוב לזכור שכך או כך, הסתייגותה של אמך מובנת. את ההחלטה הסופית תצטרך לקבל היא לבדה. הרי גם רובם המוחלט של חיילי חטיבת הצנחנים יוצאים בריאים ושלמים לאזרחות – אבל כחייל קרבי הסיכון הוא כמובן גדול יותר מזה של חייל בתפקיד עורפי.

צנחן (צילום: David Silverman, GettyImages IL)
צנחן. יותר מסוכן? | צילום: David Silverman, GettyImages IL

לגבי יחידות שאינן קרביות, השמיים הם הגבול. החל מפעילות כסמב"ץ בחמ"ל של חטיבה, למשל, שפועל למול לוחמים; וכלה ביחידות חשובות ביותר בחיל המודיעין. לא חסרים תפקידים משמעותיים בצה"ל, שהחיילים הממלאים אותם לא משרתים בחזית. לצורך העניין תוכל לעיין באינדקס התפקידים שלנו.

>> איחר לבסיס בגלל אוטובוס וחטף ריתוק. חוקי?